Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
70
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
97.04 Кб
Скачать

Іv. Повноваження начальника Головного слідчого управління мвс України

4.1. Заступник Міністра внутрішніх справ України - начальник Головного слідчого управління, крім повноважень і обов’язків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, є відповідальним за стан досудового розслідування в органах внутрішніх справ, організацію роботи ГСУ МВС України, виконання покладених на нього завдань.

{Пункт 4.1 розділу IV в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ № 109 від 30.01.2015}

{Пункт 4.2 розділу IV виключено на підставі Наказу Міністерства внутрішніх справ № 109 від 30.01.2015}

4.2. Начальник ГСУ МВС України має першого заступника та заступників, які призначаються на посаду і звільняються з посади наказами МВС України у встановленому порядку.

4.3. Начальник ГСУ МВС України має такі повноваження:

4.3.1. Організовує здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності слідчих органів внутрішніх справ.

4.3.2. Заступник Міністра внутрішніх справ України - начальник Головного слідчого управління дає обов’язкові для виконання державними службовцями та працівниками апарату Міністерства та його територіальних органів доручення.

{Підпункт 4.3.2 пункту 4.3 розділу IV в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ № 109 від 30.01.2015}

4.3.3. Організовує звітування керівників структурних підрозділів МВС, головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті з питань службової діяльності органів досудового розслідування, у тому числі стану взаємодії між слідчими та оперативними підрозділами під час розслідування кримінальних правопорушень.

За наявності підстав приймає рішення про проведення службового розслідування за фактами невиконання службовими особами органів внутрішніх справ покладених на них обов’язків та притягнення їх до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

{Підпункт 4.3.3 пункту 4.3 розділу IV в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ № 109 від 30.01.2015}

4.3.4. Підписує на бланках із зображенням Державного Герба України листи, звернення, повідомлення та інші документи з питань організації діяльності слідчих підрозділів органів внутрішніх справ та стану розслідування конкретних кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності органів внутрішніх справ, за винятком тих, щодо яких встановлено окремий порядок підписання.

{Підпункт 4.3.4 пункту 4.3 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ № 109 від 30.01.2015}

4.3.5. За дорученням Міністра представляє МВС України в органах державної влади, а також у відносинах з правоохоронними органами інших держав.

4.3.6. Інформує Міністра внутрішніх справ України про стан діяльності слідчих підрозділів та заходи, спрямовані на її вдосконалення, хід розслідування кримінальних правопорушень, що мають значний суспільний резонанс.

4.3.7. Опрацьовує і вносить на розгляд Міністра внутрішніх справ України, колегії МВС України пропозиції про структуру і штатну чисельність органів досудового розслідування, перерозподіл штатної чисельності слідчих між слідчими підрозділами територіальних органів Міністерства внутрішніх справ України з урахуванням навантаження на слідчих, криміногенної ситуації (обстановки) та наявного некомплекту.

4.3.8. Забезпечує достовірність звітності й обліку даних про характер, обсяг і результати слідчої роботи, а також регулярне узагальнення слідчої практики та її вдосконалення.

4.3.9. Визначає функціональні обов’язки своїх заступників і керівників структурних підрозділів ГСУ МВС України, завдання підрозділів ГСУ МВС України та затверджує функціональні обов’язки особового складу і плани діяльності ГСУ МВС України.

4.3.10. У встановленому порядку організовує проведення атестації працівників ГСУ МВС України.

4.3.11. Погоджує подання начальників ГУМВС, УМВС Міністрові внутрішніх справ України про призначення на посади і звільнення з посад перших заступників начальників ГУМВС, УМВС - начальників слідчих управлінь (відділів).

4.3.12. У встановленому МВС України порядку вносить Міністрові внутрішніх справ України подання про присвоєння спеціальних звань працівникам ГСУ МВС України, першим заступникам начальників ГУМВС, УМВС - начальникам слідчих управлінь (відділів).

4.3.13. Вносить пропозиції ректорам вищих навчальних закладів системи МВС України щодо покращення навчально-виховного процесу з підготовки фахівців органів досудового розслідування. За погодженням з керівництвом вищих навчальних закладів системи МВС України бере участь у роботі державних екзаменаційних комісій.

4.3.14. У встановленому порядку витребовує матеріали кримінальних проваджень, дає письмові вказівки слідчим.

4.3.15. Викликає до МВС України для заслуховування стану досудового розслідування в кримінальних провадженнях працівників оперативних підрозділів, інших службових осіб органів внутрішніх справ.

4.3.16. У разі необхідності відповідно до кримінального процесуального законодавства визначає слідчого (слідчих), який здійснюватиме досудове розслідування, а у випадках здійснення досудового розслідування слідчою групою - визначає старшого слідчої групи, який керуватиме діями інших слідчих органів досудового розслідування, а також ГСУ МВС України.

4.3.17. Відсторонює слідчого від проведення досудового розслідування в встановленому кримінальним процесуальним законодавством порядку та призначає іншого слідчого.

4.3.18. У встановленому порядку розглядає подання слідчих органів внутрішніх справ про продовження Генеральним прокурором України чи його заступником строку досудового розслідування понад шість місяців у справах, які знаходяться в провадженні цих слідчих, а також клопотання про надіслання кримінальних проваджень до правоохоронних органів інших країн відповідно до міжнародних договорів.

4.3.19. Вирішує відповідно до законодавства, в тому числі нормативно-правових актів МВС України, питання про заохочення працівників органів досудового розслідування та накладення на них дисциплінарних стягнень.

4.3.20. Вносить у встановленому порядку пропозиції про встановлення чи зміну окладів, надбавок, доплат, підвищень та премій працівникам ГСУ МВС України, першим заступникам начальників ГУМВС, УМВС - начальникам слідчих управлінь (відділів).

4.3.21. Приймає рішення про направлення працівників ГСУ МВС України у відрядження (у тому числі позапланові).

{Підпункт 4.3.21 пункту 4.3 розділу IV в редакції Наказу Міністерства внутрішніх справ№ 109 від 30.01.2015}

4.3.22. Погоджує надання відпусток першим заступникам начальників ГУМВС, УМВС - начальникам слідчих управлінь (відділів).

4.3.23. Призначає осіб, відповідальних за товарно-матеріальні цінності, що використовуються в ГСУ МВС України.

4.4. Начальник ГСУ МВС України є відповідальним за стан службової дисципліни, виконання вимог цього Положення і повинен постійно їх контролювати.

4.5. На період тимчасової відсутності начальника ГСУ МВС України його обов’язки виконує перший заступник або заступник начальника ГСУ МВС України.