Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реф. Соціальна Економіка.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
62.49 Кб
Скачать

Висновки

Оволодіння багатством світової культури суттєво полегшує залучення особистості до світового інформаційного простору й активізує її діяльність у глобальному соціальному середовищі. У цьому полягає важливе значення культури як фактора розвитку глобалізації. Ознайомлення з різними системами цінностей, що лежать в основі усякої культури, сприятиме формуванню здатності до плідного діалогу в сучасному багатокультурному світі.

Водночас необхідно усвідомлювати, що соціально-етична відповідальність бізнесу безпосередньо пов’язана з рівнем ділової досконалості підприємств, організацій і установ. Адже, якщо вони не є досконалими, то навряд чи зможуть системно і протягом тривалого часу задовольняти потреби всіх заінтересованих сторін. На це вкрай важливо зважати в Україні, де рівень ділової досконалості більшої кількості організацій суттєво нижчий за відповідний рівень у розвинених країнах.

Проблема утвердження моральних принципів у сфері господарювання є дуже актуальною для нашого суспільства, у якому здійснюються ринкові реформи, формується система вільного підприємництва. Відомий німецький дослідник у галузі господарської етики П.Козловський, перефразовуючи кантівський моральний імператив, так формулює етичний імператив господарської поведінки: "Вчиняй так, щоб твоя господарська діяльність відповідала подвійній функції економіки - ефективному постачанню людям благ та можливості їх самореалізації". Таким чином, етика бізнесу може бути охарактеризована гаслом: "Прибуток понад усе, але честь вище прибутку".

Людський капітал в широкому визначенні - це інтенсивний продуктивний чинник розвитку економіки, суспільства і сім'ї, що включає освічену частину трудових ресурсів, знання, інструментарій інтелектуальної і управлінської праці, середовище проживання і трудової діяльності, що забезпечують ефективне і раціональне функціонування людського капіталу як продуктивного чинника розвитку.

Коротко: Людський капітал - це інтелект, здоров'я, знання, якісна і продуктивна праця та якість життя.

Розрізняють фізичний капітал, фінансовий капітал, природний капітал, інтелектуальний капітал і людський капітал, а також деякі інші види капіталу. Національне багатство включає фізичний, людський, фінансовий і природний капітали.

Список використаних джерел

1. "Культурно-этические измерения хозяйствования: некоторые современные подходы". Одесса, "Астропринт", 2001.