Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

met_IST_SUNYA_2005_RED

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
310.27 Кб
Скачать

3. Якою була роль Михайла Драгоманова в історії України?

4. Чому під кінець ХІХ ст. Галичину називали “українським П’ємонтом”?

5. Які можна виділити національні аспекти розвитку капіталізму в Україні кінця ХІХ – початку ХХ ст.?

6. Що історики пишуть про мобілізаційні здатності українського руху напередодні революційних потрясінь ХХ ст.?

7. Проаналізуйте наслідки революції 1905-1907 рр. і Першої світової війни для України.

8. Які були геополітичні та національні аспекти участі України в Першій світовій війні?

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3

Семінар 7. Українське державотворення 1917-1921 рр.

1. Досягнення та прорахунки Центральної Ради.

2. Особливості Української держави гетьмана П. Скоропадського.

3. ЗУНР і УНР періоду Директорії: порівняльна характеристика.

Тематика фіксованих виступів і рефератів

1. Українське питання в Російській імперії на початок ХХ ст.

2. Юліан Бачинський та ідея самостійності України.

3. Нові відомості про перші спроби організації українських партій.

4. Микола Міхновський в сучасній історичній літературі.

5. Михайло Грушевський як політик.

6. Симон Петлюра та євреї.

7. Огляд документів Центральної Ради.

8. Теоретичні засади Гетьманату 1918 р.

9. За сторінками спогадів Павла Скоропадського.

Література: [10; 14; 15; 16; 21; 23; 26; 28; 29; 71; 72; 73; 79; 81; 82; 88; 101; 109; 115; 124; 125; 126; 137; 138; 139; 145; 149; 200].

Методичні рекомендації

До першого питання. Зверніть увагу на зміну ситуації після Лютневої революції, а також на обставини утворення Центральної Ради. Проаналізуйте основні етапи її становлення та методи боротьби за активізацію і об’єднання українського суспільства. Покажіть причини прийняття І та ІІ Універсалів, розкрийте їх зміст. З’ясуйте основні досягнення і прорахунки керівництва Центральної Ради до проголошення УНР.

Проаналізуйте обставини прийняття ІІІ Універсалу і його основні положення. Дайте пояснення росту напруженості у відносинах УНР з більшовицьким Раднаркомом Росії, покажіть механізм початку і ходу війни між ними, поясніть причини перемоги більшовиків. Розкрийте зміст ІV Універсалу та умови мирного договору УНР з Німеччиною та її союзниками. Зупиніться на причинах розгону німцями Центральної Ради. Підбийте підсумки її діяльності, виділіть її основні досягнення і помилки.

До другого питання. Радимо показати історію приходу до влади в Україні П. Скоропадського, суть гетьманської форми правління. Розкрийте зміст основних напрямів внутрішньої політики гетьманату, виявіть найсуттєвіші зміни порівняно з періодом УНР. Проаналізуйте плани основних реформ, задуманих гетьманом (аграрна, військова), порівняйте їх з реальною ситуацією в цих сферах. З’ясуйте основні досягнення, які мали місце при гетьманаті, причини втрати влади.

До третього питання. Зверніть увагу на причини утворення Директорії, її склад та обставини приходу до влади. Проаналізуйте причини падіння авторитету Директорії, основні суперечності між В. Винниченком і С. Петлюрою, сформулюйте свою оцінку їх позицій щодо суперечливих питань. Дайте характеристику основним періодам історії другої УНР, її зовнішньополітичним орієнтаціям. Розкрийте особливості проголошення і розбудови ЗУНР, спробуйте порівняти їх з аналогічними процесами в УНР. Охарактеризуйте Акт Злуки і його значення. Виясніть обставини і основні причини ліквідації УНР і ЗУНР. Продумайте, які наслідки це мало.

Завдання на самостійну роботу

1. З’ясуйте ступінь легітимності Центральної Ради.

2. Які віхи в діяльності Центральної Ради означили її чотири універсали?

3. Як постала Українська держава на чолі з гетьманом Павлом Скоропадським?

4. Які особливості другої УНР?

5. Особливості громадянської війни в Україні.

6. Дайте характеристику трьох етапів утвердження більшовицької влади в Україні і, відповідно, діяльності трьох більшовицьких урядів.

