Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коменський (2).docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
32.71 Кб
Скачать

2.3 Я.А. Коменський про вимоги до вчителя

Особливе місце впедагогічній системі Коменського займає вчення про роль учителя у вихованні особистості.

Вся робота школи, її успіхи та невдачі залежать від учителя. Він формує з дитини майбутню людину і повинен бути добрим, уважним і одночасно суворим і вимогливим. «Ти не можеш діяти як учитель, якщо ти не ставитимешся як батько».

Про велику громадську роль учителя свідчать слова: «Наступне століття буде саме таким, якими будуть виховані для нього майбутні громадяни».

Ця вихідна позиція, викладена в праці «Про вигнання з шкіл косності», визначає все його ставлення до наставника дітей: «Що таке неук–учитель, пасивний керівник інших? Це тінь без тіла, хмара без дощу, джерело без води, лампа без світла, тобто пусте місце, і хай буде йому соромно!.. Виставляєш себе вчителем – так учи або зніми з себе цю маску!»

Вчитель не повинен відштовхувати дітей від себе надто суворим ставленням, а привертати їх по–батьківськи. Коли він з любов'ю поводитиметься з учнями, то легше завоює їх серця, і дітям приємніше буде перебувати вшколі, ніж дома. Необхідно вміти збуджувати увагу, завдяки чому учні сприймають все відкритим, прагнучим до знань розумом.

Вчитель повинен бути відданим справі навчання й виховання дітей, любити свою професію, не бути заробітчанином, а прагнення покинути цю професію в погоні за грошима веде до того, що він не може бути «живим зразком» для учнів.

Коменський закликав учителів розвивати пізнавальні здібності учнів, особливо турбуватися про вироблення в учнів прагнення до самостійної активної роботи по набуттю знань і застосуванню їх у житті. «У своїх учнів я завжди розвивав самостійність у спостереженні, в мові, в практиці і в застосуванні як єдину основу для досягнення міцного знання», – писав він у роботі «Вихід з схоластичних лабіринтів» [4, c.15–17].

Великого значення надавав педагог–гуманіст естетичному вигляду й поведінці вчителя, який повинен володіти не тільки почуттям прекрасного, але й бути прикладом у створенні всього прекрасного в житті. У зв'язку з цим він вказував на необхідність залучення вихованців до читання художньої літератури, занять музикою і співами, навчання колективному декламуванню. Велика заслуга Коменського полягає в тому, що він пов'язав педагогічну професію із соціальними явищами. Він підкреслював думку про те, що діяльність педагога зумовлюється вимогами, які суспільство ставить до школи, і вимагав, щоб, з одного боку, населення ставилося з повагою до вчителя, а з другого – сам учитель розумів, яку важливу благородну державну функцію він виконує, і був сповнений почуттям власної гідності.

2.4 Підручники я.А. Коменського

Підручники того часу не відповідали педагогічній системі Я.Коменського ні за змістом, ні з методичної точки зору. Його підручники містять багатий навчальний матеріал, в них вміщені цікаві вправи для засвоєння граматики, відомості з природознавства. Найбільшою популярністю серед вчителів та учнів користувались "Видимий світ у малюнках" та "Відкриті двері до мов і всіх наук".

"Видимий світ у малюнках" – це свого роду Ілюстрована дитяча енциклопедія первісних знань. Вона містить 150 коротких статей, ілюстрованих малюнками. Тут вміщені дані про природу, діяльність людини, суспільне життя. В цьому підручнику Я.Коменський першим серед педагогів виявив турботу про те, щоб діти одночасно пізнавали слова і речі. Суттєво, що всі коротенькі оповіді для дітей не лише проілюстровані, але і чітко сис–тематизовані. Звичайно, дитяче пізнання вчений розпочинає зі знайомства, з рослинним і тваринним світом. Завершує ж цей процес він дитячим знайомством з тодішнім світом професій, ремеслами і суспільним життям. Цікавим є той факт, що "ОгЬіа русїиз" використовувався батьками, вчителями Західної Європи протягом 250 років. Високо оцінив цей твір у XIX ст. великий К.Ушинський [2, c. 335].

