Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
95.23 Кб
Скачать

Порівняльна характеристика фінансового і управлінського обліку

Ознака

Фінансовий облік

Управлінський облік

1.

Головні користувачі інформації

Менеджери підприємства і зовнішні користувачі

Менеджери різних рівнів підприємств

2.

Обмеження

Загальноприйняті принципи (стандарти) і нормативні акти

Ніяких обмежень

3.

Використання вимірників

Єдиний грошовий вимірник

Різні вимірники (в тому числі якісні показники)

4.

Об’єкт аналізу

Господарська одиниця в цілому

Структурні підрозділи підприємства (центри відповідальності)

5.

Періодичність складання звітів

Регулярно, як правило, річний або квартальний інтервал

Змінний інтервал, оперативна інформація

6.

Націленість

Оцінка майбутнього

На майбутнє (прогнозування)

7.

Відкритість даних

Більшість даних доступна усім

Комерційна таємниця

Отже, управлінський облік – це внутрішній облік, який ведеться для задоволення потреб в більш аналітичній інформації керівництва всього підприємства та його структурних підрозділів. Основними об’єктами управлінського обліку є витрати і доходи, які були уже відображені у фінансовому обліку вцілому по підприємству. Проте в управлінському обліку вони перегруповуються за видами продукції (робіт, послуг), центрами відповідальності (структурними підрозділами) видами діяльності і т.ін.

Підприємство самостійно, виходячи із своїх потреб, визначає організаційну форму управлінського обліку, а також системи обліку витрат, внутрішньої звітності та контролю.

1.4. Технологічний процес і процедури фінансового обліку

Згідно з вимогами міжнародних та національних стандартів з бухгалтерського обліку, до функцій фінансового обліку належить суцільна реєстрація господарських фактів (операцій), які мали місце у звітному періоді, за хронологічними та системними ознаками.

Для відображення господарських операцій застосовують систему рахунків фінансового обліку. Вся сукупність рахунків може бути поділена на дві групи:

  1. Балансові (реальні) рахунки.

  2. Номінальні (тимчасові) рахунки (рис.1.1.).

Рис.1.1. Класифікація рахунків фінансового обліку

Балансові рахунки мають залишки на кінець звітного періоду, на їх основі складається баланс підприємства. В свою чергу вони поділяються на такі підгрупи:

    1. Рахунки активів. На цих рахунках, які є активними, відображається наявність та зміни (рух) різноманітних активів підприємства.

    2. Рахунки зобов’язань. На цих рахунках, які є пасивними, відображається наявність та зміни заборгованості підприємства (короткострокові та довгострокові).

    3. Рахунки власного капіталу. На цих рахунках, які теж є пасивними, відображається наявність та зміни власного капіталу підприємства за звітний період.

Номінальні (тимчасові) рахунки призначені для обліку витрат підприємства за їх елементами та доходів за видами. В свою чергу номінальні рахунки поділяються на такі підгрупи:

    1. Рахунки витрат. Це активні рахунки, які використовуються для обліку, накопичення витрат за їх елементами впродовж звітного періоду. Наприкінці звітного періоду витрати з цих рахунків переносяться на рахунок фінансових результатів, після чого ці рахунки закриваються і не мають залишків.

    2. Рахунки доходів. Вони є пасивними рахунками і призначені для обліку, накопичення доходів за їх видами впродовж звітного періоду. Наприкінці звітного періоду доходи з цих рахунків переносяться на рахунок фінансових результатів, після цього вони закриваються і не мають залишків.

Для обліку господарських операцій застосовується система облікових регістрів. Обов’язковим для ведення є Журнал реєстрації операції – це регістр, призначений для хронологічного запису всіх операцій, що відбулися у звітному періоді. Записи здійснюються в журналі по кожній господарській операції або по сукупності однорідних операцій (таблиця 1.2).

Таблиця 1.2

Соседние файлы в папке Обл_к заруб країнахГнатенко