Семінар 8. Україна в складі СРСР

1. Політичні тенденції 20-х та 30-х років ХХ ст.

2. Україна в роки Другої світової війни.

3. Основні зміни в українському житті повоєнного періоду.

Тематика фіксованих виступів і рефератів

1. ВУАН у 1920-х роках.

2. Голод 1921–1923 рр. в Україні за документами і матеріалами.

3. Нові дані про повстанський рух в Україні на початку 20-х років ХХ ст.

4. “Родова пам’ять про страшний голодомор” (Записані студентами спогади рідних, близьких знайомих про пережиту, побачену чи почуту трагедію).

5. Книга Роберта Конквеста “Жнива скорботи”.

6. Сучасна історіографія у пошуках визначального чинника трагедії українців 1932–1933 рр.

7. Мілена Рудницька про ставлення культурного світу до голодової катастрофи та свідчення про неї іноземних очевидців.

8. Україна в планах Німеччини та СРСР (квітень – жовтень 1939 р.).

9. ОУН і УПА у Другій світовій війні: огляд документів.

10. Нові аспекти у вивченні історії України періоду Другої світової війни

11. Вплив післявоєнного фактора на сучасний стан українсько-польських відносин.

Література: [10; 19; 20; 22; 29; 32; 39; 41; 43; 44; 45; 46; 47; 48; 55; 56; 57; 69; 75; 76; 77; 94; 97; 98; 99; 108; 110; 119; 120; 122; 123; 129; 144; 146; 147; 150; 151; 154; 155; 156].

Методичні рекомендації

До першого питання. Простежте, як змінювалася політика радянської влади в Україні протягом 20–30-х рр. ХХ ст. і в чому полягав зміст військового комунізму та нової економічної політики, індустріалізації та колективізації.

З’ясуйте, чим обумовлена була політика “коренізаціі”, на які сфери громадсько-політичного та культурного життя вона найбільше вплинула. Подумайте, чому в кінці 1920-х років влада різко посилила боротьбу з українським буржуазним націоналізмом.

Проаналізуйте причини та засоби встановлення тоталітарного режиму правління. Які фактори цьому сприяли? Яку роль виконував терор у процесі утвердження тоталітаризму? Назвіть основні форми його прояву та проаналізуйте ступінь охоплення терором різних верств суспільства.

До другого питання. Зверніть увагу, в яких умовах перебувала Україна на момент розв’язання Другої світової війни і за яких обставин відбулося об’єднання українського народу та українських земель в єдиних кордонах.

Простежте особливості ведення військових дій, спочатку, в ході відступу радянських військ і окупації України фашистами, а потім організацію військових операцій з визволення наших земель. Окремо розгляньте проблеми неналежної готовності до початку війни; полонення цілих армій через волюнтаристські рішення радянського командування, організації руху опору окупаційному режиму українськими націоналістами (УПА) та радянською владою (партизанські загони), українсько-польських конфліктів під час війни на західних українських землях, жорстокості радянської влади до населення, яке перебувало на окупованій території, складності підрахунку жертв, які поніс український народ протягом Другої світової війни.

Подумайте, чи можна говорити про надання належної шани радянською владою тим, хто насправді брав участь в обороні та визволенні української землі від фашизму.

Які українські проблеми, на Вашу думку, досі залишаються недостатньо вивченими та усвідомленими в інтерпретації подій Другої світової війни.

До третього питання. Простежте, як змінювалося життя в Україні у повоєнні роки. Якими методами та засобами здійснювалася відбудова народного господарства. Чому знову трапився голод у 1946–1947 рр. та поновилися репресії?

Проаналізуйте, що реально змінилося в політичному житті в післясталінський період у другій половині 50-х – 60-ті роки ХХ ст. У чому полягає зміст поняття “Хрущовської відлиги”?

Визначте, що змінилося в економічному та в політичному житті радянської України протягом періоду правління Л.І. Брежнєва. Чому він іменується “застоєм”?

У чому полягає феномен української інтелігенції, яку називають “шістдесятниками”, які їх зусилля та дії заслуговують справжньої національної шани?

