Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-33.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
26.45 Кб
Скачать

30/ Розуміння науки як соціокультурного феномену.

Сьогодні наука розглядається насамперед як соціокультурний феномен.

Наука, як соціокультурний феномен, вплетена усі сфери людських відносин, вона впроваджується й у базисні підвалини відносин самих людей, і в усі форми діяльності, пов'язані з виробництвом, обміном, розподілом і споживанням речей. Звідси стає зрозумілою культурно-технологічна функція науки, що пов'язана з обробкою людського матеріалу — суб'єкта пізнавальної діяльності, включення його в пізнавальний процес.

Культурна сутність науки спричиняє її етичну і ціннісну наповненість. Відкриваються нові можливості науки: проблема інтелектуальної і соціальної відповідальності, етичного й морального вибору, особистісні аспекти прийняття рішень, проблеми морального клімату в науковому співтоваристві й колективі.

Наука виступає як фактор соціальної регуляції суспільних процесів. Вона впливає на потреби суспільства, стає необхідною умовою раціонального управління. Прояв соціокультурної регуляції науки здійснюється через сформовану в даному суспільстві систему виховання, навчання й підключення членів суспільства до дослідницької діяльності й етосу науки.

Існує розподіл на “зовнішню” і “внутрішню” соціальність науки6. Коли існує залежність від соціально-економічних, ідеологічних і духовних умов функціонування того чи іншого типу суспільства і держави, що визначає політику стосовно науки, способи підтримки її розвитку чи стримування її росту, то мова йде про “зовнішню” соціальність науки. Вплив внутрішніх ментальних установок, норм і цінностей наукового співтовариства й окремих учених, що забарвлюють стилістичні особливості мислення і самовираження ученого, залежність від особливостей епохи і конкретного періоду часу складають уявлення про “внутрішню” соціальність.

три соціальні функції науки: (1) культурно-світоглядну функцію науки; (2) функцію безпосередньої продуктивної сили; (3) функцію соціальної сили.

Остання припускає, що методи науки і її данні використовуються для розробки масштабних планів соціального й економічного розвитку. Наука виявляє себе у функції соціальної сили при вирішенні глобальних проблем сучасності. У цій своїй функції наука торкається соціального управління.

31/ Історичний розвиток інституційних форм наукової діяльності.

Наука як соціальний інститут - це соціальний спосіб організації спільної діяльності вчених, які є особливою соціально-професійною групою, певною спільнотою.

Мета і призначення науки як соціального інституту - виробництво і розповсюдження наукового знання, розробка засобів і методів дослідження, відтворення вчених і забезпечення виконання ними своїх соціальних функцій.

Наука як соціальний інститут за час свого існування зазнала величезних змін. Оформлення науки як соціального інституту відбулося в 17 - поч. 18 ст., Коли в Європі були утворені перші наукові товариства та академії і почалося видання наукових журналів. На рубежі 19 - 20 вв.вознікает новий спосіб організації науки - великі наукові інститути з потужною технічною базою, що наближає наукову діяльність до форм сучасного індустріального праці.

Сучасна наука все глибше зв'язується з усіма без винятку соціальними інститутами, пронизуючи собою не тільки промислове і сільськогосподарське виробництво, але і політику, адміністративну і військову сферу. У свою чергу наука як соціальний інститут стає найважливішим фактором соціально-економічного потенціалу, вимагає зростаючих витрат, в силу чого політика в галузі науки перетворюється на одну з провідних сфер соціального управління.