Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_07 Теорія психологічного експерименту.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
146.94 Кб
Скачать

3. Шкала інтервалів.

Процедура вимірювання: порівняння об’єктів з метою встановлення, на скільки характерна вимірювана властивість одного об’єкта більша чи менша, ніж для іншого. Шкальне значення задасться з точністю до масштабу і точки відліку.

Статистичні методи обробки результатів – вимірювання: практично вся параметрична статистика; середнє арифметичне; стандартні відхилення; для оцінки розбіжностей обчислюється дисперсія, для оцінки статистичного зв’язку між змінними коефіцієнт лінійної кореляції Пірсона та ін. методи, засновані на кореляційному й дисперсійному аналізі

Сфера застосування у психології: обробка результатів вимірювань за допомогою тестів інтелекту, досягнень та ін.

4. Шкали відношень (пропорцій, рівних відносин) які у психології, як правило, використовуються як додаткові. На відміну від шкали інтервалів тут є фіксована точка відліку, фіксований нуль на шкалі, який відповідає природній нульовій позначці. На таких шкалах вимірюється довжина, площа, обсяг об’єктів, а також час перебігу певних процесів.

Процедура вимірювання: встановлення, у скільки разів один об’єкт більший чи менший за інший за вимірюваною властивістю.

Сфера застосування у психології: практично не застосовується (за винятком шкали оцінювання компетентності, побудованої на основі моделі Раша).

Статистичні методи обробки результатів – геометричне середнє, коефіцієнт мінливості, перетворення в децибели.

Порівняння типів шкал. Шкали найменувань лежать в основі побудови всіх інших, «могутніших», тому що перш ніж вимірювати певні об’єкти, необхідно виділити їх з безлічі інших об’єктів, класифікувати.

Шкали надають нам інформацію практично без перекручувань, оскільки майже не вимагають ніяких додаткових модельних припущень. Разом з тим метричні шкали – інтервалів і відношень – для побудови вимагають сильних допущень, що важко перевіряються у рамках моделей, у яких вони будуються.

1.4. Критерії якості виміру змінних

Критеріями якості виміру змінних є об’єктивність, надійність, валідність.

Об’єктивність означає максимально можливу незалежність результатів виміру від особистісних особливостей дослідника, його настрою та ін.; досягається стандартизацією процедури виміру для всіх досліджуваних.

Надійними вважаються дані виміру змінних, які при повторному їх отриманні в тих же процедурних умовах дають незначущі відхилення від попередньо отриманих показників. Перевірка надійності передбачає ймовірнісні оцінки на основі статистичних рішень. При цьому ненадійність даних може визначатися самою психологічною реальністю (наприклад, ефект утоми), опосередкованістю їх суб’єктивним світом дослідника, а також ненадійністю психодіагностичних методик. Тут слід зважити на те, що залежності, які встановлюються у психології, не завжди відтворюються (наприклад, можна створити умови для творчості, але не можна гарантувати творчий результат, оскільки він залежить від активності досліджуваного суб’єкта творчості).

Валідність даних визначається в конкретних умовах експерименту, коли оцінюється, зокрема, наскільки методичні прийоми, які були обрані як засіб отримання емпіричних даних, визначають саме ті змінні, що задані в експерименті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]