Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна ек. довгий варіант - копия.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
58.82 Кб
Скачать

Змістовий модуль іі. Особливості функціонування світової грошово-кредитної системи

Тема 6. Світова валютно-фінансова система

Сутність та еволюція міжнародних валютних відносин. Розвиток регіональних валютних систем. Європейська валютна система. Валютний курс і валютна політика. Конвертованість національних валют. Валютний курс та фактори, що впливають на його динаміку. Валютна політика та політика валютного курсу. Динаміка валютного курсу. Сутність і зміст платіжного балансу. Регулювання платіжного балансу. Валютні ринки та валютні операції. Види валютних ринків. Типи угод на валютних ринках. Валютна позиція та ризики банків при валютних операціях. Міжнародні валютно-фінансові інститути. Міжнародний валютний фонд. Група Світового банку. Банк міжнародних розрахунків. Регіональні валютно-фінансові інститути.

Тема 7. Європейська валютно-фінансова система

Економічна природа монетарної інтеграції. Поняття оптимального валютного простору (оптимальної валютної зони). Критерії оптимальності. Аргументи «за» і «проти» входження до оптимальної валютної зони. Еволюційний розвиток Європейської валютної системи. Структурні елементи та інструменти ЄВС: їх суть і основні характеристики. Суб’єкти європейської грошової і валютної політики та їхні функції у монетарній інтеграції. Європейський валютний інститут (ЄВІ): завдання і функції. Діяльність Європейської системи центральних банків (ЄСЦБ). Переваги та ризики монетарної інтеграції. Вплив на ефективність та зростання. Вплив на зайнятість. Вплив на стабільність цін. Вплив на державні фінанси. Зовнішньоекономічні або міжнародні наслідки. Інтеграція постсоціалістичних держав центральної та Східної Європи до ЄС.

Тема 8. Міжнародна конкурентоспроможність національної економіки

Сучасні тенденції розвитку міжнародної конкуренції. Інтернаціоналізація виробництва і інтернаціоналізація збуту. Портфель ринків збуту: його масштаб та структура. Концентрація і розпорошення. Опортуністичний, еволюційний та конкурентний портфелі. Основні типи ринків, що сприяють реалізації конкурентних переваг. Глобалізація і міжнародна конкуренція. Поняття та теоретичні основи аналізу конкурентоспроможності національного господарства. Джерела та види конкурентних переваг. Поняття кластеру. Теорія конкурентних переваг М. Портера. Факторні умови. Умови попиту. Пов′язані (related) та підтримуючі (supporting) галузі. Стратегія виробника, його структура та конкуренти. Стадії конкурентоспроможності країни. Причини втрати конкурентоспроможності. Система показників конкурентоспроможності, що відповідає трьом основним рівням економічної системи. Конкурентоспроможність на мікрорівні. Конкурентоспроможність на мезорівні. Конкурентоспроможність на макрорівні. Індекс конкурентоспроможності світового банку.

Змістовий модуль ііі. Глобалізаційні прояви в міжнародній економічній системі

Тема 9. Міжнародна економічна інтеграція

Сутність, передумови та цілі міжнародної економічної інтеграції. Теоретичні концепції міжнародної економічної інтеграції. Форми міжнародної економічної інтеграції: особливості та характерні риси. Утворення та розвиток Європейської економічної інтеграції. Інтеграційні процеси в Північній і Латинській Америці, Азії та Африці. Північноамериканська угода про вільну торгівлю (NAFTA). Асоціація країн Південно-Східної Азії (АСЕАН). Інтеграційні процеси в Африці. Інтеграційні процеси в Латинській Америці. Інтеграційні процеси в арабському світі. Участь України в регіональних інтеграційних об’єднаннях.