Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Крим-ка Контрольні роботи Зао 2013.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Завдання для виконання контрольної роботи Варіант 1

Завдання 1.

На предметі з полірованою поверхнею або на склі залишіть декілька потожирових слідів пальців рук.

В якості «слідчого» проведіть огляд предмета. Для виявлення слідів обпилите поверхню темним порошком, отриманим від з грифеля олівця. Здійсніть необхідні вимірювання.

За результатами огляду виконати:

1) фрагмент описової частини протоколу огляду, де відобразити його хід і результати;

2) перекопіювати на світлу липку плівку найбільш чіткі сліди (не менш двох), наклеїти її на білий папір й додати їх у якості «речових доказів» до протоколу огляду;

3) сформулювати експерту декілька діагностичних і ідентифікаційних питань для проведення експертного дослідження (вказати вид експертизи).

Завдання 2.

12 січня 2013 року озброєна організована злочинна група у кількості 4 чоловік скоїла розбійницький напад на підприємця Рустамова Н.С. шляхом проникнення до його житла з метою заволодіння грошами. Для цього злочинці закрили жінку з дочкою Рустамова Н.С. у ванній кімнаті, а його прив’язали до крісла і, застосовуючи небезпечне для життя і здоров’я насильство, почали вимагати гроші. Рустамов Н.С. не погоджувався на пропозиції злочинців. Зважаючи на це, троє з групи відтягли його до гаражу де повісили на гачок. У той же час четвертий, що залишився у будинку, зґвалтував жінку. Через годину Рустамов Н.С. помер. Злочинці, заволодівши індивідуальним майном потерпілого, з місця злочину зникли.

Протягом місяця члени злочинної групи були затримані. Під час допитів Фролов К.К. і Цимбал В.О. своєї вини не визнавали. Однак, Марченко І.М. і Носач К.В., які нещодавно увійшли до складу цієї групи і раніш до кримінальної відповідальності не притягувалися, “узяли” всі злочинні епізоди на себе (Марченко І.М. – убивство, а Носач К.В. – зґвалтування і викрадення майна). При розслідуванні цього злочину у слідчого виникли ґрунтовні сумніви щодо можливості Марченко І.М. самостійно учинити вбивство. Зважаючи на це, слідчим було прийняте рішення провести слідчу дію для з’ясування механізму злочину та перевірки спроможності Марченко І.М. підіймати певну вагу (оскільки вбитий Рустамов Н.С., якого злочинці повісили у гаражі на гачок, важив близько 145 кг).

На підставі аналізу фабули встановити:

1) Яку слідчу (розшукову) дію повинен провести слідчий на даному етапі розслідування?

2) Скласти план підготовки і проведення слідчої (розшукової) дії.

3) Висвітлити організаційно-підготовчі заходи і тактичні прийоми проведення цієї слідчої (розшукової) дії.

Варіант 2

Завдання 1.

Рухаючись на м`якому ґрунті залишити 8-10 чітких вдавлених слідів взуття з рельєфною підошвою.

В якості «слідчого» проведіть слідчий огляд доріжці слідів, а також одного найбільш чіткого сліду взуття. Здійсніть необхідні вимірювання як доріжки, так і окремого сліду.

За результатами огляду виконати:

1) фрагмент описової частини протоколу огляду, де описати доріжку слідів взуття та окремий слід;

2) сфотографувати або зобразити на схемі доріжку та окремий слід;

3) сформулювати експерту декілька діагностичних і ідентифікаційних питань відносно сліду взуття для проведення експертного дослідження (вказати вид експертизи).

Завдання 2.

Уранці 29 жовтня в чергову частину органу внутрішніх справ надійшло повідомлення про те, що о 6.45 в вагоні електропоїзду, який знаходився на відстої на станції Ізюм, робітниками станції Халупко М.І., Колосовою Н.П. був знайдений молодий чоловік без свідомості, у крові, з багатьма тілесними ушкодженнями. На потерпілому не було взуття і верхнього одягу. Не було також і документів. Після доставлення до лікарні потерпілий помер, не приходячи до свідомості.

На місце події виїхала слідчо-оперативна група. В результаті огляду місця події (вагону електропоїзду) були виявлено, зафіксовано і вилучено:

  1. велику кількість плям крові на підлозі і диванах вагону;

  2. пляшку зі скла зеленого кольору (0,5 л), покриту плямами крові;

  3. скло і етикетки (2 шт.) від пивних пляшок Ізюмського пивзаводу;

  4. два недопалки сигарет “Kent” і “Ватра”;

  5. верхню частину розбитої пляшки з чіткими слідами пальця руки.

Було встановлено, що подія відбулася в вагоні електропоїзду “Харків - Ізюм”, який відправився 28 січня зі станції “Харків - Левада” о 20.23 і прибув на станцію “Ізюм” о 23.25.Маршрут руху електропоїзду: Харків - Зміїв - Шебелинка - Балаклея - Савинці - Закомельська - Ізюм.

Із пояснень лікаря Котова М.М. витікало, що потерпілий мав пошкодження черепа, які і могли спричинити смерть. Труп було відправлено в морг.

На підставі аналізу фабули встановити:

1) Прийняти аргументоване рішення щодо відкриття кримінального провадження.

2) Висунути слідчі версії.

3) Скласти розгорнутий письмовий план розслідування за даною фабулою.

4)Розкрити особливості організаційно-підготовчих заходів і тактики проведення визначених у плані першочергових слідчих (розшукових) дій.