У тяжкий період втрати національної незалежності чеського народу Я.Коменський намагався допомогти своїй вітчизні шляхом поліпшення системи навчання і виховання молоді. Темою його книги "Материнська школа" стало виховання дітей в сім'ї. Він видає також ще ряд книжок, з яких діти черпали свої знання.

Це "Новий метод мов", в якому педагог застосував до конкретної методики вивчення свої загальнопедагогічні принципи і узагальнив три найважливіших положення паралельного вивчення речей і слів, зробив навчання суворо послідовним, проголосив перехід від легкого до важкого у навчанні. Були видані також "Фізика", "Астрономія", "Школа–гра", а також 8 шкільних п'єс, де Коменський широко використовував метод драматизації навчального матеріалу. Вийшов у світ збірник дидактичних творів видатного педагога [5, c.126 ].

ВИСНОВОК

Починаючи з XIII століття Східну Європу охопили децентралізаційні процеси. Об'єднані протягом тисячі років єдиною релігією і загальними ворогами, люди і народи звернулися до нових цінностей. Цей поворот відбувся не раптом. Католицька церква, яка прагнула уніфікувати світ за принципами, які вони вважали споконвічно і єдино правильними, за цю тисячу років перетворилася у величезну імперію, що носила політичний, релігійний і культурний характер. Антикатолицький рух мав неоднорідний характер. У Східній Європі він співпав по часу зі становленням національного характеру. Разом з Відродженням і Новим часом до західних слов'ян прийшло особливе відчуття своєї значимості.

Нові явища в суспільно–економічному і культурному житті Європи XVI – XVII століття яскраво проявилися на батьківщині Коменського – у Чехії. Чеський народ, що мав високу культуру і велике історичне минуле, часто знаходився в самому центрі великих суспільних явищ того часу. Чехія XVI в. була тим ґрунтом, на якій виросло навчання Коменського.

Саме ці причини приводять нас до аналізу багатьох положень теорії одного із самих знаменитих педагогів світу – Яна Амоса Каменського. У древніх китайців існувало прокляття: "Щоб ти жив в епоху змін". Коменський не просто жив в епоху змін, він був одним із творців змін, одним з будівників сучасного світу.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Антонова О.Є. Проблема розвитку здібностей та обдарованості у педагогічній теорії Я.А. Коменського. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу до джерела : –http://studentam.net.ua/content/view/7768/97/ .

2. Волкова Н.П. Педагогіка: «Посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Видавничий центр «Академія», 2001 – 576с.

3. Історія педагогіки / За ред.. М.С.Гриценка. – К.: Вища школа, 1973 – 448с.

4. Лордкипанидзе Д.О. Великий чешский педагог Ян Амос Коменский. –– М. : Знание, 1957. –– 30 с.

5. Сисоєва С.О., Соколова І.В. Нариси з історії розвитку педагогічної думки: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури., 2003 – 308с.

ЗМІСТ

Вступ

1. Життя та діяльність Я.А Коменського

2. Педагогічні погляди Коменського

2.1 Світогляд Я.А. Коменського та його завдання  виховання особистості

2.2 Вимоги Коменського щодо навчання

2.3 Я.А. Коменський про вимоги до вчителя

2.4 Підручники Я.А. Коменського

Висновок

Список використаної літератури

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Департамент освіти і науки

Харківської обласної державної адміністрації

Харківський коледж

Комунального закладу

"Харківська гуманітарно-педагогічна академія"

Харківської обласної ради

Реферат на тему: «Життя, діяльність і педагогічні погляди Я.А.Коменського»

Підготувала

студентка 413-ш групи

факультету початкової освіти

Дегтяр В.А.

Харків 2015