Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (4).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
32.03 Кб
Скачать

2.2. Критерії відбору предметів музейного значення в Літературно-краєзнавчому музеї моу «Гімназія № 27»

У зв'язку з тим, що музей є шкільним, його фінансове забезпечення залежить цілком від школи, музей не має в своєму розпорядженні можливістю поповнення своїх фондів шляхом закупівлі. Основним джерелом поповнення фондів залишається дарування і собирательская діяльність. Існує так само обмін експонатами між музеями одного рівня або організаціями займаються колекціонуванням і експонуванням.

Так наприклад, завдяки взаємовигідній співпраці з Алтайським відділенням спілки письменників фонд поповнюється новими творами алтайських авторів. Студія Арт подарувала нове видання «Листи з фронту коханим». У цьому виданні висвітлюється тема цінного експонату літературно-краєзнавчого музею, книжечка віршів з концтабору Бухенвальд, передана в дар музею від алтайського письменника.

Одним з останніх цінних предметів, які надійшли до музею, стала книга нашого земляка Г. Д. Гребенщикова., Які емігрують до Риму, потім до Парижа, пізніше в США. Книга носить назву - «Билини про Микулі Буяновіче», яка була написана в Парижі, а друкувалася вже в США, в штаті Конектикут в особистому друкарні Гребенщикова.

Головним джерелом поповнення експонатів залишається пошукова діяльність керівника музею і учнів.

Враховуючи літературно-краєзнавчу спрямованість музею, коло експонування звужується, даючи тим самим більш детальну, глибоку обробку обраної теми, але навіть не дивлячись на це, огляд тем і напрямків у літературно-краєзнавчої області залишається досить широкий.

Критерієм відбору предметів музейного значення для Літературно-художнього музею залишається головним чином унікальність літературного видання або джерела. Унікальність в свою чергу може виявлятися в різних формах: належність предмета (книги) відомій людині, книги (джерела) перших років видання, книги з позначками відомих особистостей, книга з якою пов'язана певна історія та багато іншого.

Безумовно, що в слідстві відбору, в основний фонд потрапляють не всі предмети, лише найбільш цінні з точки зору історії, літератури, унікальність видання. Такий аналіз предмета виробляє сам керівник музею, спираючись на досвід своїх колег з інших музеїв, керуючись профілем свого музею. Треба сказати що в шкільних музеях система відбору експонатів спрощена, в силу свого статусу, але тим не менше залишається важливим з точки зору освітньо-виховного та естетичної точок зору.

Таким чином, критерії відбору предметів музейного значення можуть бути дуже різноманітними та індивідуальними для кожного музею. Профіль музею визначає лише першу стадію відбору предметів, потім йде детальне вивчення самого предмету і його історії. Саме такий науковий підхід до визначення цінності предмета для музейної колекції, здатний об'єктивно дати оцінку предмету музейного значення в системі культурних цінностей.

У цьому розділі була дана характеристика науково-фондової роботи Літературно-краєзнавчого музею МОУ «Гімназія № 27», розглянуті способи поповнення фондів та критерії відбору предметів музейного значення в даному музеї.

Висновок

Курсова робота виконана за достовірними джерелами безпосередньо з самого музею. Так само здійснювалася велика допомога в зборі матеріалу керівником Літературно-краєзнавчого музею МОУ «Гімназія № 27». Курсова робота охоплює весь період роботи музею, від його створення до сьогоднішніх днів. Була проведена робота з книгами надходжень і статутом музею.

У роботу включено інформацію про сьогоднішній стан фондів в музеї, про те яка робота проводилася з комплектування. Так само в роботі порушено проблеми шкільного музею.

Було дано аналіз критеріям оцінки предметів музейного значення, як наукового підходу до завдань поповнення музейних фондів, так і в рамках шкільного музею.

Майбутнє Літературно-краєзнавчого музею МОУ «Гімназія № 27» визначиться зацікавленим керівництвом міста, які можуть вирішити питання надання гідного приміщення, виділення грошових коштів на художнє оформлення експозицій музею і гідне зберігання експонатів. Вирішення цих питань створить умови для пропаганди, реклами музею серед населення міста і всього краю. Це дасть можливість залучити відвідувачів, а так само людей, які допоможуть поповнити фонди музею новими експонатами.

Список джерел та літератури

1. Книга надходжень О.Ф. за 2006р.

2. Статут музею

3. Річний звіт за фондовій роботі музею (2006)

4. Книга надходжень

5. Казакова С.Ф. «Наукове комплектування фондів музеїв»., М-2002р.

6. Каули М.Є. «Музейна справа Росії»., Вид. «ВК»., М-2003р.

7. «Музеї світу»., Вид. «Ексмо-Прес»., М-2002р.

8. Тельчаров І.А. «Основи музейної справи» вид. Омега-Л., М-2005р.

9. Гербст В.А., Левикін К.Г., Музеєзнавство. Музеї історичного профілю. Ізд.Висшая школа М-88г.

10.Шулепова Е.А. «Основи музеєзнавства»., Вид. Едіторіал УРСС., М-2005р.

11. Юренева Т.Ю. «Музеєзнавство»., Академічний Проект., М-2003р.