Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИнтСобственность.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
139.78 Кб
Скачать

Висновки

Право інтелектуальної власності є однією з найбільш швидко розвиваючихся на міжнародному рівні підгалузей цивільного права.

В міжнародних договорах не просто визначаються основні обриси більшості інститутів права інтелектуальної власності, але й детально регламентуються багато конкретних положень.

Ці положення залишають порівняно мало можливостей для варіацій на національному рівні.

Так, наприклад, міжнародні договори по авторським правам містять положення, за якими авторське право має довічний термін дії плюс 50 років. Країни-учасниці таких договорів можуть вводити більш тривалий строк охорони, але укорочувати його не вправі. І хоча теоретично вважається, що приєднання до таких договорів – справа добровільна, країни, що не вступили в договірні відносини з охорони інтелектуальної власності, не можуть стати членами ВТО й піддаються такому тиску з боку провідних держав, в результаті чого приєднання до договору в дійсності стає справою обов'язковою.

Міжнародний аспект права інтелектуальної власності має й інший прояв. У світовому співтоваристві одні країни є основними експортерами інтелектуальної власності, інші – основними імпортерами. Значна частка інтелектуальної власності виробляється гігантськими багатонаціональними корпораціями. Вони зацікавлені у світовій охороні своїх прав.

В деяких галузях права знання міжнародного і зарубіжного права – це культурна розкіш.

Наприклад, адвокат, що спеціалізується у кримінальних справах, може домогтися успіху, маючи знання тільки кримінального права і процесу країни, у якій він практикує.

Юристові, що спеціалізується в питаннях операцій з нерухомістю (таких, як застава, продаж або оренда), не потрібно знати майнове право інших країн.

Але фахівець у галузі права інтелектуальної власності постійно має справу з міжнародним і зарубіжним правом.

Так, якщо його клієнт не приймає потрібних заходів для охорони інтелектуальної власності, він може втратити права на неї не тільки за законами своєї країни, але й за міжнародним правом. І щоб успішно контактувати із зарубіжними адвокатами у справах таких клієнтів, юрист повинен мати достатні знання з міжнародного права інтелектуальної власності.

Список використаних джерел

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

  3. Закон України «Про племінну справу в тваринництві» // Відомості Верховної Ради. – 1994. – № 2. – Ст. 7.

  4. Белов В.В. Интеллектуальная собственность. Законодательство и практика его применения: практ. пособие. 2-е изд., перераб., и доп. / В.В. Белов, Г.В. Виталиев, Г.М. Денисов. – М.: Юристь, 2006. – 351 с.

  5. Гесть Н.Л., Шмидт-Шалевски Ж. Охрана промышленной собственности в Европейском Союзе: Учебное пособие. – Мн.: БГЭУ, 2004. – 125 с.

  6. Гражданское право: учебник. Часть 1 / [Под ред. А.П. Сергеева, Ю.К. Толстого]. – М.: Проспект, 1998. – 632 с.

  7. Деменьев В.Н. Интеллектуальная собственность. – М.: НИЦПрИС, 1995. – 208 с.

  8. Інтелектуальна власність в Україні: проблеми теорії і практики: Зб. наук. статей / [За ред. Ю.С. Шемчушенка, Ю.Л. Бошицького]. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2002. – 424 с.

  9. Карпухина С.И. Защита интеллектуальной собственности и патентоведение: учеб. для вузов. – М.: Междунар. отношения, 2004. – 399 с.

  10. Кузнецов М.Н. Охрана результатов творческой деятельности в международном частном праве. – М.: Издательство Университета дружбы народов, 1988. – 180 с.

1 Кузнецов М.Н. Охрана результатов творческой деятельности в международном частном праве. – М.: Издательство Университета дружбы народов, 1988. – С.26.

2 Деменьев В.Н. Интеллектуальная собственность. – М.: НИЦПрИС, 1995. – С.58.

3 Гесть Н.Л., Шмидт-Шалевски Ж. Охрана промышленной собственности в Европейском Союзе: Учебное пособие. – Мн.: БГЭУ, 2004. – С.39.

4 Інтелектуальна власність в Україні: проблеми теорії і практики: Зб. наук. статей / [За ред. Ю.С. Шемчушенка, Ю.Л. Бошицького]. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2002. – С.43.

5 Карпухина С.И. Защита интеллектуальной собственности и патентоведение: учеб. для вузов. – М.: Междунар. отношения, 2004. – С.191.