Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
06.Охорона місця події.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
550.43 Кб
Скачать

Під час огляду місця події слідчо-оперативною групою патрульний може здійснювати:

    • забезпечувати охорону місця події;

    • робить помітки про особливість освітлення місця події (штучне, природне);

    • робить записи про обставини, які можуть з часом помінятись;

    • допомагає проводити огляд: оглядати прилеглу територію, вивляти шляхи підходу та відходу злочинців, місця можливого приховання викраденого, розшукувати викрадені речі, знаряддя злочину;

    • надає допомогу у відшуканні та підготовці матеріалу для пакування та вилучення речових доказів;

    • продовжує виявляти осіб, які можуть бути свідками-очевидцями злочину, проводячи поквартирні, подвірні обходи прилеглої до місця події території;

    • спостерігає за поведінкою окремих осіб;

    • складання план-схеми до протоколу огляду місця події, затримання злочинців по «гарячих слідах».

Варто пам‘ятати, що при огляді місця події слід використовувати засоби особистого захисту (рукавички, сітку для волосся, спецодяг і спецвзуття).

ВАЖЛИВО: безпосереднім начальником патрульного є його командир, але не слідчий. Тому вищевказані дії не є обов’язком патрульного, і можуть здійснюватись виключно за вказівки безпосереднього начальника, а не слідчого. Патрульна служба займатиметься такими діями у виключних випадках.

2. Визначення меж місця події. Недопущення сторонніх осіб. Збереження слідової інформації.

З метою збереження недоторканості обстановки місця події важливо правильно встановити межі проведення майбутнього огляду та вжити заходів щодо недопущення сторонніх осіб.

Як правило, межі огляду місця події охоплюють певну ділянку місцевості або приміщення, де безпосередньо відбулася подія та внаслідок чого можливе виявлення слідів, предметів і мікрооб'єктів, пов'язаних з нею. Така територія огороджується спеціальною стрічкою (у необхідних випадках по периметру огорожі додатково можливо задіяти охоронців).

Межі місця події, як правило, визначаються таким чином, щоб на загородженій території знаходилися всі об'єкти, що мають значення для розкриття злочину. В подальшому такі об’єкти позначаються яскравими для зорового сприйняття підручними покажчиками і знаками.

У випадках відсутності спеціальної стрічки можливо застосування інших підручних засобів, які слугували би відповідним сигналом про те, що доступ до території, місцевості, ділянки, приміщення - обмежений.

Крім того, з метою збереження обстановки та слідів злочину, необхідно з місця події видалити всіх громадян (в тому числі і потерпілих) на таку відстань, яка унеможливлювала би знищення або пошкодження слідів.

Швидке розкриття злочинів, виявлення осіб, які його вичинили та встановлення істини залежить від вивчення слідів, що залишаються на місці вчинення злочину. Досліджуючи виявлені та вилучені сліди, можна встановити низку факторів, які мають важливе значення, наприклад, встановити знаряддя злочину, отримати відомості про злочинця, визначити механізм злочинної події.

Слід - це зміна/виникнення, відображення, зникнення обстановки на місці події.

За слідами можна встановити:

  1. індивідуальну тотожність об'єкта, яким утворений слід (ідентифікувати об'єкт);

  2. групову належність об'єктів (тип, клас, рід, вид, різновид);

  3. механізм і умови виникнення слідів, слідоутворення (вид сліду, напрямок і кут взаємодії об'єктів тощо);

  4. окремі обставини злочинної події (спосіб проникнення у житло, кількість учасників події, їх анатомо-фізіологічні особливості, напрямок пересування злочинців, використання транспортних засобів, орієнтовно час вчинення злочину та ін.)

Таким чином, одним із важливих завдань патрульного після отримання повідомлення про вчинений злочин є забезпечення збереження слідів та охорона місця події.

Заходи, спрямовані на забезпечення охорони місця події, насамперед проводяться для збереження слідової інформації, яка в подальшому може бути використана у процесі розслідування в якості доказу.

Особливу увагу, під час забезпечення охорони місця події, необхідно звернути та забезпечити збереження таких слідів:

  • знарядя злочину;

  • відбитки пальців;

  • сліди взуття;

  • сліди коліс;

  • сліди крові;

  • обривки одягу;

  • осколки;

  • недопалки, сірники.