Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Religiyeznavstvo_2_seminar.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
52.03 Кб
Скачать

3)Національно-державні релігії(конфуціанство, даосизм, синтоїзм, джайнізм) Конфуціанство

Конфуцій (Кун-цзи, 551479г. До н. Е..) Народився і жив в епоху великих соціальних і політичних потрясінь, коли чжоускій Китай знаходився в стані важкої внутрішньої кризи

Конфуція - це умоглядний соціальний ідеал, повчальний комплекс чеснот. Цей ідеал ставав обов'язковим для наслідування, наблизиться до нього було справою честі і соціального престижу особливо для тих, представників вищого стану вчених-чиновників, фахових бюрократів-адміністраторів, що з епохи Хань (III в. До н. Е..) Стали управляти китайською конфуціальной інтере.

. У середньовічному Китаї поступово склалися і були канонізовані певні норми і стереотипи поведінки кожної людини залежно від займаного місця у соціально-чиновницькій ієрархії. У будь-який момент життя, на будь-який випадок, при народженні і смерті, надходженні в школу і при призначенні на службу - завжди і в усьому існували строго факсірование і обов'язкові для всіх правила поведінки. В епоху Хань було складено звід правил - трактат ліцзі, компендіум конфуціанських норм. Всі записані в цьому обрядніке правила слід було знати і застосовувати на практиці, причому тим старанніше, ніж більш високе положення в суспільстві людина займала.

Конфуцій, відштовхуючись від сконструйованого їм соціального ідеалу, сформулював основи того соціального порядку який хотів би бачити впіднебесної:

"Нехай батько буде батьком, син - сином, государ - государем, чиновник - чиновником," тобто все стане на свої місця, всі будуть знати свої права і зобов'язання і робити те, що їм належить. Впорядковане таким чином суспільство повинне складатися з двох основних категорій, верхів і низів - тих, хто думає і управляє і тих, хто трудиться і підкоряється. Критерієм поділу суспільства на верхи і низи повинні були служити не знатність походження і не багатство, а ступінь близькості людини до ідеалу цзюнь-цзи. Формально цей критерій відкривав шлях вгору для будь-якого набагато складніше: стан чиновників було відокремлено від простого народу "стіною ієрогліфів" - грамотність. Вже в ліцзі було спеціально обумовлено, що церімоніали і обряди не мають відношення до простотонародью і що грубі тілесні покарання не застосовуються до грамотним.

Кінцевою і і вищою метою управління Конфуцій проголошував інтереси народу. Одна при цьому вони були переконані, що самому народу його інтереси незрозумілі і недоступні і без опіки утворених конфуціанців - управителів він обійтися ніяк не може: "Народ слід примушувати йти належним шляхом, але не потрібно пояснювати, чому."

Однією з важливих основ соціального порядку, по Конфуцію, було суворе підкорення старшим. Сліпе підкорення його волі, слову, бажанню - це елементарна норма для молодшого, підлеглого, підданого як у рамках держави в цілому, так і в лавах клану, сім'ї. Конфуцій нагадував, що держава - це велика сім'я, а сім'я мала держава.

Конфуціанський культ предків і норми сяо сприяв розквіту культу сім'ї і клану. Сім'я вважалася серцевиною суспільства, інтереси сім'ї набагато перевершували інтереси окремої особистості. Звідси і постійна тенденція до зростання сім'ї. При сприятливих економічних можливостях прагненні до спільного проживання близьких родичів різко переважало над сепаратистськими схильностями. Виникало потужний розгалужений клан і родичей, що трималися один за одного і населяли часом ціле село.

І в родині і в суспільстві в цілому будь-який, в тому числі впливовий глава сім'ї, важливий чиновник імператора, являв собою насамперед соціальну одиниці, вписану в суворі рамки конфуціанських традицій

Не будучи релігією в повному розумінні слова, конфуціанство стало більшим, ніж просто релігія. Конфуціанство - це так само і політика, і адміністративна система, і верховний регулятор економічних і соціальних процесів - словом це основа всього китайського способу життя, квінтесенція китайської цивілізації. Протягом двох з гаком тисяч років конфуціанство формувало розуми і почуття китайців впливало на цих переконання,психологію поводження, мислення, сприйняття, на їхній побут і спосіб життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]