Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой с писциплины.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
92.81 Кб
Скачать

1.2. Особливості кросу (породи представленої господарстві)

Племінна робота є важливою складовою частиною загального технологічного процесу виробництва продукції птахівництва на промисловій основі. Основним завданням племінної роботи в птахівництві України є створення нових і удосконалення існуючих порід птахів, а також кросів і спеціалізованих ліній при схрещуванні яких одержують високопродуктивних гібридів.

Поняття кроса включає в себе гібрид птиці, який одержують схрещуванням ліній однієї чи різних порід, а також самі вихідні батьківські форми. Залежно від кількості ліній, які використовують для схрещування, розрізняють "дво-", "три-" і "чотирилінійні" кроси птиці. Кроси створюються в середині однієї породи (прості) або на основі 2-3 порід (синтетичні). До розмноження відбирають здорову, міцну, спокійну птицю, яка добре поїдає корм. Промислове поголів’я курей подано переважно спеціалізованими кросами.

Ross-308(Росс-308) – крос селекції фірми Росс, виведена в Великобританії, добре пристосовується до умов промислової технології, має великий генетичний потенціал відтворних і м’ясних властивостей вихідних ліній та батьківських форм. Чоловіча форма курей цього кросу характеризується високою швидкістю росту молодняку, а материнська — добрими відтворними властивостями.

Екстер’єрні ознаки породи: основне забарвлення пір'я біле, мають масивний округлий тулуб на низьких ногах, шия коротка товста, спина широка, хвіст недовгий, кістяк міцний, гребінь невеликий, оперення рихле але пишне. М’ясні якості високі, у курей і півнів добре виражені м’ясні форми тіла [7].

Батьківське стадо – доросле стадо: . Крім добрих м’ясних якостей відзначаються високою несучістю, несучість за 60 тижнів на початкову несучку – 164-169 яєць масою 55 – 60 гр. інкубаційних яєць на початкову несучку – 154,4=162,7 шт.; вивід курчат – 82,3-87,2%; кількість добових курчат на початкову несучку – 123,9-141,6 голів.

Вирощування бройлерів: Птиця цього кросу має підвищену генетичну опірність хворобам. Курчата за 42 – 43 дні досягають живої маси 2,3 – 2,5кг добре оплачують корм: на один кілограм приросту живої маси витрачають 1,72 кг корму. Збереженість поголів’я – 95,8%; середньодобовий приріст курчат – 57,9 г; забійний вихід – 71,3%.

Дані нормативні показники демонструють продуктивність бройлерів цієї породи, що досягається при використанні ефективної технології в оптимальних умовах утримання поголів'я, а також застосовуючи схеми годування.

На досягнення нормативних показників бройлерів можуть впливати такі фактори:

  • доступність кормової сировини може обмежувати рівень споживання поживних речовин;

  • екстремальні кліматичні умови можуть знижувати продуктивність;

  • економічні передумови можуть обмежувати вибір виробничої системи.

  • Оптимізувати якість курчат, застосовуючи ефективні технологічні методи умов інкубації, зберігання і транспортування.

  • Створити умови раннього вирощування, що забезпечують легкий доступ курчат до води і корму, починаючи з моменту посадки, а також природний перехід від використання додаткових поїлок і годівниць до застосування автоматизованої системи годівлі та напування у віці 4-5 днів.Застосовувати легко засвоюваний стартовий корм, що має оптимальний баланс поживних речовин.

  • Утримувати курчат в оптимальному температурному режимі, спостерігаючи за їх поведінкою, при цьому не допускаючи значного зниження відносної вологості повітря (менше 50%). Створити програму мінімальної вентиляції, починаючи з дня посадки курчат.

  • Спостерігати за наповненням зоба, активністю споживання корму та води, а також за живою масою 7 днів - для контролю ефективності умов раннього змісту.[8].

