Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Десмургия.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
121.34 Кб
Скачать

Десмургия (грец. desmos - зв'язок) - вчення про пов'язках, їх застосуванні, правильному накладенні і використанні перев'язувального матеріалу, його формах і властивості. Дослівно «Десмургія» означає «повязкодействіе».

Під пов'язкою розуміють накладення перев'язувального матеріалу з метою лікувального впливу на рану або частина тіла тварини для захисту її від пошкодження, інфекцій і для зупинки кровотечі. У більш вузькому сенсі під пов'язкою слід розуміти спосіб прикриття поверхні рани або ділянки поразки з конкретною метою: захист від зовнішніх чинників; утримання або закріплення на поверхні тіла перев'язувального матеріалу; створення нерухомості в області перелому або вивиху (іммобілізірующі пов'язка); створення тиску на ту чи іншу частину тіла при зупинці кровотечі (давить).

1. Перев'язувальні матеріали

Перев'язувальний матеріал, який вживається при операціях і перев'язках, повинен відповідати таким вимогам: мати капілярністю, гігроскопічністю, тобто хорошою всмоктуючої здатністю; еластичністю; можливістю стерилізації без порушення якостей і відсутністю подразнюючої дії на тканини.

До кращих перев'язочним матеріалів відносяться марля і вата, що замінюють їх коленкор, бязь, клейонка, целофан. Матеріал, що вживається для пов'язок відкритих ушкоджень, повинен мати гарну всмоктуючої і випаровуючий здатністю.

Марля (tela) - бавовняна рідкісна тканина з слабо скручених ниток. За щільністю розрізняють редкопетлістую і среднепетлістую марлю. Редкопетлістая марля спочатку добре впітиваeт рідину, а потім усмоктувальна її здатність швидко знижується. Среднепетлістая марля вбирає повільніше, але більш тривалий час.

Застосування тієї чи іншої марлі обумовлено характером патологічного процесу. При необхідності швидко вивести ексудат з рани краще вжити редкопетлістую марлю, але таку пов'язку доводиться часто міняти. В інших випадках доцільніше використовувати среднепетлістую марлю.

У хірургії використовують вибілену марлю.

Вата (gossypium) виготовляється з бавовни. Кожен окремий волосок її представляє собою рослинну клітину, всередині якої є каналець-типовий капіляр.

За способом обробки вату підрозділяють на знежирену і незнежирена.

Знежирена вата гігроскопічна, має гарну капілляpнocтью і вологоємністю. Її використовують як матеріал, добре всмоктуючий ексудат і кров, у ватно-марлевих тампонах для осушення ран від крові, на паличках для обробки операційного поля, для відсмоктувальних пов'язок та інших цілей. Однак необхідно відзначити, що вата і марля добре відсмоктують рідину тільки в першу добу, що необхідно враховувати при накладанні відсмоктувальних пов'язок. Не можна поміщати вату безпосередньо на рану, тому що шари її, стикаються з ранової поверхнею, швидко склеюються ексудатом, при висиханні якого вата перестає вбирати виділення, крім того, окремі волоски вати забруднюють рану.

Незнежирена вата жовтого кольору, пухнаста, м'яка, не має здатність випаровувати вологу і добре утримує тепло. Вона придатна для зігріваючих компресів, теплих укутувань, як підкладають матеріалу при накладенні іммобілізаційних пов'язок.

Матеріал, не сприймає вологу, використовують тільки у випадках, коли пов'язка не повинна вбирати або пропускати рідину, наприклад для зігріваючого компресу, як підкладкового матеріалу, для іммобілізірующей пов'язки.

2. Призначення пов'язок

За призначенням пов'язки поділяють на кілька різновидів.

Пов'язки першої допомоги служать для захисту рани і частини тіла від повторних травм і вторинної інфекції. На рану накладають ватно-марлеву серветку, фіксують її бинтом, косиночной або пращевідной пов'язкою.

Непроникна (оклюзійна) пов'язка накладається при наявності проникаючого поранення в грудну або черевну порожнину, коли необхідно повністю запобігти проникненню в порожнину повітря, мікрофлори, пилових частинок та інших сторонніх предметів. Для цього перший шар такої пов'язки, а саме марлеву серветку просочують жирної емульсією і покривають нею рану. На серветку наносять шар гігроскопічної вати, і все разом фіксують клейовий пов'язкою.

Суха усмоктувальна пов'язка призначена для вбирання в перев'язувальний матеріал раневого відокремлюваного і безперервного видалення з рани ексудату, мікрофлори та продуктів розпаду тканин. Вона показана в першій фазі лікування ранового процесу.

Дана пов'язка складається з трьох основних шарів:

1) всмоктуючий шар представлений марлевою серветкою або марлевим тампоном, пухко заповнює ранову порожнину. Він всмоктує ранові відокремлюване і за законами капілярності переміщує його в наступний шар;

2) сприймає шар складається з гігроскопічної вати. Товщина його залежить від кількості і якості ранового вмісту, але в розпушеному вигляді шар не повинен перевищувати 1 см. Вата вбирає в себе рідину з першого шару і пересуває її в наступний шар;

3) випаровуючий верхній шар повинен утримувати в потрібному положенні нижні шари (шляхом бинтування) і віддавати в навколишнє середовище ввібрану рідина. Випаровуючий шар складається з редкопетлістой марлі.

В цілому відсмоктуюча пов'язка створює спокій для рани і умови для безперервного відтоку рідини з неї в зовнішнє середовище, а також сприяє самоочищенню рани.

Волога відсмоктуюча пов'язка використовується в тих випадках, коли необхідно невелике всмоктувальний дію. Перший шар її (марлевий компрес) просочують гіпертонічними розчинами солей: 5-10% - ними розчинами натрію хлориду і цукру, 20%-ним розчином магнію або натрію сульфату. Решта два шари по дії такі ж, як і в сухий всмоктуючої пов'язки. При ослабленні вбирання можна змінити тільки верхні шари пов'язки і повторно окропити всмоктуючий шар гіпертонічному розчином.

Давящая (гемостатична) пов'язка застосовується для надання рівномірного тиску на будь-яку область тіла тварини, наприклад для зупинки кровотечі, при лікуванні гематом, лімфоекстравазатов.

Зігріваючий компрес-пов'язка викликає місцеве підвищення температури в якій-небудь області тіла тварини. Перший шар його складається з полотна чи якийсь інший бавовняної тканини, складеної в декілька рядів і просоченою водою кімнатної температури, 40-50%-ними розчинами спирту або 5%-ним розчином натрію гідрокарбонату. Тканина злегка віджимають і покривають нею намічену область тіла. Перший шар компресу повинен виходити за межі цієї області на 2-3 см. На перший шар, повністю покриваючи його, кладуть другий шар з непроникного для води і повітря матеріалу, наприклад клейонки, целофану, пергаментного паперу. Потім слід шар з матеріалів, добре утримують тепло (вата, сукно). Він у всіх напрямках повинен на кілька сантиметрів перекривати другий шар. Усі шари повинні міцно утримуватися в своєму становищі бинтової пов'язкою, трикотажним трубчастим бинтом або лейкопластиром. Компреси знімають через 4-6 ч.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]