Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вторинна інформація.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
156.26 Кб
Скачать

1.2.6. Імпорт-експорт шоколаду

З даними митної статистики можна стверджувати, що впродовж років у нашій країні залишалися сталими три найбільші імпортери шоколадної продукції – Росія, Німеччина, Польща, але у 2004 році на вітчизняний ринок вийшли Литва і Великобританія, обігнавши за об’ємами поставок Польщу і Німеччину. Щодо експорту, то останнім часом Україна експортує продукцію В Росію, Казахстан і Азербайджан. Взагалом, як обсяги імпортної продукції так і експорної збільшуються з кожним роком. Для економіки кожної країни позитивним є збільшення експорту продукціїї, що і простежується на шоколадному ринку України.

Основним стратегічним партнером України на зовнішньому ринку шоколаду залишається Росія. Статистика свідчить, що імпорт до України російського шоколаду у вартісному виразі, при світовому подорожчанні сировини і відповідно кінцевого продукту, не змінився: за перше півріччя 2007 року до України ввезено російській шоколадній продукції на 8,3 млн. доларів. При цьому український експорт подорожчав на 7,6% .

Частка російського шоколаду на нашому ринку невелика. Україна не відчуває лідерів шоколадної промисловості Росії. І справа тут не тільки в обмежувальних митах. Головні виробники на шоколадному ринку і в Україні і в Росії — швейцарський „Nestle” і американський "Рhilip Моrris Саs. Inc." (у Україні і Росії це Кгаft Foods International”). Але, все ж таки вільний від корпоративності „Русский шоколад” займає певні позиції на українському шоколадному ринку і за об’ємами продажу намагається наздогнати єдиного виробника чистого шоколаду Rainford

Компанія Kraft Foods Україна почала здійснювати поставки шоколаду за торговельною маркою "Корона" у Білорусь. Цей ринок цікавий для компанії, тому що в Білорусі є попит на плитковий шоколад, і доходи населення дають змогу цей попит задовольняти. Роздрібна ціна шоколаду "Корона" у Білорусі становить близько 1,1 долара/плитку.

Основні конкуренти компанії в Білорусі –дві кондитерські фабрики: "Спартак" і "Комунарка".

Крім нового для білоруського ринку шоколадного бренду "Корона" Kraft Foods Україна вже протягом двох років реалізує на цьому ринку шоколад під брендами Milka і Alpen Gold.

. Kraft Foods Україна управляє розвитком бізнесу не тільки на українському ринку, але й на ринках Грузії, Білорусі й Молдови.