Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС психология 41-50.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

Психологічні основи навчально-виховної роботи з важкими підліткам

В підлітковому віці проявляються наслідки неправильного сімейного виховання та виховання в дитячому садку. Діти не вміють спілкуватися з однолітками, управляти собою звідси випливають невдачі в навчальній та трудовій діяльності, капризність, грубість, нестриманість, впертість, інертність. Дуже важливо на даному етапі виявити підлітків які відрізняються складним характером. В підлітковому віці дітей які важко піддаються виховному впливу, спричинено не лише відставанням в психічному розвитку, але й недостатністю життєвого досвіду. Підлітки копіюють дорослих — звідси виникає грубість, нестриманість, дратівливість, негативне ставлення до навчання, конфліктність у спілкуванні. Ефективність виховання залежить від того на скільки задоволені для цього умови: єдність педагогічного впливу; робота по згуртуванню учнівського колективу; наявність діяльності в котрій важкий підліток може самоствердитись з позитивної сторони як в очах однолітків, дорослих так і у власних; згуртованість виховного впливу родини та вчителів. Знання рівня давіантності може визначити правильний напрям психолого-педагогічного впливу. Особливості психолого-педагогічного впливу полягає: вивченні вікових та індивідуальних особливостей підлітка; об'єктивність ставлення відносно кожного підлітка; динаміка вивчання особистості. Педагог повинен уміти бачити ведучі якості підлітка, вміти відрізняти їх від другорядних та випадкових.

47. Учбові конфлікти та шляхи їх вирішення.

Конфлікт у школі явище багатопланове. При спілкуванні з учасниками шкільного життя, вчителю доводиться бути ще й психологом.

Конфлікт «Учень - учень»

Розбіжності між дітьми - звичайне явище, в тому числі і в шкільному житті. В даному випадку вчитель не є конфліктуючої стороною, проте взяти участь у спорі між учнями часом необхідно.

Причини конфліктів між учнями

• боротьба за авторитет

• суперництво

• обман, плітки

• образи

• образи

• ворожість до улюбленим учням вчителя

• особиста неприязнь до людини

• симпатія без взаємності

• боротьба за дівчинку (хлопчика)

Способи вирішення конфліктів між учнями.

Дуже часто діти можуть врегулювати конфліктну ситуацію самостійно, без допомоги дорослого. Якщо втручання з боку вчителя все ж необхідно, важливо зробити це в спокійній формі. Краще обійтися без тиску на дитину, без публічних вибачень, обмежившись підказкою. Краще, якщо учень сам знайде алгоритм рішення цієї задачі. Конструктивний конфлікт додасть в скарбничку досвіду дитини соціальні навички, які допоможуть йому в спілкуванні з однолітками, навчать вирішувати проблеми, що стане в нагоді йому і в дорослому житті.

Після вирішення конфліктної ситуації, важливий діалог вчителя з дитиною. Учні добре називати по імені, важливо, щоб він відчув атмосферу довіри, доброзичливості.

Дитина часто свариться і показує агресію, якщо у нього немає друзів і захоплень. У цьому випадку вчитель може спробувати виправити ситуацію, поговоривши з батьками учня, порекомендувавши записати дитину в гурток чи спортивну секцію, згідно його інтересам.

Конфлікт «Вчитель - батьки учня»

Подібні конфліктні дії можуть бути спровоковані як вчителем, так і батьками. Невдоволення може бути і двостороннім.

Причини конфлікту між вчителем і батьками

• різні уявлення сторін про засоби виховання

• невдоволення батьків методами навчання педагога

• особиста неприязнь

• думка батьків про необґрунтоване заниження оцінок дитині

Способи розв'язання конфлікту з батьками учня.

Коли ситуація тверезо оцінена і проблема змальована, вчителю простіше знайти справжню причину конфлікту з «важким» батьком, оцінити правильність дій обох сторін, намітити шлях до конструктивного вирішення неприємного моменту.

Наступним етапом на шляху до згоди стане відкритий діалог вчителя і батьків, на яких сторони рівні. Проведений аналіз ситуації допоможе педагогу висловити свої думки та уявлення про проблему батьків, проявити розуміння, прояснити загальну мету, разом знайти вихід із ситуації.

Конфлікт «Вчитель - учень»

Такі конфлікти, мабуть, найбільш часті, адже учні та вчителі проводять часу разом навряд чи менше, ніж батьки з дітьми.

Причини конфліктів між вчителем і учнями

• відсутність єдності у вимогах вчителів

• надмірна кількість вимог до учня

• мінливість вимог вчителя

• невиконання вимог самим учителем

• учень вважає себе недооціненим

• учитель не може примиритися з вадами учня

• особисті якості вчителя або учня (дратівливість, безпорадність, грубість)

Рішення конфлікту вчителя і учня

Краще розрядити напружену ситуацію, не доводячи її до конфлікту. Для цього можна скористатися деякими психологічними прийомами.

Природною реакцією на дратівливість і підвищення голосу є аналогічні дії. Наслідком розмови на підвищених тонах стане загострення конфлікту. Тому правильним дією з боку вчителя буде спокійний, доброзичливий, впевнений тон у відповідь на бурхливу реакцію учня. Скоро і дитина «заразиться» спокоєм педагога.

Невдоволення і дратівливість найчастіше виходять від відстаючих учнів, які несумлінно виконують шкільні обов'язки. Надихнути учня на успіхи в навчанні і допомогти забути про свої невдоволення можна, довіривши йому відповідальне завдання й висловивши впевненість у тому, що він виконає його добре.

Доброзичливе і справедливе ставлення до учнів стане запорукою здорової атмосфери в класі, зробить неважким виконання запропонованих рекомендацій.

Варто відзначити, що при діалозі між учителем і учнем важливо враховувати певні речі. Варто підготуватися до нього заздалегідь, щоб знати, що сказати дитині. Як сказати - становить не менш важливе. Потрібно вміти слухати і чути дитину.

При необхідності покарання, варто продумати його таким чином, щоб виключити приниження учня, зміна ставлення до нього.

Єдиний алгоритм рішення будь-якого шкільного конфлікту

• Перше, що зробить користь, коли проблема назріла, це спокій.

• Другий момент - аналіз ситуації без мінливості.

• Третім є відкритий діалог між конфліктуючими сторонами, вміння вислухати співрозмовника, спокійно викласти свій погляд на проблему конфлікту.

• Четверте - виявлення загальної мети, способів вирішення проблеми, що дозволяють до цієї мети прийти.

• П'ятим стануть висновки, які допоможуть уникнути помилок спілкування і взаємодії в майбутньому.

Відсутність конфліктів у школі - явище практично неможливе. І вирішувати їх все одно доведеться. Конструктивне рішення тягне за собою довірчі відносини і світ в класі, деструктивне - збирає образи і роздратування. Зупинитися і подумати в той момент, коли нахлинуло роздратування і гнів - важливий момент у виборі свого шляху вирішення конфліктних ситуацій.