Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya___TEMA_3.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
377.34 Кб
Скачать

3.7. Проблеми впровадження систем електронного навчання

На жаль, впровадження програми електронного навчання зовсім не означає, що продуктивність компанії збільшиться миттєво і що економія засобів тут же зросте. Для того, щоб розробити і впровадити дійсно ефективну програму, буде потрібен певний час. Та й на початковому етапі впровадження повномасштабної системи електронного навчання вимагатиме певних інвестицій, пов’язаних з придбанням системи управління навчанням і контентом та засобів розроблення власних курсів.

Ініціатива з упровадження електронного навчання закінчується, зазвичай, невдачею в тих випадках, коли його починають тільки тому, що це щось нове, і не враховують бізнес-мети і потреби організації у вирішенні поточних бізнес-завдань. Дуже важливо перед початком проекту визначити, що саме треба вивчати співпрацівникам і як навчатися найкраще. Очевидно, що для успішного впровадження електронного навчання всередині самої організації мають відбутися деякі зміни – повинні змінитися стиль, метод і підхід до навчання. Доведеться долати природний опір людей зміні способу навчання. Адже багато хто все ще боїться високих технологій і прагне використовувати комп’ютер якомога менше, а багато хто просто не вірить у те, що електронні курси можуть бути настільки ж ефективними, як і традиційне навчання. Більше того, щоб успішно пройти навчання на електронних курсах, учням необхідно розвивати нові навики, які їм не потрібні у традиційному класі.

Електронна форма навчання, де немає видимого контролю, вимагає від учня дуже високого рівня самодисципліни і самоорганізації. Людина має бути достатньо мотивованою, щоб навчатися без присутності і тиску з боку викладача. Ще одним із негативних аспектів електронного навчання є обмеженість безпосереднього спілкування між учнями і викладачем, а також між самими учнями. Усе це створює певні перешкоди на шляху впровадження електронного навчання, але ці перешкоди переборні.

Засновниця й управляючий директор міжнародної виставки конференції з електронного навчання eLearnExpo Салі Мур, в чиєму активі більше ніж десятилітній досвід управління проектами з електронного навчання, відзначає такі чотири чинники успіху проекту:

1. Мета проекту має бути дуже добре визначеною й орієнтованою на бізнес-результати. Наприклад, компанія хоче підвищити продажі або збільшити експорт, або для ведення міжнародних контактів співпрацівникам компанії потрібно поліпшити знання англійської мови.

2. Необхідна постійна оцінка ефективності проекту й отриманих знань. Потрібно відстежувати різницю результатів “до навчання” і “після навчання”. Оцінюватися повинні результати, безпосередньо пов’язані з поставленою метою. Тоді і буде дано відповідь на запитання, що організація отримує від електронного навчання.

3. Один з найважливіших аспектів — залучення до проекту керівництва компанії і постійна підтримка з його боку.

4. Незважаючи на технологічну можливість самостійного навчання в системі електронного навчання, необхідне широке залучення людей, які допомагатимуть упоратися з механізмами роботи і проводитимуть моніторинг усього процесу навчання. Зараз уся система корпоративного навчання стоїть на порозі фундаментальних змін. І хоча електронне навчання не може бути відповіддю на всі запитання, пов’язані з продуктивністю і навчанням співпрацівників у компанії, воно може стати життєздатним рішенням і відповіддю на безліч питань. Добре продумана і грамотно впроваджена система корпоративного електронного навчання може дати значний економічний ефект і стати однією з конкурентних переваг компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]