Завдання на самостійну роботу

1. З’ясуйте, якою була в 1920-х рр. політика стосовно національних меншин, що проживали в УСРР.

2. Покажіть на фактах, що сталінських терор в Україні об’єктивно мав форму геноциду і етноциду.

3. Визначте, чи пов’язана колективізація з політикою індустріалізації; якими були методи і результати проведення останньої.

4. Дайте порівняльну характеристику становища західноукраїнських земель, які були в складі СРСР, Польщі, Румунії, Чехословаччини у 20–30-ті рр. ХХ ст.

5. З’ясуйте якими були обставини та наслідки входження західноукраїнських земель до складу УРСР з точки зору волевиявлення народу.

6. Простежте основні військові дії в Україні 1941–1944 рр., виділивши: найбільші оборонні бої та наступальні операції, їх інтенсивність, втрати, засоби досягнення успіху.

7. Якою була міра колаборанства українців у роки Другої світової війни?

8. Чому один із іноземних кореспондентів писав в 1945 р.: “Те, що дехто намагається зобразити як “російську славу”, було перш за все українською війною”?

9. Простежте, які основні демографічні, політичні, економічні, ідеологічні зміни відбулися в Україні після закінчення війни.

10. Вивчіть, як продовжувалася “радянизація” Західної України в післявоєнний період.

11. З’ясуйте масштаби, спрямування, форми, тривалість, значення повстанського руху проти сталінського режиму в Західній Україні.

12. Зберіть факти із історичної літератури про участь українців у табірних повстаннях 40-50-х років ХХ ст.

Семінар 9. Відродження державної незалежності України

1. Дисидентський рух в Україні.

2. Перебудова та її вплив на громадсько-політичне життя в Україні.

3. Досягнення та втрати незалежної України. “Помаранчева” революція.

Тематика фіксованих виступів і рефератів

1. Перехід Криму до складу УРСР.

2. Національна політика 70-80-х рр. ХХ ст. в УРСР.

3. Робітничі протести останніх десятиліть УРСР.

4. Праця Івана Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація” та її резонанс.

5. Українські в’язні сумління: огляд виданих спогадів і матеріалів.

6. Україна і світ на межі тисячоліть: становище та інтеграційні процеси.

7. Основні проблеми внутрішнього розвитку Української держави останнього десятиліття.

Література: [1; 2; 3; 8; 17; 27; 39; 41; 42; 72; 73; 80; 91; 92; 95; 101; 128; 131; 140; 142; 145; 148; 149; 153; 160; 165; 167; 175; 192].

Методичні рекомендації

До першого питання. Перш за все треба з’ясувати основні причини появи дисидентського руху і розкрити його загальну сутність. Після цього, варто проаналізувати різновиди дисидентства: (комуністичне, правозахисне, національне, релігійне), показати їх поширеність, окремість і взаємозв’язок в умовах України 1960-1980-х років. Доречно дати інформацію про найяскравіших представників дисидентства, охарактеризувати їх конкретний внесок у боротьбу проти тогочасної системи. Виділіть етапи розвитку дисидентства, особливу увагу приділіть періоду утворення і діяльності Української Гельсінської Спілки. Проаналізуйте причини ізоляції дисидентства від широких мас, зробіть висновок про його значення.

До другого питання. Проаналізуйте становище України на середину 80-х рр. ХХ ст. Розкажіть про основні зміни, що відбулися під час спроби перебудови соціалістичного суспільства в 1985–1991 рр. Особливу увагу зверніть на події в політичній сфері: створення і розвиток Народного Руху України, формування багатопартійності, вибори до Верховної Ради в 1990 р. і початок її роботи. Проаналізуйте результати союзного референдуму що відбувся в березні 1990 р. і основні положення Декларації про державний суверенітет України. Розкажіть про причини і обставини появи Акту про Незалежність України, результати референдуму і президентських виборів 1 грудня 1991 р. Аргументуйте свій висновок про закономірність чи випадковість офіційного здобуття Україною державної незалежності.

До третього питання. Поясніть причини проблем, які постали перед Україною у перші роки незалежності в економічній, політичній, культурно-виховній сферах життя. З’ясуйте, якою мірою вони були обумовлені наслідками спадщини радянського минулого, а в чому виявилися грубі помилки і зловживання влади. Охарактеризуйте основні здобутки і втрати періодів президентства Л. Кравчука та Л. Кучми. Дайте характеристику діяльності окремих урядів та методів керівництва прем’єрів.

