Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сучасні молдодіжні субкультури.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
218.11 Кб
Скачать

3.1 Роль і вплив субкультур на життя суспільства

Основні механізми впливу субкультур на життя суспільства :

- контроль над ядром і значимими елементами субкультури; активне, у т.ч. правове втручання при загрозі проникнення в субкультуру елементів наркотичної субкультури;

- обмеження діяльності наркоуражених «егрегорів» ядра й значимих представників субкультури;

- проведення робіт, що орієнтують «егрегори» ядра субкультур на співробітництво в антинаркотичній діяльності. Заохочення брати участь антинаркотичній діяльності;

- розробка з урахуванням субкультурних особливостей і поширення серед представників субкультури профілактичних матеріалів, спрямованих на впровадження моделей наркобезпечної поведінки;

- розробка й проведення кампаній по закріпленню за представниками (на конкретній території) субкультури статусу (суспільної думки, у т.ч. і серед її представників) осіб, не споживаючі наркотики, що не беруть участь у пропаганді наркотиків.

У нашас суб'єктами наркоконфлікту першого порядку на стороні «проти наркотиків» робляться спроби організувати антинаркотичну діяльність у рамках субкультур, однак найчастіше ця діяльність носить деякий половинчастий характер, і не повною мірою враховує субкультурні особливості.

Представники різноманітних субкультур намагаються показати свою індивідуальність, сказати сірій масі: “Я — особистість”, кинути виклик світу з його нескінченними буднями та вистроюванням усіх в один рядок. Все більше підлітків кожного дня у всіх країнах світу приймають ту чи іншу субкультуру. Тому необхідно знати про цю культурне явище, розуміти його та бути готовим зустрітися з представниками у реальному житті.[5]

Субкультура – це набір символів, цінностей, норм поведінки, що відрізняють те чи інше суспільство. Кожне суспільство утворює свою субкультуру. Субкультура не відкидає загальнолюдську культуру, проте в той же час має свої специфічні відмінності.

Можна виділити національні, конфесіальні, професіональні субкультури організацій, соціальних груп тощо. Термін “національна субкультура” застосовується для визначення символів, вірувань, цінностей, норм поведінки, що характеризує людське співсуспільство в тій чи іншій країні.

Часто культурні меншини докладають особливих зусиль, щоб зберегти своє самобуття, захистити свої цінності та вижити у середовищі, де переважають культури більшості населення, які подавляють інші культури. Це явище називається культурним конфліктом.

Другою найважливішою формою є конфесіальна субкультура. Конфесіальна культура складається на основі спільності віросповідання, належність до тієї чи іншої церкви. Наприклад, можна говорити про християнську, мусульманську, буддистську культури в цілому. Окремі гілки напрямку в світових релігіях утворюють свої субкультури: наприклад, православну, католичну, протестантську.

Професіональна субкультура утворюється на основі загальних символів, цінностей, норм поведінки, що розрізняються тією чи іншою професіональною групою. Вона тісно пов’язана з змістом роботи і роллю, яку в суспільстві грають її представники.

Негритянський діалект. Деякі з найбільш цікавих досліджень субкультур присвячені мові. Наприклад., Вільям Лабов (1970) намагався довести, що вживання нестандартної англійської мови дітьми із негритянського гетто не свідчить про їх “мовну неповноцінність”. Лабов вважає, що негритянські діти вживають в деякій мірі іншу систему граматичних правил. Тим не менш вживання нестандартної англійської мови визиває проблему – несхвальну реакцію більшості на так зване порушення загальноприйнятих правил. Вчителі часто вважають використання негритянського діалекту порушенням правил англійської мови і тому негритянські діти незаслужено підвергаються критиці і покаранню.

Британський дослідник молоді Dick Hebdige бачив значення стилів і мод субкультури насамперед у культурному «виклику геґемонії» (Hebdige 1983, 22). Водночас він наголошував на опорі субкультур щодо громадської панівної верхівки. Цей опір не чиниться засобами «дорослого» суспільства – дискусією і дискурсом, – а «виражається опосередковано: у стилі» (Hebdige 1983, 22). Рух Beat 60-х років також можна було б описати як «безмовну опозицію» (Baacke 1970), яка символічно порушувала суспільні традиції, не маючи чіткої мети свого протесту.

На відміну від самих мод, субкультурні стилі створюють «гомологію» (Hebdige 1983, 105), тобто взагалі упорядковану систему, яка показала дослідникам CCCS (Center for Contemporary Cultural Studies – Центр сучасних культурних досліджень) чіткі зв’язки з класовим суспільством. До 60-70-х років молодіжні формування описувалися за допомогою специфічного для класу, прошарку або середовища поняття молодіжної субкультури, яка представляє ієрархічні стосунки між відповідною молодіжною культурою та домінантною культурою дорослих. У понятті субкультури завжди присутнє відхилення від вузько закроєної стандартности культури дорослих – найчіткіше це виявилось у русі 68-их і субкультурі гіпі, які виразно розумілись як антикультури.

Отже, з одного боку, належить поставити під сумнів концепт субкультури через розрив зв’язків із середовищем. З иншого боку, сучасні суспільства розвиваються з фрагментарною культурою, яка складається з підкультур з відчутним впливом на стилізацію життя, – хоча стосовно класової та прошаркової приналежности не беруться до уваги експресивні, естетичні та суб’єктивно-конструктивні елементи – типові для стилю дистинктивні інтереси. Тому я виступаю за те, щоб відділити поняття субкультури від класового стану і розуміти молодіжні культури у теоретичних рамках концепту стилю життя (пор. Vollbrecht 1995 a, 23ff.).

На прикладі міста Хмельницького можем пояснити значення роль і вплив субкультур у житті суспільства. Основними причинами чому молодь Хмельницького входить в субкультури є : внутрішня одинокість, потреба в друзях, конфлікти в школі і вдома, недовіра дорослим, протест проти брехні, незнання як жити далі, спосіб втечі від дійсності, бажання бути оригінальним. спроба розв'язати проблему адміністративними методами тощо. Молодь у субкультурах приваблює в основному можливість спілкуватися з собі подібними, а також зовнішня атрибутика, яка дає можливість демонструвати свою позицію у соціумі. Переважае субкультура - Дегенерати, їх багато серед готів, металістів і клаберів , ітд... Це ті хто самі нічо не шарять у своїй субкультурі, а лише цепляють на себе кілограми цепок і шмоток... Але по останньому соціальному опитувані дійшли висновку переважають такі субкультури : байкери, готи, панки, емо, репери, скінхенди, геймери. Їхні впив не однаковмй на суспільство, вплив молодіжних субкультур має як негативні, так і позитивні сторони а саме : відповідно до типів, на які діляться молодіжні субкультури за характером своєї діяльності, можна визначити їхні позитивні сторони, такі як творчість, спілкування тощо. Негативних сторін у змісті діяльності молодіжних субкультур найбільше в деструктивних течій, або ж – розправно-самосудних. Найбільшим фактором негативного впливу майже всіх течій молодіжних субкультур є нездоровий спосіб життя.