Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-33.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
26.45 Кб
Скачать

29/ Основні ідеї Гадамера про співвідношення філософської герменевтики і гуманітарних наук.

В якості найбільш важливих виділимо наступні основні філософсько-методологічні ідеї Гадамера.

1. Вважаючи «великим осліпленням» фактичне абсолютізірованіе ідеалу науки та її методів, він намагався примирити філософію з наукою.

Гадамер прагне показати, що спосіб пізнання, пов'язаний з поняттям науки і лежачим в її основі поняттям методу, не є ні єдиним, ні універсальним.

2. Важливою особливістю гуманітарних наук є те, що їх предмет - щось таке, до чого належить з необхідністю і сам пізнає. А це означає, що ці науки не можуть і не повинні механічно копіювати методологію природознавства.

3. Герменевтика - це не тільки і не стільки діяльність з осмислення деякого тексту, але це своєрідна філософія розуміння досвіду світу. Останній не зводиться тільки до досвіду науки, але включає в себе також досвід історії, досвід мистецтва, досвід філософії. Три названих позанаукових форми досвіду - це три головних виміру, в яких розгортається буття людини у світі - за рамками науки та її методів.

4. Істина, згідно Гадамеру, не їсти характеристика тільки пізнання, а насамперед - характеристика самого буття.

5. Найважливіша заслуга Гадамера - всебічна і глибока розробка ключовою для герменевтики категорії розуміння. Розуміння для нього - спосіб існування пізнає, діючого та оцінює людини.

Тим самим предметом розуміння є не тільки зміст, вкладений в текст автором, а то предметне зміст («суть справи»), з осмисленням якого пов'язаний даний текст.Тем самим розуміння може виходити за межі суб'єктивного задуму автора, більше того, воно завжди і неминуче виходить за ці рамки.

6. Гадамер у своїй філософській герменевтиці хоче зв'язати в новому синтезі «мова» і «логос», герменевтику і раціоналістичну діалектику.

Разом з тим Гадамер вказує, що хоча герменевтика визнає «діалектичне перевагу рефлексивної філософії», але бачить кордону останньої - при всіх її безперечних досягненнях.

7. Для Гадамера характерно всемірне підкреслення діалогічного характеру філософської герменевтики як логіки запитання і відповіді. Діалог (бесіду) Гадамер вважає - слідом за Сократом і Платоном - основним способом досягнення істини в гуманітарних науках.

8. Згідно Гадамеру, розуміння людиною світу і взаєморозуміння людей здійснюються в «стихії мови». Останній розглядається як особлива реальність, всередині якої людина себе застає. Мова є те середовище, в якій відбувається процес взаємного домовляння співрозмовників і знаходиться, взаєморозуміння з приводу самої справи. Таке взаєморозуміння і досягається «на дороговказною нитки мови», і мовна структура нашого досвіду світу здатна охопити самі різноманітні життєві відносини.