Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krilevec_pochatkova_shk_3.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

«Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою. 3 клас» (авт. І. М. Лапшина, н. М. Зорька)

Авторами реалізовано змістове наповнення курсу «Интегрированное обучение чтению и письму. Развитие умений устной и письменной речи. Язык. Правописание», а саме мовленнєвої, мовної та соціокультурної ліній.

Систематична увага приділяється розвитку всіх видів мовленнєвої діяльності: аудіюванню, говорінню, читанню й письму, удосконаленню умінь школярів користуватися мовою як засобом спілкування та пізнання («Слушаем, обсуждаем прослушанное», «Учимся слушать, соотносить содержание текста с его планом»

Учням запропоновані дидактичні завдання на повноцінне сприймання усного й писемного повідомлення, побудову діалогічного і монологічного висловлювання з урахуванням комунікативних можливостей дітей 8-9 років (32 аспектних уроки). Наприклад: Читаем молча, обсуждаем тему и основную мысль прочитанного. Говорим: составляем высказывание”.

Паралельно із завданням мовленнєвого розвитку передбачено формування у школярів елементарних відомостей про мову та мовні умінння, необхідних для забезпечення нормативності мовлення.

Важливе місце у змісті уроків російської мови відводиться також розширенню уявлень школярів про норми соціальних стосунків, що виявляються у мовленнєвій поведінці. Наприклад, вправа 5 спряє формуванню уявлень третьокласників про правила участі у діалозі: «Побеседуйте в парах: расскажите друг другу, что вам запомнилось на летних каникулах. Внимательно выслушайте собеседника, задайте ему вопросы».

При поясненні явищ російської мови цілеспрямовано використовується позитивне перенесення набутих знань і умінь з уроків української мови, зокрема прийом міжмовного зіставлення.

З цією метою учням пропонуються завдання для сприймання на слух та аналізу пізнавальних висловлювань, для самостійного читання й осмислення матеріалу про мову і мовлення, обговорення фактів і формулювання власного висновку в ході парної чи групової дискусії. Цьому сприяє раціональний апарат організації засвоєння навчального матеріалу (актуалізація опорних знань, виконання вправи-ілюстрації, закріплення й повторення опанованого алгоритму розв’язання мовленнєвої або мовної задачі.

Підручник містить різноманітні можливості для організації учнями самостійної навчально-пізнавальної діяльності. Школярам пропонують самостійно виокремити навчальну проблему, продумати спосіб її вирішення, дібрати тренувальні завдання для закріплення стереотипу виконання, продумати можливості для застосування в різних ситуаціях з власного життєвого досвіду, стимулює учнів визначитися з вибором партнера для розв’язання мовленнєвих або лінгвістичних питань (більш підготовлений для підтримки, менш підготовлений для утвердженння власних можливостей), підготуватися до виконання завдань із різним рівнем допомоги вчителя чи підручника.

Уроки „Перевір себе!” дозволяють учням здійснити самоконтроль рівня навчальних досягнень. Так, школярам пропонуються завдання на перевірку рівня сформованості умінь мовного аналізу: «Проверь, как ты разобрался в том, что говорилось на предыдущих уроках о тексте». Також перевірні завдання на визначення рівня опанування мовленнєвих навичок: «Внимательно прочитай рассказ. Определи, все ли слова тебе понятны. Понимаешь ли ты весь текст в целом?»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]