Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА_03.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
699.9 Кб
Скачать

ТЕМА_03

Теоретичні основи проектування прес-форм для методів гарячої вулканізації та литтьового питання теми та основні терміни

  1. Основні геометричні поверхні прес-форм.

  2. Основні конструктивні частини прес-форм: пресова колодка, матриця, пуансон.

  3. Варіанти суміщення основних частин прес-форм.

  4. Технологічні вимоги і вихідні дані для проектування прес-форм.

Основні терміни теми: прес-форма, гаряча вулканізація, метод лиття, геометричні поверхні, матриця, пуансон, пресова колодка, суміщення основних частин прес-форм.

Інформаційні матеріали теми

Хімічні методи виготовлення взуття висувають нові задачі по розробці устаткування, що складається з пресів (агрегатів) з механічною і гідравлічною частиною й електронними блоками управління. Основним робочим органом будь-якого устаткування є прес-форма, у якій відбуваються процеси формування і вулканізації або желатинізації полімерного низу взуття. Правильно спроектована, виготовлена і добре відпрацьована прес-форма забезпечує високу якість взуття.

Прес-форма повинна містити в собі формотворну порожнину всього низу взуття, мати необхідну міцність, зберігати або відводити тепло, легко, без ушкодження, звільняти готовий низ взуття. Кожна прес-форма проектується тільки для виготовлення низу взуття одного розміру і фасону.

  1. Основні геометричні поверхні прес-форм.

Прес-форма складається з трьох основних частин: пресової колодки, матриці і пуансона. Конструкція елементів прес-форми залежить від виду взуття, методу виготовлення низу на взутті, застосовуваних для деталей низу взуття матеріалів, а також від способу сполучення основних частин прес-форми.

Частини прес-форми обмежені складними поверхнями, що при проектуванні розчленовуються на окремі криві, зображувані на площині. Таке розчленовування дозволяє побудувати на площині частини прес-форми і виготовити просторові шаблони.

Поверхні основних частин прес-форми, що стикаються з деталями взуття чи матеріалом низу, називають робочими поверхнями, а криві, що характеризують ці поверхні, - робочими кривими. Замкнуті робочі криві, розміщені в горизонтальній площині, називають проймою, а незамкнуті робочі криві, розміщені у вертикальній площині, - профілями. Робочі криві, що обмежують бічну поверхню колодки і розміщені перпендикулярно до осі сліду, називають перетинами.

У прес-формах розрізняють три осі: вісь сліду колодки ОО (мал. 1, а), поздовжню вісь тиску АА і поперечну вісь тиску ББ, перпендикулярну осі тиску АА. Вісь ОО зміщена у внутрішню сторону від осі АА.

Пресова колодка призначена для установки взуття у прес-формі, закривання частин прес-форми, утримання взуття під час формування і виготовлення низу, витягування взуття з прес-форми.

Пресові колодки роблять металевими, знімними чи незнімними. Робочими кривими колодки є проекція сліду колодки 7, верхній профіль 4, п'ятковий профіль 6, поздовжній профіль сліду 1, профілі внутрішнього 2 і зовнішнього 10 ребер, поперечні перерізи 11. При бічному обтиску контакт матриці з колодкою через верх взуття відбувається по лінії 3. Крім зазначених поверхонь і кривих, у колодці є гребінь 5 з площадкою 9 для кріплення колодки і штифт 8.

Матриця (мал. 1, б) призначена для надання форми ранту, кранцю, урізу підошви, передачі чи відводу тепла і забезпечення звільнення низу взуття після вулканізації чи лиття. Матриці виготовляють із двох чи чотирьох частин. Робочими кривими матриці є контури пройми 14, верхнього 12 і нижнього 13 урізів, губка матриці 17 і поличка 16.

Лінія 15 показує границю фаски навколо пройми матриці, а фаска утворює губку матриці. Товщина губки матриці Пв може змінюватися по периметру.

Контур пройми 14 розчленовується в просторі на дві робочі криві – пройму і профіль. Контур верхнього урізу 12 утворює верхнє ребро підошви, що формується, а контур нижнього урізу 13 - нижнє ребро підошви, що формується. Перехід від контуру верхнього урізу до контуру нижнього урізу на напівматрицях характеризує бічну поверхню підошви, що формується, і залежить від її профілю. Поверхня напівматриць, що формує верхню частину підошви, називають полочкою 16.

Напівматриці можуть мати електронагрівачі. Іноді нагрівачі монтують у нерухомих плитах вулканізаційного пресу.

Пуансон призначений для надання форми сліду підошви, чи передачі відводу тепла матеріалу низу, створення тиску для формування низу. Робочими кривими пуансона є зовнішній контур 23, контур малюнка 24, поздовжній профіль 18, профіль зовнішньої сторони 19, профіль внутрішньої сторони 20, крокуль 21 і фронт 22 каблука (мал. 1, в). Пуансони закріплюють на плитах, що мають електронагрівачі.

Рис. 1. Частини прес-форми:

а - незнімна цільна пресова колодка;

б - двохсекційна матриця;

в - пуансон

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]