Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1. Економічна наука. Виробничий процес.docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
252.35 Кб
Скачать

План-конспект уроку з економіки для групи e-11

Тема: Що і для чого вивчає економічна наука. Її місце серед інших наук. Економічний зміст виробництва. Виробничі ресурси.

Мета: сформувати в учнів загальне уявлення про економіку як науку; з’ясувати економічний зміст процесів виробництва, розподілу, обміну та споживання; ознайомити учнів із суб’єктами та об’єктами економічних відносин; розвивати економічне мислення; виховувати інтерес до вивчення курсу, актуалізувати та поглибити знання про виробництво як найважливішу сферу життєдіяльності людини; ознайомити з основними елементами процесу виробництва, структурами виробництва, особливостями сучасних виробничих технологій; розвивати вміння систематизувати навчальний матеріал у вигляді схем, логічних ланцюжків, робити висновки про єдність виробництва, розподілу, обміну та споживання; виховувати самостійність мислення, цікавість до теми.

Тип уроку: засвоєння нових знань, умінь та навичок.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Вступ до курсу: ознайомлення зі структурою курсу, змістом підручника, вимогами до оцінювання знань учнів, ведення робочих зошитів. Перелік необхідної та додаткової літератури.

Що і для чого вивчає економічна наука. Її місце серед інших наук.

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Кожна людина потребує їжі, одягу, житла та багатьох інших товарів і послуг, що забезпечують її життя. Однак природа не дає цього в готовому вигляді, усі ці речі необхідно виробляти, а будь-яке виробництво потребує ресурсів — сировини, енергоносіїв, землі, праці, машин, інструментів, часу тощо. На жаль, усі ці ресурси обмежені. Вони можуть бути абсолютно обмеженими (невідтворювані) або відносно обмеженими (відтворювані) — у даний момент, у певному місці. Таким чином, виникає фундаментальна суперечність: сукупність матеріальних потреб людей перевищує виробничі можливості всіх наявних ресурсів, безмежні потреби — обмежені ресурси. Цей незаперечний факт і лежить в основі економічної науки.

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Предмет економічної науки

Економіка — наука, що досліджує проблеми ефективного використання обмежених ресурсів із метою задоволення індивідуальних і суспільних потреб. Різні наукові школи мають власне бачення щодо визначень предмета економічної науки. Розглянемо деякі з них: економіка — суспільна наука, що досліджує всю сукупність економічних відносин, що виникають між суб’єктами господарювання в процесі життєдіяльності; економіка — наука про економічні відносини, що складаються між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання; економіка — наука про багатство; економіка — наука про вміння користуватися життям як найкраще.

Термін «економіка» походить від грец. oiconomia (oicos — дім, господарство і nomos — учення, закон). Тобто економіка в первісному значенні цього слова є наукою про управління домашнім господарством. Запропонував цей термін Ксенофонт (приблизно 430 — 355 рр. до н. е.) на позначення науки про господарство, управління домом і майном. Сучасна економічна наука найчастіше має назву «економічна теорія», або «економікс». Уперше цю назву використав англійський економіст А. Маршалл у праці «Принципи політичної економії» (1890 р.).

Учені досліджують принципи економічної поведінки на двох рівнях: мікро- та макроекономічному. Мікроекономіка вивчає конкретні економічні одиниці: галузь, фірму, домогосподарство. Якщо використовувати метод аналогій, то можна сказати, що в мікроекономіці вивчають окремі дерева в лісі, а не весь ліс. Предметом макроекономіки є великомасштабні (у масштабах усього суспільного виробництва) економічні процеси та явища. Тобто макроекономіка, навпаки, вивчає одразу весь ліс, а не окремі дерева, із яких він складається.

2. Економічний зміст процесів виробництва, обміну, розподілу та споживання

Економіка є найважливішою сферою суспільного життя, у якій на основі використання різноманітних ресурсів здійснюється виробництво, обмін, розподіл і споживання продуктів людської діяльності, формується й розвивається система економічних відносин.

Виробництво — це процес створення матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для існування та розвитку суспільства. Кінцевою метою виробництва є задоволення потреб суспільства й людини. Будь-яке суспільство, незалежно від рівня його розвитку та суспільного устрою, має розв’язати три основні взаємозалежні економічні проблеми: що повинно вироблятися (які з товарів і послуг потрібно зробити та в якій кількості)? як вироблятимуться блага (ким, за допомогою яких ресурсів і технологій)? для кого призначені вироблені товари (хто повинен володіти ними та одержувати від них користь)? Люди виробляють продукти для задоволення власних потреб, тобто споживання. Функціональне призначення виробництва, головна його мета — забезпечувати споживання.

Споживання — задоволення потреб за допомогою товарів і послуг. Без виробництва, звичайно, не може бути споживання, проте і без споживання виробництво б утратило будь-який сенс, виявилося б безцільним. Проте перейти від виробництва безпосередньо до споживання в сучасному житті, як правило, неможливо. Тому рух товарів і послуг від виробника до споживача відбувається через розподіл та обмін.

Розподіл — визначення частки доходів залежно від вкладання ресурсів у виробництво.

Обмін — форма суспільного зв’язку між виробниками та споживачами, що забезпечується за допомогою торгівлі й грошей.

Отже, виробництво, обмін, розподіл, споживання утворюють частини єдиного цілого, у якому визначальна роль належить виробництву.

3. Дійові особи (суб’єкти) економічних відносин.

Суб’єкти економічних відносин — це сторони (фізичні та юридичні особи), які вступають у відносини виробництва, розподілу, обміну та споживання. Кожну зі сторін, яких завжди є дві (продавець—покупець, або виробник—споживач), слід розглядати як окремого суб’єкта, який має власний інтерес. Із розвитком ринкових відносин сучасна економічна теорія виокремлює три основні групи суб’єктів економічних відносин: домашні (сімейні) господарства; підприємства (фірми) різних видів, форм і господарської спеціалізації; держава з її розгалуженим апаратом управління та захисту.

Об’єктами економічних відносин є все те, що продається й купується: товари та послуги (предмети споживання й засоби виробництва), капітал, праця, земля й інша нерухомість, цінні папери, інтелектуальні досягнення (ідеї, відкриття тощо), інформація (у тому числі реклама).

4. Роль економічної науки в житті суспільства й окремої людини

Завдання.

Визначте, які переваги має суспільство та окрема людина, що озброєні економічними знаннями, та заповніть схему «Значення економічної науки».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]