Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕП.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Задачі для розрахунку плати за користування надрами для видобування корисних копалин

Завдання 1. Гірничовидобувне підприємство веде розробку родовища залізної руди для збагачення. Обсяг погашених у надрах балансових запасів з початку року (за І і II квартали) склав 5200 000 т. Базовий норматив плати за одиницю погашених у надрах запасів залізної руди для збагачення 0,32 у.о./т. Понижувальний коефіцієнт, який застосовується до нормативу плати - 0,2. За 1 квартал нараховано 160 000 у.о.

Обчислити плату: 1) за користування надрами для видобування залізної руди; 2) за II квартал.

Відповідь: 1) 332 800 у.о; 2) 172 800 у.о.

Завдання 2. Цементний завод веде розробку родовища сировини для виготовлення цементу - вапняку. Обсяг погашення балансових запасів за звітний період становить 105 000 т. Обсяг погашення позабалансових запасів склав 10 400 т. Базовий норматив плати до одиниці погашених в надрах запасів вапняку 0,19 у.о./т. Понижувальний коефіцієнт до базового нормативу 0,3. Коефіцієнт при погашенні позабалансових запасів 0,5. Нараховано за попередній період 3000 у.о.

Обчислити плату: 1) за користування надрами для видобування вапняку з балансових запасів; 2) за користування надрами для видобування вапняку з позабалансових запасів; 3) за користування надрами для видобування вапняку з балансових і позабалансових запасів; 4) за звітний квартал.

Відповідь: 1) 5985 у.о.; 2) 296,4 у.о.; 3) 6281,4 у.о.; 4) 3281,4 у.о.

Завдання 3. Об'єднання санаторно-курортних установ па дільниці Сакська № 1 Сакського родовища підземних йод за період з початку року видобуло 145 758 м3 мінеральної води, з якої 138 458 м3 використано як лікувальні питні і 7300 пішло на скид без використання. Фактичний дебіт (видобуток за добу) складає 399 м3/добу. категорія родовища - III. Розрахунок ведеться з обсягу Використання мінеральної води для внутрішнього застосування (норматив 3,0 у.о./м3) в обсязі 138 458 м3. Квота видобутку 140 000 м3. З початку року внесено плати користування надрами для видобування мінеральної води 311 530,5 у.о., у тому числі до державного бюджету 124 612,2 у.о. і місцевого бюджету 186 918,3 у.о.

Обчислити плату: 1) за період з початку року, виходячи з диференційованих нормативів, у тому числі: 2) до державного бюджету; 3) до місцевого бюджету; 4) за звітний квартал, у тому числі: 5) до державного бюджету; 6) до місцевого бюджету.

Відповідь: 1) 415 374 у.о.; 2) 166 150 у.о.; 3) 249 224 у.о.; 4) 103 843,5 у.о.; 5) 41 537,4 у.о.; 6) 62 306,1 у.о.

Практичне заняття 3 визначення забруднення земельних ресурсів

Мета заняття: ознайомлення з методикою визначення забруднення земельних ресурсів.

Питання для обговорення та вивчення

1. Методика визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів.

2. Визначення розмірів шкоди внаслідок забруднення земельних ресурсів

Порядок проведення заняття

В ході проведення заняття обговорюються запропоновані питання, розв’язуються типові практичні завдання за визначенням розмірів шкоди в наслідок забруднення земельних ресурсів. Студенти коротко записують відповіді на питання та послідовність механізму розв’язування індивідуальних завдань.

Теоретичні передумови

Землі вважаються забрудненими якщо в їх складі виявлені кількісні або якісні зміни, що сталися в результаті господарської діяльності та інших антропогенних навантажень. При цьому зміни можуть бути зумовлені не тільки появою в зоні аерації нових речовин, а й збільшенням вмісту речовин, що характерні для складу незабрудненого ґрунту або у порівнянні з даними агрохімічного паспорту для земель сільськогосподарського призначення. Фактори забруднення земель встановлюються посадовими особами спеціально уповноважених органів, яким надані права державних інспекторів, і оформлюється протокол про порушення законодавства з охорони навколишнього природного середовища.

Через різноманітність геоморфологічних, геологічних та гідрологічних умов та обмеженість інформації визначення обсягу забруднення земельних ресурсів у кожному випадку є самостійним завданням. За наявності інформації про кількість забруднюючої речовини, яка проникла у певний шар землі чи засмітила її поверхню, визначають на місці площу, глибину проникнення та обсяги забруднення. У випадках складних ситуацій, коли обсяг забруднення не визначено, спеціалізовані організації виконують інженерно - екологічні вишукування. Технічне завдання для виконання вишукувальних робіт та програм їх виконання підлягають погодженню з відповідними територіальними органами Мінекобезпеки України. За наявністю декількох виконавців забруднення земель відповідальність несе кожен з них пропорційно завданої шкоди. Відшкодування шкоди державі за забруднення земель не звільняє порушника від необхідності здійснення заходів для локалізації осередку забруднення та ліквідації його наслідків в найкоротший термін. При одночасному забрудненні земель кількома забруднюючими речовинами загальний розмір відшкодування шкоди визначається як сума втрат від кожної забруднюючої речовини.

МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРІВ ШКОДИ, ЗУМОВЛЕНОЇ ЗАБРУДНЕННЯМ І ЗАСМІЧЕННЯМ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ

Методика визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, розроблена на основі Законів України: «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про плату за землю», «Про внесення змін і доповнень і доповнень до деяких законодавчих актів України з питань охорони навколишнього природного середовища» (81/96 – ВН), Земельного кодексу України. Вона встановлює порядок розрахунку розмірів відшкодування шкоди, завданої державі юридичними особами та громадянами в процесі діяльності через забруднення земель, але не поширюється на визначення розмірів шкоди, яка завдана земельним ресурсам внаслідок їх радіоактивного і бактеріального забруднення.