Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички / РП_ЦЗ_ДС_д,з_2014.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
772.1 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1

Теоретичні та практичні основи цивільного захисту населення і територій

Вступ

Предмет, структура та зміст дисципліни “Цивільний захист” як наукової дисципліни і методи її пізнання. Значення дисципліни для підготовки фахівців. Мета вивчення, завдання дисципліни, її зв’язок з іншими дисциплінами. Система оцінювання та форми контролю знань.

Тема 1. Цивільний захист - основа безпеки життєдіяльності громадян України

Роль української держави в справі захист населення і територій. Правові основи захисту населення і території від надзвичайних ситуацій. Кодекс цивільного захисту України. Принципи та основні заходи захисту населення і територій від НС (оповіщення та інформування, укриття населення, евакуаційні заходи, інженерний, радіаційний, хімічний, медичний, біологічний і психологічний захист, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення).

Тема 2. Основи управління заходами і діями сих цивільного захисту у разі надзвичайних ситуацій

Єдина державна система цивільного захисту (ЄДСЦЗ). Функціональні та територіальні підсистеми. Сутність завдання і принципи управління заходами захисту населення і територій від НС. Сили ЦЗ. Суб’єкти забезпечення ЦЗ. Система управління ЦЗ. Особливості організації управління у режимі НС.

Тема 3. Запобігання надзвичайним ситуаціям та особливості ліквідації наслідків деяких із них

Класифікація НС. Моніторинг, прогнозування, стандартизація експертиза, страхування та інші заходи запобігання та захисту населення і територій від НС. Організація робіт з реагування на НС, ліквідації наслідків НС. Правила поведінки людини під час НС техногенного, природного та соціального характеру.

Тема 4. Прогнозування обстановки та планування заходів захисту в зонах радіаційного хімічного та біологічного зараження.

Завдання планування заходів з питань захисту від надзвичайних ситуацій. Методика розроблення планів реагування на НС в масштабах міста, району та суб’єкта господарювання. Методика розроблення інструкцій щодо дій персоналу суб’єкта господарювання у разі загрози або виникнення НС (50 і менше осіб працюючого персоналу). Особливості складання планів локалізації і ліквідації наслідків аварій на об’єктах підвищеної небезпеки. План цивільного захисту на особливий період суб’єктів господарювання, який продовжує роботу у воєнний час та який віднесено до категорії цивільного захисту. Правила поведінки людини під час НС техногенного, природного та соціальногохарактеру.

Тема 5. Захист населення від надзвичайних ситуацій соціального і, зокрема, терористичного характеру

Надзвичайні ситуації соціального характеру. Правові засади боротьби з тероризмом в Україні. Терористичні прояви як загроза небезпецінаселенню у формі НС соціального характеру. Правила поведінки під час можливих терористичних актів. Надання допомоги потерпілим внаслідок терористичних актів.

Тема 6. Морально-психологічна підготовка населення до дій у надзвичайних ситуаціях

Основні напрямки, форми і методи морально-психологічної підготовки населення. Психологія екстремальних ситуацій. Психологічна допомога населенню,постраждаломувнаслідок НС. Формування культури безпеки життєдіяльності населення. Відшкодування матеріальних збитків та надання допомоги постраждалим внаслідок НС, зокрема, надання медичної та психологічної допомоги потерпілим.