Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛІКВІДАЦІЯ НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Заходи по профілактиці западіння язика

Западіння язика виникає при комі, черепно - мозковій травмі і веде до асфіксії.

Для запобігання западіння язика необхідно: нижню щелепу висунути вперед (за кут нижньої щелепи обома руками), зафіксувати язик за допомогою повітроводів, голову повернути у бік, язик утримувати за допомогою язико - утримувача або притиснути його по середній лінії ниткою з фіксацією його до одягу, шкіри.

Проведення рятувальних робіт в зонах катастрофічного затоплення (зкз)

При ліквідації наслідків катастрофічних затоплень головними завданнями є:

  • надання першої медичної, долікарської і першої лікарської допомоги всім потерпілим від затоплення,

  • евакуація потерпілих в короткі строки у лікувально-профілактичні заклади і своєчасне їх лікування до кінцевого результату за межами ЗКЗ.

Перша медична і долі карська допомога при утопленнях

При наданні першої медичної допомоги на місці пригоди слід виходити із наявності або відсутності свідомості, зовнішнього вигляду потерпілого, характеру й вираження порушень дихання й геодинаміки, а також - супроводжуючих пошкоджень.

Якщо потерпілий у безпеці у початковому періоді при збереженій свідомості, треба застосувати заходи по припиненню емоційного стресу, зняти вологий одяг, насухо обтерти його тіло, тепло закутати, дати гарячого чаю, кави.

При витягуванні утопаючого з води у непритомному стані, але із спонтанним диханням і задовільним периферійним пульсом, потерпілого кладуть горизонтально з піднятими на 40 - 50 градусів ногами, дають вдихнути нашатирного спирту, роблять розтирання рук, ніг і грудної клітки, інгалюють кисень.

Треба пам'ятати, що навіть короткочасна втрата свідомості при утопленні або зразу після врятування є важливим попередженням про можливість важких ускладнень. Транспортування таких потерпілих відбувається у стандартному боковому положенні.

У випадку витягання потерпілого у агональному періоді або стані клінічної смерті послідовність реанімаційних заходів повинна бути такою:

1. визволення дихальних шляхів від сторонніх предметів, води,

2. проведення штучної вентиляції легенів

3. підтримання кровообігу – непрямий масаж серця.

38