Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (4).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
32.03 Кб
Скачать

Глава II. Критерії відбору предметів музейного значення на прикладі літературно-краєзнавчого музею моу «Гімназія № 27»

2.1. Науково-дослідна робота музею

Літературно-краєзнавчий музей офіційно був відкритий 10декабря 1960р., На основі літературного гуртка. Ідея створення належить Остертаг Людмилі Михайлівні, яка стала першим керівником музею. На даний момент керівником музею є Трубникова Надія Миколаївна. Музей збирає і експонує матеріали про літературне і культурного життя г.Барнаула і Алтайського краю в минулому і сьогоденні. У ньому зібрано та систематизовано більше 7500 одиниць зберігання. У музеї існує стаціонарна експозиція - «Алтай літературний», яка ділиться на 7 розділів:

1.Алтай в роки давні.

2.Первий натиск бурі.

3.20-30 роки ХХ століття. Література і мистецтво.

4. Поети та письменники Гірського Алтаю.

5. Сучасна література Алтаю.

6.Из минулого російської літератури.

7.Іх імен не змовкне слава (за ВВВ)

Художнє оформлення та тематичне розташування експозиційного матеріалу виконано відповідно до профілю музею. Експонати розміщені в скляних вітринах, підлогових і настінних з наявністю текстів та анотацією. [1.2.3.4]

План оновлення стаціонарної експозиції розрахований на 5-7 років.

Тимчасові виставки так само здійснюються відповідно до річного і навчальним планом. Для тимчасових виставок виділена окрема вітрина.

У переносних виставках музей використовує лише копії експонатів. Такі виставки не раз проводилися в крайовому архіві - виставка присвячувалася Г. М. Пушкарьову, у крайовій бібліотеці - виставка знайомила з біографією В. Я. Шишкова.

Літературно-краєзнавчий музей брав участь у міському конкурсі «Визнання», присвячений 70-річчю Алтайського краю, на конкурсі музей представляв виставку під назвою - «Історія Алтаю очима творців Алтаю".

Музей знаходиться на другому поверсі гімназії. Займає один експозиційний зал, площею 47,9 кв. м. Для захисту музейних предметів від впливів світла та тепла в процесі їх зберігання, вікна задрапіровані щільними портьєрами, нім пропускають сонячні промені, є центральне опалення.

Умови експонування та консервації. На сьогоднішній день окремого фонду сховища немає. Зберігання проводиться у коробках, папках які зберігаються у шафах.

Температура повітря в музеї +16 - 18 градусів С. Постійно проводиться вологе прибирання приміщення, для підтримки оптимальної вологості повітря в приміщенні, освітлення люмінесцентне. [2.3.5]

У музеї також є і ведеться облікова документація.

1. Плани

2. Книга наказів і положень

3. Інвентарні книги (основного та науково-допоміжного фондів)

4. Журнал обліку відвідувачів

5. Книга відгуків

6. Програма, розроблена керівником музею на 5-річний період навчання.

Новоприйняті експонати відразу ж заносять до книги Основного фонду, у даній книзі ведеться облік особливо цінних книг, книг з дарчими написами, або книги цінні для музею даного напряму (літературно-краєзнавчі, або книги написані про Алтаї). В основному фонді на даний момент, налічується близько 7500 одиниць зберігання, в науково-допоміжному - 18 000 одиниць.

Звіт по всій виконану роботу проводиться раз на півроку перед керівником Центру Вітчизняної культури. Про надійшли до музею цінних матеріалах інформують Державний музей історії літератури і мистецтва краю (ГМІЛІК).

Музей веде тісну співпрацю з бібліотеками, архівами, спілкою письменників, зі студією Арт.

У музеї ведеться екскурсійно-масова робота. Адміністрація гімназії регулярно контролює роботу музею, завуч з виховної роботи надає допомогу у проведенні зустрічей з письменниками і поетами Алтаю, ветеранами війни і праці, а також у проведенні свят, екскурсій, лекцій, бесід.

Одна з позитивних тенденцій у роботі літературно-краєзнавчого музею - пізнавальна діяльність учнів з музейними фондами, вони самостійно вивчають матеріали музею, а потім готують доповіді та повідомлення до уроків, конференцій, олімпіад, тим самим, розвиваючи навички творчого мислення, навчаються давати оцінку творчим роботам товаришів.

За останній рік Літературно-краєзнавчий музей поповнив фонди:

- Основний фонд - 52ед.хр.

-Науково-допоміжний - 47 ед.хр. [2.3.5]

Отже, вище було дано короткий огляд науково-фондової роботи Літературно-краєзнавчого музею МОУ «Гімназія № 27». У музеї дотримуються хоч і не всі норми обліку та зберігання експонатів, але тим не менш проводиться велика робота в цьому напрямку щодо вдосконалення та оптимізації процесу зберігання та обліку. Головною проблемою є відсутність гідного приміщення, а так само неможливістю розширення штату для продуктивної роботи в музеї, так як вся робота по суті виконується одним фахівцем і керівником музею Трубнікової Надією Миколаївною.