Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика ТОМ / Лабораторні ТОМ / МВ до ЛР з ТОМ (МОП) для распечатки у нас.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.66 Mб
Скачать

6 Питання для самоперевірки

  1. Як класифікуються типи різьб за службовим призначенням?

  2. Як поділяються типи різьб за профілем?

  3. Яким інструментом можна виготовити зовнішні різьби?

  4. Яким інструментом можна виготовити внутрішні різьби?

  5. На яких верстатах та яким інструментом можна виготовити різьби різних типів?

  6. Чому при нарізанні різьби різцем на токарно-гвинторізному верстаті до одержання повного профілю різьби не можна вимикати маточної гайки?

  7. Яка різниця між кроком та ходом різьби?

  8. Коли продуктивність праці буде вищою: при нарізанні різьби плашкою чи різцем; різьбонарізною гребінкою чи різьбофрезеруванням груповою фрезою?

  9. Якими інструментами проводять контроль різьби?

Література [1, 3, 4, 5, 7]

Лабораторна робота № 5

Вивчення будови універсальної ділильної головки та виготовлення квадрата на фрезерному верстаті

1 Мета роботи

Закріпити теоретичні знання з фрезерної обробки деталей. Вивчити будову та правила безпосереднього ділення на універсальній ділильній головці. Навчитись налагоджувати горизонтально-фрезерний верстат на обробку.

2 Технічне оснащення роботи

  1. Горизонтально-фрезерний верстат 6Р81Г

  2. Універсальна ділильна головка (УДГ)

  3. Набір з двох тристоронніх дискових фрез

  4. Інструментальна оправка

  5. Штангенциркуль

3 Короткі теоретичні відомості

В умовах виробництва з круглого прокату іноді необхідно виготовити заготовку у вигляді квадрата, шестигранника та ін. Такі профілі можна виготовити на вертикально- або горизонтально-фрезерних верстатах за допомогою кінцевої фрези, або за допомогою дискової фрези або двох дискових фрез. Для повороту заготовки на потрібний кут можна застосувати універсальну ділильну головку (УДГ) – рисунок 5.1.

Рисунок 5.1 Універсальна ділильна головка

На чавунній основі 20 зі стяжними дугами 9 встановлений корпус 10. Послабивши гайки, можна повертати корпус на кут, обумовлений по шкалі і ноніусу 12. На опорній площині основи ділильної головки є два паралельних шпинделю сухаря, призначених для установки головки в пази столу фрезерного верстата. В корпусі розташований шпиндель з наскрізним отвором. Його кінці розточені на конус Морзе. На одному з них установлюється центр 21, на іншому — оправка для диференціального ділення. На передньому кінці шпинделя є різьба і центруючий пасок 7, необхідні для кріплення самоцентруючого трикулачкового, або поводкового патрона. На буртику шпинделя встановлений лімб 8 безпосереднього ділення з 24 отворами. В середній частині шпинделя розташоване черв'ячне колесо з круговою виточкою на торці, у яку входить кінець затискача 11. Воно отримує обертання від черв'яка, розташованого в ексцентричній втулці. Поворотом втулки за допомогою рукоятки черв'як можна ввести в зачеплення чи вивести з нього. Ділильний диск сидить на валу, змонтованому в підшипниках ковзання, встановлених у кришці 19. Кришка фіксується на корпусі 10 розточкою, що центрує, і кріпиться нерухомо до основи. До ділильного диска за допомогою пружини притиснутий розсувний сектор 18, що складається з лінійок 14 і затискного гвинта 13, за допомогою якого лінійки встановлюють під необхідним кутом. Пружинна шайба запобігає мимовільному повороту сектора.

Вал 16 механічного приводу від верстата змонтований у підшипниках ковзання і розташований у втулці 15, закріпленій на кришці 19. На кінці вала розміщене конічне зубчасте колесо, що знаходиться в постійному зачепленні з конічним зубчастим колесом, що сидить на валу ділильного диска. Ділильний диск фіксується в необхідному положенні стопором 17. Центр задньої бабки можна переміщати в горизонтальному і вертикальному напрямках. В основі 24 розташований корпус 2, що штифтом зв'язаний з рейкою. Обертанням головки зубчатого вала можна переміщати корпус нагору і повертати щодо осі штифта. У необхідному положенні задня бабка кріпиться на столі верстата за допомогою болтів і гайок. Піноль 3 переміщається з напівцентром 4 при обертанні маховичка 1, укріпленого на гвинті.

На опорній площині основи є два направляючих сухарі, вивірених щодо осі пінолі, що забезпечує суміщення центрів ділильної головки і задньої бабки при встановленні їх на столі верстата. Люнет служить додатковою опорою при обробці нежорстких заготовок. У корпусі 23 люнета розташований гвинт, що переміщується за допомогою гайки 5 і має призматичну головку 6, що кріпиться стопорним гвинтом 22.

Універсальні ділильні головки мають три способи ділення:

безпосереднє, просте та диференційне.

При фрезеруванні квадрата з прутка на перших двох переходах користуються розміром S1 = 0.854D, а на третьому, четвертому – розміром

S = 0.707D (рисунок 5.2):

Рисунок 5.2

Заготовка залежно від її довжини може бути закріплена одним із таких способів: 1 – в трикулачковому патроні, 2 – в трикулачковому патроні і в центрі задньої бабки, 3 – в центрі УДГ та в центрі задньої бабки, яка входить в комплект ділильної головки. Для підтримки довгих деталей використовують люнет.