Які тенденції в економіко-політичному житті України обумовили збурення українського народу та масові виступи у підтримку “Помаранчевої революції”? Які проблеми вдалося розв’язати українцям у ході революції? Назвіть основні політичні сили та постаті, які відіграли вирішальну роль в боротьбі за свободу та демократію в українському суспільстві.

Завдання на самостійну роботу

1. Яке значення для України мали післясталінські реформи?

2. Назвіть факти, що свідчать про посилення політики русифікації в Україні у 70-80-ті рр. ХХ ст.

3. Яке відношення має українське шістдесятництво та дисидентство до появи самостійної Української держави?

4. Які події активізували громадсько-політичне життя УРСР у 1985–1991 рр.?

5. Якими були національні, економічні, політичні, культурні, підстави незалежності України на початок 90-х років ХХ ст.

6. Подумайте над співвідношенням зовнішніх та внутрішніх чинників у досягненні Україною самостійності.

7. Спростуйте шовіністське твердження, що Україна виникла в Біловезькій Пущі.

8. З’ясуйте, як і наскільки швидко сучасна Українська держава одержала міжнародне визнання.

9. Зробіть баланс втрат і здобутків першого десятиліття існування самостійної України.

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ РЕЙТИНГОВОГО КОНТРОЛЮ

Модуль 1

1. Трипільська культура була поширена на теренах сучасної України в епоху:

а) палеоліту; б) мезоліту; в) неоліту.

2. Розташуйте народи, які панували в Північному Причорномор’ї в хронологічній послідовності:

а) скіфи; б) кіммерійці; в) сармати.

3. Племінним центром сіверян було місто:

а) Київ; б) Новгород; в) Чернігів.

4. Реформи, які впорядковували норми феодальних повинностей (данини), були проведені за князювання:

а) Ольги; б) Святослава; в) Ігоря.

5. Перше писемне зібрання норм давньоруського права має назву:

а) “Слово про закон і благодать”;

б) “Руська правда”;

в) “Правда Ярославичів”.

6. Кого з князів Галицької держави оспівує автор “Слова о полку Ігоревім”:

а) князя Володимирка;

б) князя Ярослава Осмомисла;

в) князя Ростислава.

7. У 1362 р. відбулась битва:

а) на р. Калка; б) на “Синіх Водах”; в) на р. Ворскла.

8. Право створювати органи міського самоврядування у середніх віках мало назву:

а) Руське право; б) Магдебурзьке право; в) Волоське право.

9. Козаки вирушали у морські походи на початку XVII ст., щоб:

а) здобути здобич, визволити з рабства своїх побратимів та інших невільників;

б) захопити частину турецької території;

в) налагодити торговельні стосунки з Туреччиною;

10. У який період ранньої історії сформувався тип людини сучасного виду (людина розумна)?

а) палеоліт; б) мезоліт; в) неоліт.

11. Головним заняттям трипільців було:

а) землеробство; б) скотарство; в) торгівля.

12. Який з кочових народів (ІІІ ст. до н.е. – ІІІ ст. н.е.) римляни називали “оперезані мечем”?

а) кіммерійців; б) сарматів; в) скіфів.

13. Розташуйте у відповідності якому союзу племен належали міста:

1) поляни; а) Чернігів;

2) сіверяни; б) Іскоростень;

3) древляни. в) Київ.

14. Князівські військові загони називались:

а) полками; б) дружинами; в) сотнями.

15. У 907 та 911 рр. були укладені вигідні для Русі угоди з:

а) Арабським халіфатом; б) Візантією; в) Римом.

16. Якого князя вбили печеніги?

а) Ігоря; б) Олега; в) Святослава.

17. Яка подія відбулась у 988 р.?

а) Хрещення Русі;

б) проголошення Перуна верховним божеством;

в) об’єднання Київської держави.

18. Першим християнським храмом у Києві була церква:

а) св. Софії; б) Десятинна; в) св. Пророка Іллі.

19. Першим з русичів митрополитом став:

а) Нікон; б) Нестор; в) Іларіон.

