Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗпП в ПП «Іршавське АТП-12143».docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
166.73 Кб
Скачать

Тема 7. Оцінка фінансового стану підприємства

Фінансовий стан підприємства – це здатність, спроможність підприємства фінансувати свою діяльність. Він характеризується забезпеченням фінансовими ресурсами, які необхідні для нормального функціонування підприємства, доцільністю їх розміщення та ефективність використання, фінансовими взаємовідносинами з іншими юридичними та фізичними особами, платоспроможністю та фінансовою стійкістю.

Основними факторами, що визначають фінансовий стан є: виконання фінансового плану і поповнення в міру потреби власного оборотного капіталу за рахунок прибутку, а також швидкість оборотності оборотних котів. Сигнальним показником в якому проявляється фінансовий стан є платоспроможність підприємства, тобто його здатність своєчасно задовольнити платіжні вимоги постачальників сировини, матеріалів, техніки згідно з господарськими угодами, повертати банківські кредити проводити оплату праці персоналу, вносити платежі в бюджет.

Будь-якого користувача фінансової звітності насамперед цікавить питання про ліквідність та платоспроможність підприємства. Для цього за даними балансу підприємства (форма №1) визначають комплекс оціночних показників. В першу чергу з цією метою використовуються три наступні коефіцієнти:

1. Коефіцієнт покриття (загальної ліквідності), що показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство спроможне погасити, якщо воно реалізує усі свої оборотні активи, в тому числі і матеріальні запаси. Цей коефіцієнт показує також, скільки гривень оборотних коштів приходиться на кожну гривню поточних зобов’язань. Його оптимальне значення (2 – 2,5).

2. Коефіцієнт швидкої (критичної) ліквідності, що показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство спроможне погасити за рахунок найбільш ліквідних оборотних коштів – грошових коштів та їх еквівалентів, фінансових інвестицій та кредиторської заборгованості. Цей показник показує платіжні можливості підприємства щодо погашення поточних зобов’язань за умови своєчасного здійснення розрахунків з дебіторами.

3. Коефіцієнт абсолютної (грошової) ліквідності, що показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство може погасити своїми коштами негайно.

Таблиця 7.1.

Показники ліквідності та платоспроможності пп «Іршавське атп - 12143»за 2008-2010 роки

Назва

Метод обчислення

Результат

2009 рік

2010 рік

2011 рік

Коефіцієнт загальної ліквідності

=0,68

=0,18

=0,17

Коефіцієнт швидкої ліквідності

=0,35

=0,08

=0,07

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

=0,02

=0,005

=0,005

Власний оборотний капітал

Ф.1 (260-620)

254-372= -118

101-558= -457

345-2015= -1670

З даних таблиці видно, що підприємство спроможне погасити свої поточні зобов’язання наступним чином:

- за рахунок грошових коштів усі короткострокові зобов’язання підприємство може погасити лише частину: 2009 рік – 2%; 2010 рік – 0,5%; 2011 рік – 0,5%;

- за рахунок грошових коштів та коштів у розрахунках з дебіторами: 2009 рік - на 35% короткострокових зобов’язань; 2010 рік – 8% короткострокових зобов’язань; 2011 рік – 7% короткострокових зобов’язань;

- за рахунок усіх оборотних активів: 2009 рік – 68% короткострокових зобов’язань; 2010 рік – 18% короткострокових зобов’язань; 2011 рік – 17% короткострокових зобов’язань.

Отже, аналізоване підприємство можна охарактеризувати як нестійке і залежне від зовнішніх кредиторів. ПП «Іршавське АТП - » неспроможне погасити свої поточні зобов’язання.

Забезпечення і підтримання фінансової стійкості підприємств в умовах конкурентного ринку набуває винятково важливого значення. Однак у нашій країні та й інших державах з перехідною економікою вони, внаслідок відсутності у них протягом багатьох років загрози банкрутства, не розроблялись.

Для того, щоб визначити фінансовий стан підприємства необхідно визначати його фінансову стійкість. І тому, щоб оцінити чи є підприємство стабільним (стійким) розраховують показники наведені в таблиці 7.2., які поділяють на 3групи.

Таблиця 7.2.

Показники фінансової стійкості ПП «Іршавське АТП - 12143»

Назва

Метод обчислення

Результат

2009 рік

2010 рік

2011 рік

1 група (характеризують загальний фінансовий стан підприємства)

Коефіцієнт незалежності

Коефіцієнт структури капіталу

Коефіцієнт заборгованості

3 група (характеризують стан забезпеченості підприємства засобами виробництва)

Коефіцієнт реальної вартості майна

До першої групи належать показники, визначають загальний стан фінансової стійкості підприємства. Коефіцієнт незалежності, який показує, що підприємство фінансує свою діяльність за рахунок власного капіталу у 2009 році – 2%, у 2010 році найбільше – 24%, і в 2011 році 7%, як видно воно не зможе погасити борги за рахунок власних коштів. Наступний коефіцієнт структури капіталу, який показує, що:

- в 2009 році на кожну гривню власного капіталу припадає 53,1 грн. позиченого;

- в 2010 році на кожну гривню власного капіталу припадає 3,2 грн. позиченого;

- в 2011 році на кожну гривню власного капіталу припадає 14,2 грн. позиченого.

Така зміна залучених коштів вплинула і на коефіцієнт покриття інвестицій, який практично співпадає з коефіцієнтом незалежності, тому його недоцільно розраховувати. Щодо коефіцієнта строковості запозиченого капіталу, то для аналізованого підприємства значення показника є низьке, оскільки підприємство більше залучає короткострокові позики, а ніж довгострокові.

Друга група показників визначає стан фінансування оборотних активів власним оборотним капіталом. Як видно в таблиці 7.1. ВОК набув від’ємного значення, тому показники другої групи розраховувати недоцільно.

До третьої групи відносять показники, що характеризують стан забезпеченості підприємства засобами виробництва. Розрахувавши коефіцієнт реальної вартості майна, ми бачимо, що в 2009 році він становить 0,67, це свідчить, що 67% майна підприємства вкладено в реальні активи, в 2011 році – 90%. Виробничої бази підприємства зовсім нова і амортизація протягом 2009-2011 рр. не нараховувалася, тому коефіцієнт накопичення амортизації не розраховувався.

В умовах ринкових відносин оборотні кошти здобувають особливо важливе значення. Адже вони являють собою частину продуктивного капіталу, що переносить свою вартість на знов створений продукт повністю і повертається до підприємця в грошовій формі наприкінці кожного кругообігу капіталу. Таким чином, оборотні кошти являються важливим критерієм у визначенні прибутку підприємства.

Для характеристики використання оборотних коштів застосовують такі показники як коефіцієнт обертання активів, коефіцієнт обертання власного капіталу, коефіцієнт обертання основних засобів.

Таблиця 7.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]