Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова по загальному землеробству..docx
Скачиваний:
463
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
155.29 Кб
Скачать

2.3. Оцінка продуктивності розробленої сівозміни

Головним показником, за яким проводять оцінку сівозміни є її продуктивність, із 100 га сівозмінної площі всієї продукції та окремих культур.

Основними показниками продуктивності сільськогосподарських угідь є: вихід продукції з одиниці площі, вартість продукції, вихід кормових або кормо-протеїнових одиниць.

Оцінюють сівозміну у рік освоєння, після дотримання передбаченого чергування, упорядкування земельного масиву та впровадження передбачених технологій вирощування культур.

Розрахунок проводимо у таблиці №4, де проводиться перелік культур і види отриманої продукції. Площа посіву окремих культур та поля пару проставляємо як середнє значення площі поля у сівозміні.

Урожайність культури після різнозначних попередників визначаємо, як середньозважену величину із урахуванням частки попередника. Вміст у врожаї кормових одиниць, які беремо з довідника. Вартість основної продукції розраховуємо за її поживністю у кормових одиницях, порівнюючи до вартості вівса (1100).

Крім продукції, що має безпосереднє кормове призначення необхідно врахувати відходи внаслідок очищення продовольчого зерна (10%), переробки соняшника – макуха 30%.

Розрахунок виходу кормової частини продукції приводимо у таблиці №5. на 100 га сівозмінної площі виробляють кормової продукції: кормових одиниць 198,8 т; перетравного протеїну 15,1 т; забезпеченість кормової одиниці перетравним протеїном 75,7 г/кг.

2.4. Складання плану освоєння розробленої сівозміни та ротаційної таблиці

Запровадження сівозміни доцільно закінчити у максимально короткий термін, переважно за 2-3 роки, після чого культури займають своє місце згідно з прийнятим чергуванням, з цього часу сівозміна вважається освоєною. Розроблена послідовність культур суттєво відрізняється від фактичного чергування, а тому неможливо відразу впровадити нову сівозміну. Потрібен проміжний період, протягом якого у певній послідовності відбудеться поступовий перехід до наміченого чергування. В освоєних сівозмінах може виникнути необхідність зміни набору культур, що зумовлено розвитком господарства, його спеціалізацією або погодними умовами. Сівозміна вважається освоєною , якщо кількість полів у ній, набір основних полів і порядок їх чергування відповідають плану.

Цей план, крім просторового розміщення культур, передбачає послідовність виконання повного комплексу меліоративних, культурно-технічних заходів та землевпорядкування, які були визначені за наслідками обстежень.

Сівозміна освоєна, бо кожна культура розміщена у межах передбаченого поля у визначеній сівозміною послідовності і вирощується за оновленою технологією. Це буде другий рік впровадження, що обумовлено відсутністю попередника для шостої культури у порядку чергування (озимої пшениці).

В подальшому для полегшення визначення із розміщенням культур у різні роки розробляємо ротаційну таблицю №7. Вона розпочинається із року освоєння сівозміни і закінчується, коли кожна культура або пар пройдуть у визначеній послідовності через кожне поле. Таким чином ротаційна таблиця закінчується в 2019 році.