20. Перша велика битва з половцями на р. Альта у 1068 р. закінчилась:

а) перемогою тріумвірату Ярославовичів;

б) поразкою тріумвірату Ярославовичів;

в) підписанням взаємовигідної угоди.

21. Коронація Данила Галицького відбулась у:

а) Холмі; б) Львові; в) Дорогочині.

22. У битві 1362 р. військо Ольгерда отримало перемогу над:

а) печенігами; б) половцями; в) татарами.

23. Прийняття якої унії в 1413 р. закріпило політичну незалежність Литви?

а) Люблінської; б) Берестейської; в) Городельської.

24. Персональною унією в результаті шлюбу королеви Ядвіги і великого князя Ягайла стала унія:

а) Люблінська;

б) Кревська;

в) Берестейська;

г) Городельська.

25. Обставини загибелі якого козацького провідника відбилися в народній пісні про Байду (“В Цареграді на риночку”)?

а) Петра Сагайдачного;

б) Дмитра Вишнивецького;

в) Петра Дорошенка ;

г) Івана Підкови.

26. Перший великий козацький рух 1591–1593 рр. очолив:

а) С. Наливайко;

б) Г. Лобода;

в) К. Косинський;

г) М. Шаула.

27. Річ Посполита за допомогою козаків була врятована від турецького поневолення завдяки перемозі у битві під:

а) Хотином; б) Цецорою; в) Корсунем; г) Віднем.

28. Пересопницьке Євангеліє 1556–1561 рр. є визначною пам’яткою української культури, бо:

а) його переклали з церковнослов’янської мови на українську;

б) це перша друкована книга в Україні;

в) має найкраще оздоблення;

г) є найдавнішою літературною пам’яткою.

29. Хто з руських князів у 860 р. здійснив похід на Константинополь?

а) Олег; б) Аскольд; в) Ігор.

30. Східнослов’янські землі були об’єднані в єдину державу з центром у Києві за часи правління:

а) Олега; б) Ігоря; в) Аскольда.

31. Князь Ярослав був посаджений батьком правити у:

а) Чернігові; б) Новгороді; в) Переяславі.

32. На з’їзді руських князів у м. Любечі (1097 р.) було вирішене питання про:

а) початок війни з половцями;

б) розподіл Київської держави на удільні князівства;

в) відносини з Візантією.

33. У 1199 утворилось:

а) Галицьке князівство;

б) Волинське князівство;

в) Галицько-Волинське князівство.

34. Під чиїм тиском Данило Галицький був змушений знищити найбільші фортеці князівства?

а) Чінгісхана; б) Бурундая; в) Батия.

35. Розташуйте в хронологічній послідовності князів, що правили в Галицько-Волинській державі:

а) Данило Галицький;

б) Роман Мстиславович;

в) Юрій Львович.

36. Яка битва призвела до занепаду Тевтонського ордену?

а) під Грюнвальдом у 1410 р.;

б) на “Синіх Водах” у 1362 р.;

г) на Ворсклі у 1399 р.

37. Самовладна військова організація низових козаків називалася:

а) Томаківка; б) Запорозька Січ; в) реєстр; г) полк.

38. Міщанські братства в кінці XVI – на початку XVII ст. захищали:

а) шляхетські привілеї;

б) православну віру;

в) уніатське духовенство;

г) привілеї цехових ремісників.

39. Яке з грецьких міст-держав у північному Причорномор’ї в перекладі з грецької мало назву “щаслива”?

а) Херсонес; б) Феодосія; в) Ольвія.

40. Першим полянським князем (V ст.) був:

а) Аскольд; б) Кий; в) Дір.

41. Найбільш ймовірним автором “Повісті минулих літ” історики вважають:

а) Никона; б) Нестора; в) Никодима.

42. Який вид данини до кінця Х ст. збирався для утримання військової дружини?

а) полюддя; б) податок; в) грошова рента.

43. Яка подія стала кульмінацією повстання древлян?

а) відмова древлян платити данину;

б) похід на Київ;

в) вбивство князя Ігоря.

44. Християнство в Київській Русі запровадив:

а) Володимир Великий;

б) Ярослав Мудрий;

в) Володимир Мономах.

