Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Papka_dlya_otcheta_IV / Papka_dlya_otcheta_IV.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Щоденник педагогічної практики

СТУДЕНТА(ки) ____ курсу

БІОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

_____________________ відділення _______ групи

Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського

____________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

На першій сторінці

Школа ___________________ клас ____________

Директор школи _____________________________

Заступники директора школи _______________________________________

_______________________________________________________________

Учителі з (предмет) ______________________________________________

Класний керівник _______________________________________________

Методисти _____________________________________________________

На другій сторінці

Розклад дзвінків

І зміна

ІІ зміна

Початок

Кінець

Початок

Кінець

1 урок

2 урок

Розклад уроків

у закріплених класах з _____________________________________

(предмет)

Дні

Уроки

Понеділок

Вівторок

Середа

Четвер

П’ятниця

Субота

1 урок

2 урок

На третій сторінці

Розміщення учнів у класі

і т.д.

На четвертій сторінці

Список учнів з відповідними даними: адреса, відомості про батьків, доручення, успішність. Далі щоденно повинна відображатись вся робота студента-практиканта в школі, психологічні спостереження за учнями і колективом класу. Систематичні записи в щоденнику допоможуть скласти звіт про педпрактику, а також психолого-педагогічну характеристику.

Форма ведення щоденника:

п/п

Дата

Вид роботи

Спостереження студента за учбово-виховним процесом, його аналіз, зауваження, пропозиції

Вивчення особистості учня і написання психолого-педагогічної характеристики на нього

Щоб успішно навчати і виховувати учня, потрібно знати його вікові та індивідуальні психологічні особливості. Студент повинен навчитися вивчати учня, складати його характеристику і користуватися її даними в своїй навчально-виховній роботі з дітьми.

  1. Вивчення учня і складання його характеристики проводиться за нижчеподаною схемою, яка є орієнтовною програмою вивчення вікових та індивідуальних особливостей учня. Користуючись схемою, потрібно керуватися в першу чергу назвами її розділів і підрозділів, які для глибшого розуміння їх суті і змісту більш-менш детально розкриваються в ряді питань. Розділи схеми і особливо питання, в яких кожний розділ розкривається, можуть бути звужені або розширені.

  2. Протягом педагогічної практики студент повинен вивчити одного учня того класу, в якому він проводить свою навчальну і виховну роботу, та скласти на нього характеристику. Доцільно вибирати такого учня, який більш-менш виразно різниться своїми індивідуальними психологічними особливостями.

  3. Вивчати учня треба в процесі його діяльності (навчальної, трудової) в школі і поза школою, в безпосередньому навчально-виховному контакті з ним студента. Перед тим, як почати вивчення учня, необхідно докладно познайомитися зі схемою вивчення.

  4. Вивчення учня слід здійснювати такими шляхами:

  • ознайомлення із шкільною документацією (класний журнал, особова справа, медична картка ) про успішність учня, стан його здоров'я, вивідування ним школи, з його попередніми характеристиками;

  • бесіди про особливості учня та його поведінку з класним керівником, учителями-предметниками, бібліотекарем, керівником гуртка, який учень відвідує, та ін.;

  • бесіди з батьками про особливості учня, його захоплення, поведінку вдома, про труднощі, на які натрапляють батьки в його вихованні, ознайомлення, в разі потреби, з родинно-побутовими умовами життя учня;

  • бесіди з учнем про прочитаю ним книжки, про те, які види діяльності його найбільше цікавлять, про його улюблених героїв, про мрії, про товаришів і характер товаришування і т.ін.;

  • спостереження за розумовою діяльністю і поведінкою учня на уроках, під час дозвілля (на перервах, вечорах, екскурсіях тощо).

  1. Дані педагогічних спостережень, анкетування, тестування та ін. слід систематично й ретельно фіксувати у щоденнику педагогічних спостережень.

  2. Характеристика повинна спиратися на опрацьовані результати дослідницької роботи, виконаної студентом, мати зв'язний характер, а не бути відповіддю на запитання, що подаються в схемі. У висновках слід визначити найважливіші психолого-педагогічні завдання, які стоять перед класним керівником у його виховній роботі з конкретним учнем, та рекомендації щодо шляхів подальшої роботи з цим учнем.

  3. Характеристика учня, складена студентом-практикантом, обов'язково візується класним керівником і здається наприкінці педагогічної практики своєму керівникові від кафедри педагогіки чи психології для оцінки.