  • Утримувати курей бройлерів в режимі температурного комфорту протягом всього періоду вирощування. Швидко зростаючі бройлери виділяють значну кількість метаболічного тепла, особливо в другій половині виробничого циклу. Підтримання температури навколишнього середовища нижче 21 ° С, починаючи з віку 21 день, сприятиме оптимізації росту бройлерів.

  • Підтримувати високий режим біозахисту та гігієни для зниження ризику захворювань.

Розділ 2. Розрахункова частина

2.1 Розрахунок потреби поголів’я в підстилці, воді та електроенергії

Аналіз виробництва м’яса бройлерів у фермерському господарстві починається з вибору певної площі малого підприємства, у якому будуть вирощуватися наступні кормові культури (таблиці 1)

Таблиця 1

Основна культура

Врожайність, ц/га

Кукурудза

45-50

1250 ц/га

пшениця

30-35

875 ц/га

люцерна

450-500

11250 ц/га

ячмінь

30-35

875 ц/га

Виходячи із загальної земельної площі фермерського господарства та кількості культур, знаходимо розмір одного поля; 100 : 4 = 25 га.

Потім розраховуємо загальну врожайність за всіма культурами, помноживши розмір одного поля на врожайність кожної з культур, що будуть вирощуватися у власних умовах.

Далі розрахунок продовжується із визначення загального поголів’я бройлерів на підприємстві ( 11200 голів * 3 партії = 33600 голів).

Поголів’я бройлерів водній партії та кількість партій на рік студент отримує індивідуально.

Знаючи загальне поголів’я бройлерів, що будуть вирощуватися у малому підприємстві, розраховуємо загальну потребу у воді, підстилці, електроенергії та кількості вентиляторів.

  1. кількість підстилочного матеріалу (11200*3 партії*3кг підстилки=100т);

  2. На одну голову бройлера необхідно 200 мл води із врахуванням добової потреби; 11200*3 партії*0,2 л=6720 л;

  3. Із врахуванням щільності посадки (15 голів /м площі), знаходимо загальний розмір площі; 11200 голів / 15голів=746 м;

  4. Витрати електроенергії розраховуються наступним чином. 746м*4 Вт*12 годин=28,8 Квт (4вт освітлення припадає на 1 м підлоги і тривалість світлового дня - 12 годин); за весь цикл вирощування – 28,8 Квт*42 доби=1503,9 Квт.

  5. Малому підприємству необхідно 5 вентиляторів з потужністю по 0,5 Квт кожен і роботою 10 годин. Тому, витрати електроенергії будуть становити: 5 вентиляторів*0,5 Квт*10 годин=1050 Квт.

Загальні витрати на електроенергію будуть становити (таблиця 1.2.).

Таблиця 1.2.

Статті витрат

Кількість (Квт)

Вартість (грн)

Освітлення

1503,9

3458

Вентилятори

1050

2415

Всього

2534

5874

Вартість= (Кількість * 2.3 грн)

Особливі вимоги до вирощування бройлерів:

- бройлерів вирощують тільки в приміщеннях без вигульних майданчиків (в клітках чи на підлозі),

- весь період вирощування триває 56-63 дні і розділяється на дві фази: стартова 1-28 днів і фінішна 29-56(63) днів,

- світловий режим - цілодобове освітлення, на початку вирощування інтенсивність освітлення 25-30 люкс на кв. метр, далі поступове зменшення інтенсивності до 3-5 люкс в останні дні вирощування,

- бройлерів вирощують, без пересадок і пильно оберігають від стресів (шум, раптова зміна раціону, ловля птахів, ветеринарні обробки та інше).

- Повітрообмін також впливає на результати вирощування бройле­рів. За допомогою вентиляції забезпечується температура та воло­гість, видаляються шкідливі гази. Мінімальна кіль­кість свіжого повітря, яка має подаватися в пташник у холодну пору року, - 1,0-0,7 м3/год. на 1 кг живої маси курчат, у теплу - 5,5.