Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Природні зони.docx
Скачиваний:
237
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Кримські гори

Кри́мські го́ри — гірська система на півдні Кримського півострова. Простягається вздовж чорноморського узбережжя на 180 км із південного-заходу на північний-схід. Ширина гірської смуги до 60 км (між Сімферополем і Ялтою). Площа — близько 10 тис. км²

Клімат

Клімат нижньої частини схилу Яйли — середземноморського типу, з м'якою зимою (на узбережжі середньомісячна температура січня +1…+4 °С) та теплим літом). Літо і осінь сонячні. Річна кількість опадів 600 мм (максимум — взимку), на схід — менше (коефіцієнт зволоження 0,6—0,3). Такий стан зволоження зумовлений підвітряним положенням схилів до насичених вологою вітрів.На плато Яйла літо прохолодне (середньомісячна температура липня +15 °C), зима м'яка (-1…−4 °C), річна сума опадів — до 1200,на сході — 500–700 мм. Сильні західні і південні вітри пересувають з Атлантики й Чорного моря вологі повітряні маси на суходіл. Максимум опадів на заході — взимку, на сході — влітку.

Ґрунти

Бурі гірсько-лісові ґрунти на схилах гір зайняті лісами, чорноземні ґрунти в передгір'ях і на яйлах — степовою рослинністю, коричневі ґрунти — під шибляками й залишками субсередземноморських лісів.

Флора

Вічнозелені хвойні дерева проникли до гірського Криму з різних частин середземномор'я, широколистяно-лісові види — із помірного поясу Європи, трав'янисті види — з євразійських степів. Рослинність Кримських гір найбагатша в Україні: налічують понад 3 тис. видів (у Карпатах — 2,2 тис. видів). Близько 240 видів рослин є ендеміками Криму (кизильник кримський, підсніжник складчастий тощо) й одночасно реліктами (тис ягідний(див.мал.), сосна кримська).

Фауна

Тваринний світ гірського Криму є порівняно бідним, але для нього характерні види, які колись були завезені з інших територій. На положистих схилах у листяних лісах водяться олень благородний,сарна європейська.Також зустрічаються заєць сірий, куниця кам'яна, лисиця руда, не менше 15 видів кажанів.У гірських лісах живе багато птахів: сойка кримська, дятел строкатий.Рептилій і земноводних не багато видів, але більшість з них — рідкісні: полоз леопардовий(див.мал.), ящірка скельна і т.д.

Полоз леопардовий

Тис ягідний