Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка господарський процес курс роботи.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
233.47 Кб
Скачать

Тема 11. Судові витрати у господарському процесі.

Для засвоєння питань та написання курсової роботи за цією темою перш за все необхідно визначити поняття господарських витрат, їх мету та склад. З'ясовуючи весь склад судових витрат, які можуть виникнути в позивача або відповідача; необхідно встановити, які з них відносяться до судових витрат, а які ні.

Вивчаючи порядок сплати державного мита, необхідно встановити коло осіб, які звільняються від сплати державного мита в силу закону, а також підстави та порядок надання відстрочки сплати державного мита. Також необхідно визначити, у якому випадку та порядку сплачене державне мито підлягає поверненню. Важливо окреслити коло осіб, які за законом звільняються від сплати державного мита.

Розглядаючи витрати, пов'язані з розглядом справи, необхідно звернути увагу на визначення розміру витрат на проведення експертизи та послуг перекладачів, порядок розподілу та відшкодування витрат, підстави та порядок повернення державного мита.

План.

  1. Поняття та склад судових витрат у господарському процесі.

  2. Державне мито: розміри та порядок сплати. Особи, які звільняються від сплати державного мита.

  3. Витрати, пов’язані із розглядом справи.

Нормативні акти та література

1. Господарський процесуальний кодекс України.

2. Декрет КМУ "Про державне мито" від 12 лютого 1993 р. (зі змінами та доповненнями).

3. Інструкція "Про порядок обчислення та справляння державного мита", затверджена наказом Головної державної податкової інспекції України № 15 від 22.04.93.

4. Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 19 березня 1998 року з наступними змінами.

6. Про практику застосування ст. 90 Господарського процесуального кодексу України. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 02 лютого 1992 р. зі змінами від 18 листопада 1997 р.

7. Про деякі питання, що виникають у вирішенні спорів, пов'язаних з визнанням недійсними рішень органів державної податкової служби та зворотним стягненням списаних ними у безспірному порядку сум. Роз'яс­нення Вищого арбітражного суду України від 19 березня 1998 р.

8. Бородин М., Кройтор В. Судебные и арбитражные расходы. - Ха-рьков: АО «Бизнес Информ», 1998.

  1. Кройтор В.А. Об арбитражных расходах // Вестник аудитора Укра­ины. - 1994. - № 23. - С.15-16.

  2. Чернадчук В.Д., Сухонос В.В. Основи Господарського процесуального права: Навчальний посібник. Суми: ВТД «Університетська книга», 2003. – 220 с.

Тема 12. Процесуальні строки

Під час написання курсової роботи за цією темою необхідно засвоїти поняття процесуальних строків, порядок їх встановлення та обчислення, визначити коло законодавчих актів, якими встановлено ці строки, та компетенцію господарського суду у встановленні процесуальних строків.

Вивчаючи питання перебігу процесуальних строків, необхідно з'ясувати обставини, які впливають на їх зупинення, відновлення, продовження та закінчення.

Окрему увагу необхідно приділити строкам, які встановлені законодавством про господарське судочинство та строкам, які встановлюються судом в залежності від обставин.

План.

  1. Поняття процесуальних строків. Встановлення та обчислення строків у господарському процесі.

  2. Види строків у господарському процесі.

  3. Продовження та відновлення процесуальних строків.