45. Поставте у відповідність наступні поняття та пояснення:

1) смерди; а) селяни, змушені працювати у феодала за

угодою;

2) закупи; б) селяни, які мали земельні наділи,

сплачували данину;

3) рядовичі. в) селяни, які втратили землю та брали гроші

у борг, потрапляючи в залежність від

феодала.

46. Останніми галицько-волинськими князями з династії Романовичів були:

а) Данило і Василько Романовичі;

б) Лев і Юрій Даниловичі;

в) Андрій і Лев Юрійовичі.

47. Кревська унія 1385 році була укладена між:

а) Польщею та Литвою;

б) Московією та Литвою;

в) Австрією та Литвою.

48. Хто очолив у 1508 р. останній значний виступ українських феодалів проти польсько-литовського панування?

а) К. Острозький;

б) М. Глинський;

в) М. Вишневецький.

49. Битва на Синіх Водах – це:

а) перемога над тевтонськими лицарями;

б) поразка війська Литовсько-Руського князівства від монголів у Подніпров’ї;

в) перемога об’єднаного війська Великого князівства Литовського над Московським;

г) перемога військових сил Литовсько-Руського князівства над татарами.

50. Позитивним наслідком Люблінської унії для України було:

а) зменшення повинностей і податків селян та міщан;

б) об’єднання більшості українських земель в одній державі;

в) посилення військового потенціалу України;

г) набуття українською знаттю польських ознак.

51. “Реєстром” під кінець XVІ ст. називали :

а) опис земель, підвладних короні;

б) опис маєтностей феодала і повинностей селян;

в) козаків, прийнятих на службу короні;

г) фіксацію народжених дітей у Речі Посполитій.

52. До Київського братства разом з Військом Запорозьким вступив гетьман:

а) Богдан Хмельницький;

б) Петро Дорошенко;

в) Петро Сагайдачний;

г) Богдан Ружинський.

53. У 1620 р. у сан Київського митрополита було висвячено Єрусалимським патріархом Феофаном:

а) Ісайю Копинського;

б) Іова Борецького;

в) Петра Молгилу;

г) Мелетія Смотрицького.

54. Перша в Україні слов’яно-греко-латинська школа – це:

а) Львівська братська школа;

б) Київська братська школа;

в) Острозька школа;

г) Києво-Могилянський колегіум.

55. Перехід від привласнюючого типу господарства до відтворюючого відбувся в епоху:

а) палеоліту; б) мезоліту; в) неоліту.

56. У творах Плінія Старшого, Тацита, Птоломея слов’яни згадуються під іменем:

а) венедів; б) антів; в) словенів.

57. Центром Полянського князівства (V ст.) був:

а) Чернігів; б) Київ; в) Іскоростень.

58. Яке з наведених положень літопису не відповідає дійсності?

а) “Слов’яни прийшли й сіли по Дніпру і назвалися полянами”;

б) “інші – древлянами, тому що сіли в лісах”;

в) “а ще інші сіли між Прип’яттю й Двіною і назвалися слов’янами”.

59. На чолі мирного посольства до Візантії у 946 р. стояв:

а) князь Ігор; б) княгиня Ольга; в) князь Святослав.

60. Власним “градом”, замком княгині Ольги був:

а) Вишгород; б) Переяславець; в) Ітіль.

61. Хто з князів включив до складу Давньоруської держави червенські міста?

а) Володимир Великий;

б) Ярослав Мудрий;

в) Володимир Мономах.

62. У 30-х р. ХІ ст. головним храмом держави став:

а) Володимирський собор;

б) Михайлівський собор;

в) Софіївський собор.

63. Автором “Повчання дітям” є:

а) митрополит Іларіон;

б) Володимир Мономах;

в) Ярослав Мудрий.

64. Ярлик на княжіння від хана Батия отримав князь:

а) Роман Мстиславович;

б) Данило Галицький;

в) Ярослав Осмомисл.

65. Останнім князем єдиної Галицько-Волинської держави був:

а) Лев Данилович;

б) Юрій Левович;

в) Юрій-Болеслав ІІ.

66. Хто з литовських князів у 1252 р. охрестився і коронувався як король Литви?

