Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Питання №5

Дитячий голос 6 – 15 років, вікові особливості його розвитку, Гігієна, співацький режим і охорона дитячого голосу.

Відповідь:

Основними причинами неправильного функціонування голосових органів, їх перенапруження і перевтоми є спів у невластивій певному голосу теситурі, зловживання верхніми звуками, форсоване звучання, надмірно тривалий спів, неправильні (шкідливі) звички голосоутворення, спів у хворобливому стані.

Учні нерідко змагаються в голосному співі, прагнучи заспівати голосніше, ніж це можливо для їхнього голосу; самостійно беруться виконувати пісні, діапазон яких виходить за межі їхніх можливостей. Зрозуміло, що це шкідливо позначається на їхньому голосі.

Спів вимагає значного нервового і м'язового напруження, тому швидко втомлює дітей. ☺ Відтак загальна тривалість співу на уроці не повинна перевищувати для першокласників 10 хвилин. У наступних класах вона може бути доведена до 15-20 хвилин з перервою після 10 хвилин співу. Вже при перших ознаках втоми слід залучати учнів до іншої діяльності.

Молодшим школярам властива підвищена емоційна збудливість, яка виявляється, зокрема, у голосній мові і викриках під час ігор удома, у школі на перервах тощо. Постійна голосна мова і крик завдають непоправної шкоди дитячим голосам. Учителю потрібно постійно говорити учням про небезпеку перенапруження голосу як у мові, так і при співі. Необхідно прищепити дітям переконання, що голос – це дуже ніжний інструмент і його треба берегти. На уроці музики надійним засобом для цього є помірний спів.

Вокально-хорова робота у 5 – 8-х класах має розвивати навички співу закладені в початковій школі. Якщо співацьке виховання у молодших кла­сах було правильним, то до 10 – 12 років голоси дітей звучать особливо гарно.

Приблизно з 10 років у зв'язку з розвитком голосових м'язів спосіб звукоутворення починає набувати мікстового характеру. Голоси дітей зву­чать сильніше, збагачуються обертонами, збільшується діапазон. Особли­во зміцнюється звучання у середній частині діапазону. Голоси дітей почи­нають поступово поділятися на високі та низькі.

☺ Після 12 років діти вступають у період статевого дозрівання, під час якого відбуваються глибокі зміни в організмі, і зокрема, в голосовому апа­раті. Ці зміни виявляють значний вплив на розвиток дитячого голосу і дістали назву мутації (від латинського слова mutatio — зміна).

Встановлено, що зміни в голосовому апараті хлопчиків більш значні, ніж у дівчаток. Тому й мутація у хлопчиків проходить більш болісно, ніж у дівчаток.

Яким має бути загальний співацький режим у період мутації. По-пер­ше, учні не повинні зловживати силою голосу, а співати помірним і спо­кійним звуком. Форсований звук шкідливий у будь-якому віці, але в пере­хідний період він просто недопустимий, оскільки великий запас повітря і сильний тиск видиху дезорганізує роботу гортані. По-друге, співати слід тільки в обмеженому діапазоні, уникаючи звуків, які вимагають голосово­го напруження. По-третє, спів повинен бути обмеженим у часі. Слід часті­ше давати дітям відпочинок, не допускати втоми від співу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]