Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekts_30.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Спроби економічних реформ.

За сталінською моделлю промисловість поділялася на галузі. Кожною галуззю керувало окреме міністерство. За таких умов кожне міністерство ставало монополістом у своїй сфері, діяло лише у власних інтересах, практично не було пов'язаним з іншими галузями.

На XX з'їзді Хрущов запропонував замінити галузевий прин­цип керівництва промисловістю на територіальний. Територія країни поділялася на економічні райони. Усі підприємства даного району мали становити єдиний господарський комплекс. Управляти ним мала Рада народного господарства (раднаргосп). Місцеві раднаргоспи підпорядковувалися спеціально створеній Вищій раді народного господарства СРСР. Чимало міністерств було ліквідовано. Хрущов сподівався з допомогою нової системи поліпшити використання ресурсів кожного регіону.

Система раднаргоспів хоча й була недосконалою, дала ряд позитивних наслідків. Підприємства почали працювати в інтересах тих територій, де були розташовані, між ними нала­годжувалися взаємовигідні зв'язки.

За роки діяльності Хрущова промисловість досягла значних успіхів. Цьому сприяли і деякі прогресивні зміни в оплаті праці. Виникли нові лінії нафто- і газопроводів, нові металур­гійні комбінати, шахти, гідроелектростанції, хімічні гіганти. Запроваджувалися нові автоматичні лінії, науково-технічні досягнення.

Великого розмаху набуло будівництво житла за типовими проектами. Щоправда, у результаті будинки і цілі мікрорайони споруджувалися однотипними, невиразними. З метою економії зменшувалися житлові площі, будматеріали виготовлялися невисокої якості. Проте кращого на той час будівельна індустрія дати не могла. Зведення дешевого типового житла мало ту перевагу, що здійснювалося швидкими темпами і більш масштабно. З 1950 по 1960 р. кількість помешкань у містах збільшилася в 17 разів, на селі - у 14. Навіть це не дуже якісне житло пом'якшило житлову проблему, розпочалося розселення людей з підвалів і комунальних квартир.

Складною залишалася ситуація в сільському господарстві. У країні хронічно не вистачало продуктів харчування. Кращі фахівці залишали село і переїжджали у міста. На продукцію села були штучно занижені ціни, вони не відшкодовували витрат на її виготовлення. Праця в колгоспах і радгоспах була невигідною. Присадибні ділянки селян не забезпечували їх самих, тому що обкладалися великими податками - на кожне дерево, на кожну голову худоби.

У середині 50-х років колгоспи і радгоспи одержали право самим визначати розміри своїх посівних площ, кількість худоби. Присадибні ділянки були звільнені від оподаткування, а їхній розмір правління господарств визначало самостійно. Згодом були ліквідовані МТС, а їхню техніку передано колгоспам і радгоспам. Усе це підвищило продуктивність сільського господарства, хоча в цілому ефективність залишалася низькою.

Життєвий рівень населення був значно нижчим за рівень розвинутих країн Заходу. Ще далеко не кожна сім'я мала можливість придбати телевізор, холодильник, радіотехніку. Автомобіль був предметом розкоші. Неякісним залишалося медичне обслуговування. Відставав і рівень народної освіти, хоча кількість шкіл, технікумів, вузів на той час збільшилася.

На такому тлі світ був здивований видатними успіхами СРСР в авіакосмічній галузі. У 1957 р. СРСР першим вивів у космос штучний супутник Землі, а першими космонавтами стали саме радянські громадяни - Юрій Гагарін, Герман Титов, Павло Попович, Валентина Терешкова та ін.

У другій половині 50-х років рівень життя в Радянському Союзі дещо зріс. Удалося досягти промислового піднесення, кращим стало забезпечення населення продуктами харчування. М. Хрущов вважав, що такі темпи розвитку будуть постійними і вже недалеко й до комунізму.

Ще на XXI з'їзді КПРС було поставлено завдання підготувати нову Програму КПРС. Проект програми обговорювався на XXII з'їзді у 1961 р. Програма містила положення, нереальність яких була очевидною. Стверджувалося, що за 20 років можна побудувати «комуністичне суспільство», навіть зазначалася дата - 1980 р. У країні пропагував­ся основоположний пункт програми: «Партія урочисто проголошує - нинішнє покоління радянських людей житиме при комунізмі!»

Усі, хто знав дійсний стан справ у господарстві, навіть пересічні Перший і третій космонавти планети Земля громадяни, розуміли, що програма Ю. Гагарін і П. Попович нереальна. Проте Хрущов, переконаний у своїй правоті, не бажав чути застережень. Він навіть висунув ще одне нереальне гасло: «Наздогнати і обігнати Америку!» До цього гасла майже все населення країни поставилося з іронією.

На 1962 р. Хрущов цілком контролював партію, усунув усіх, незгодних з ним, тому XXII з'їзд без суперечок ухвалив програму. Але цим було завдано шкоди авторитету самого радянського лідера. Оскільки майже всі усвідомлювали, що програма нездійсненна, почали виникати сумніви щодо здатності самого Хрущова і КПРС ефективно керувати країною.