а) Гедимін; б) Міндовга; в) Ольгерд.

67. Тевтонський орден у 1410 р. зазнав нищівної поразки в битві:

а) на р. Альта;

б) на р. Сян;

в) Грюнвальдській.

68. До яких селян у XV ст. вживався термін “непохожі”?

а) до тих, які носили яскравий одяг;

б) до тих, які прийшли з іншої місцевості;

в) до тих, хто був прикріплений до панського маєтку.

69. За церковними канонами Київська митрополія підпорядковувалася у XV–XVI ст.:

а) єрусалимському патріарху;

б) константинопольському патріарху;

в) олександрійському патріарху;

г) московському.

70. Внаслідок козацьких повстань 1591–1596 рр.:

а) почалося масове покозачення селян і міщан;

б) була створена козацька держава;

в) було знищено магнатсько-шляхетське землеволодіння;

г) почалося переселення козаків з України Правобережної на Лівобережжя.

71. Козацькі полки в Хотинській битві очолював:

а) Я. Остренин;

б) Я. Бородавка;

в) С. Наливайко;

г) П. Конашевич-Сагайдачний.

72. Де було створене перше церковне братство?

а) у Луцьку; б) у Львові; в) у Києві; г) у Кам’янці.

73. Хто із королів Речі Посполитої у 1632 р. узаконив православну Церкву в Україні (“пункти для заспокоєння руського народу”)?

а) Владислав IV;

б) Казимир IV;

в) Стефан Баторій;

г) Станіслав Лещинський.

74. З розвитком книгодрукування в Україні стало розвиватися мистецтво:

а) фрески; б) гравюри; в) іконопису; г) портретного живопису.

Модуль 2

1. До причин Визвольної війни-революції під проводом Богдана Хмельницького не відноситься:

а) посилення соціально-економічного гніту;

б) загострення релігійних утисків православного населення;

в) захоплення шляхтичем Чаплинським родового хутора Суботів, що належав Богдану Хмельницькому;

г) нехтування станових інтересів козацтва.

2. Якою угодою Московська держава грубо порушила Березневі статті 1654 р.?

а) Роднотським договором;

б) Віленським перемир’ям;

в) Білоцерківським договором.

3. За умовами Гадяцької угоди з Річчю Посполитою до складу Великого князівства Руського повинні були увійти:

а) терени Волинського, Руського та Подільського воєводств;

б) всі терени сучасної України;

в) терени колишніх Київського, Чернігівського та Брацлавського воєводств.

4. Спираючись на антипольське повстання на Правобережжі та на антимосковське на Лівобережжі, у 1668 р. під однією владою об’єднав Україну:

а) Петро Дорошенко;

б) Іван Брюховецький;

в) Дем’ян Многогрішний.

5. Іван Самойлович для посилення влади гетьмана спирався на запроваджене ним бунчукове товариство, яке являло собою:

а) привілейовану групу козацької еліти, до якої переважно входили діти козацької старшини;

б) наймане військо, що підпорядковувалось виключно гетьману;

в) групу іноземців, що служили у козацькому війську;

6. Чигиринськими походами в історії України називають:

а) воєнні дії між Польщею та козацько-московським військом;

б) війну між Угорщиною та козацькою Україною;

в) воєнні дії між Туреччиною та козацько-московським військом.

7. Кримський похід був наслідком укладення договору:

а) “Вічного миру” між Польщею та Московією;

б) Бахчисарайського договору між Туреччиною та Московією;

в) Бучацького договору між Туреччиною та Україною.

8. За умовами договору підписаного Мазепою та шведським королем Карлом ХІІ в жовтні 1708 р. Україна:

а) ставала незалежним князівством;

б) ставала провінцією Швеції;

в) ставала автономією Речі Посполитої.

9. Після Прутського миру Пилип Орлик:

а) за згодою Туреччини у 1714 р. поширив свою владу на всю Правобережну Україну;

б) через договір Туреччини і Польщі 1714 р. втратив контроль над Правобережною Україною;

в) у 1714 р. поширив свою владу на терени всієї Козацької України.

10. Гетьман Кирило Розумовський належав до найближчого оточення імператриці Катерини ІІ. Влада гетьмана в часи Катерини:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]