Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
32.65 Кб
Скачать
  1. Еволюція повітроплавання

Але наука про політ - аеродинаміка виникла тільки у перші десятиліття ХХ ст.

На кулі, яку наповнили нагрітим повітрям, 21 листопада 1783 р. піднявся у повітря перший повітроплавець Пілатр де Розьє. У цьому ж році здійснено перший політ на аеростаті. Аеростати стали загальним захопленням. У 1785 р. здійснено переліт через Ла-Манш. У французькій армії аеростати, як спостерігальні пункти, почали використовувати з 1794 р. У наступному році робиться спроба побудови керованого аеростата (дирижабля). Але тільки у 1852 р. у повітря піднявся перший дирижабль.

Таким чином, повітряні кулі відіграли визначну роль у розвитку авіації до початку двадцятого століття. Вони вперше підняли людину в повітря. Цим було продемонстровано можливість підкорити повітряний простір.

На дирижаблях, або «апаратах, що легше повітря», не було управління. Цю проблему розв'язав Цеппелін. У 1900 р. він побудував жорстку конструкцію дирижабля і здійснив на ньому політ.

Напередодні 40-х років XIX ст. дирижаблі поступились місцем аеропланам. У 1914-1918 рр. військово-повітряні кораблі використовувались виключно для потреб армії. 3а період з 1910 по 1914 рр. «цеппеліни», як їх назвали на честь винахідника, перевезли повітрям 35000 пасажирів і налітали понад 27000 кілометрів без серйозних пошкоджень.

Прямим попередником усіх сучасних літаків, як вважається, є іграшкові моделі аеропланів Пено. Він їх будував з 1871 р. і запускав за допомогою гумових моторчиків.

У ХІХ ст. розвиток повітроплавання проходив у боротьбі двох науково-технічних напрямків – легше чи важче повітря повинен бути апарат? Перемогла останній напрямок. Але в умовах сучасної енергетичної кризи все більше проектів та дослідів повертаються до першого напрямку як більш економічного.

Наприкінці ХІХ ст. в різних країнах зроблено декілька вдалих спроб побудови великих аеропланів

Німецький інженер Отто Лілієнталь у 1891 р. побудував перший керований планер, що подібний сучасним дельтапланам. Перші випробування моторного польоту 14 грудня 1903 р. тривали 3,5 с. 17 грудня Уілбер на літаку з бензиновим двигуном потужністю 12 кінських сил здійснив перший в історії людства стійкий керований політ на відстань 260 метрів. Він тривав 59 с. 5 листопада 1905 р. Уілбер знаходився у повітрі до того часу, поки не закінчився бензин - 38 хв. За цей час він налітав по колу 39 км. У аероплані 1908 р. він встановив рекорд польоту - 2 год 20 хв.

Перша фабрика по виробництву літаків у США була заснована у Дейтоні.

Французький інженер Ено-Пельтрі в 1906 р. сконструював перший у світі моноплан - прототип усіх сучасних літаків. Він же є винахідником ручки керування і зіркоподібного авіаційного двигуна. 9 вересня 1908 р. вперше в історії він здійснив політ на літаку з пасажиром.

1909 рік став роком міжнародних змагань авіаторів, загального тріумфу аеропланів.

З початком війни держави почали вкладати гроші в авіацію. 3 цього часу аероплан перетворився у надійну машину. Його швидкість зросла від 110-130 до 225-250 км/год. У 1919 році було здійснено переліт через Атлантичний океан. Для цивільних цілей літак почав використовуватись тоді, коли був удосконалений і виконав службу як засіб військового призначення.

Окрім згаданих імен в історії авіації були ще Сікорський, Лавочкін, Туполєв, Яковлєв, Іллюшин, Полікарпов, Антонов та багато інших, творчий внесок яких надав конструкціям літаків нових рис, що наблизили цю машину до сучасних параметрів. Потрібно було декілька десятиліть напруженої праці багатьох тисяч вчених, інженерів, робітників, колективна робота сотень науково-дослідних установ для того, щоб довести аероплан до рівня досконалості. Сьогодні він нам представлений і за формою, і по співвідношенню багатьох параметрів.

  1. Радіо

Радіо, як і аероплан, минуло свої критичні бар'єри в роки війни 1914­1918 рр. Перша радіограма була передана на острів Гогланд наприкінці 1899 р. Вона надала можливість криголаму "Єрмак" врятувати 50 рибалок і панцерник "Генерал-адмірал Апраксін". Останній сидів на каміннях біля острова. Заповзятливий двадцятисемирічний італієць Марконі використав відкриття Герца і Попова на власний розсуд. Він залучив до роботи талановитих вчених і у 1901 р. здійснив радіозв'язок через Атлантичний океан. Цим і обмежилось використання потужних радіопередаючих пристроїв. Його діяльність відіграла значну роль у розвитку радіотехніки, зокрема у розповсюдженні радіо як засобу зв'язку. У 1909 р. за це Марконі присуджено Нобелівську премію.

Перші пробні радіопередачі були здійснені у 1920 р., хоча ідея їх виникла ще у 1905 р. Практичне здійснення таких передач відбулось у 1924 р/, коли Англія, завдяки роботам Марконі, встановила короткохвильову радіотелеграфну станцію для спрямованого зв'язку зі своїми домініонами і з Індією. Регулярний трансатлантичний зв'язок було встановлено у 1926 р. Важливість радіо по справжньому могла бути оцінена тільки полярниками, геологами, льотчиками і моряками.

Соседние файлы в папке 3