Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказівки для практичних ОБ і А МГГТ-13.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

121

Міністерство освіти і науки україни

ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА ТУРИЗМУ

Кафедра обліку і фінансів

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТА АУДИТ

Методичні рекомендації та завдання

для проведення практичних занять

для студентів напряму підготовки

напрям підготовки “Менеджмент організацій”

Львів – 2015

  1. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль І.

Теоретичні основи бухгалтерського обліку та аудиту

Тема 1. Бухгалтерський облік, його суть і основи організації

Суть і значення бухгалтерського обліку як основи підприємницької діяльності, його функції і завдання. Види обліку та нормативно-правова база їх регулювання. Основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Вимірники, які застосовують в обліку. Предмет бухгалтерського обліку і його об’єкти. Класифікація об’єктів обліку за складом і розміщенням, джерелами формування і використання. Метод бухгалтерського обліку та його основні елементи.

Тема 2. Бухгалтерський баланс

Суть бухгалтерського балансу, його зміст і побудова. Характеристика статей балансу. Вплив господарських операцій на зміни у балансі. Типи змін.

Тема 3. Система рахунків бухгалтерського обліку та подвійний запис

Бухгалтерські рахунки, їх призначення та будова. Суть подвійного запису та його значення в бухгалтерському обліку. Класифікація рахунків та їх характеристика. План рахунків, його структура та зв’язок з балансом. Характеристика синтетичних та аналітичних рахунків бухгалтерського обліку та їх взаємозв’язок. Узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку. Оборотні відомості, їх побудова та призначення.

Тема 4. Документація та інвентаризація

Загальні поняття про облікові документи. Роль та значення бухгалтерських документів. Вимоги до змісту, структури й оформлення документів. Види бухгалтерських документів, їх класифікація. Організація документообігу і зберігання документів. Мета і завдання інвентаризації. Методика проведення інвентаризації. Визначення, регулювання та відображення результатів інвентаризації в обліку.

Тема 5. Облікові регістри та форми бухгалтерського обліку

Поняття та роль облікових регістрів. Порядок та техніка записів в облікових регістрах. Форми ведення бухгалтерського обліку, їх суть.

Тема 6. Аудит як форма контролю фінансово-господарської діяльності

Суть та предмет аудиту. Класифікація робіт, які виконуються аудиторами. Регулювання аудиторської діяльності в Україні.

Змістовий модуль ІІ.

Методика ведення бухгалтерського обліку та аудиту активів на підприємствах туристичного та готельно-ресторанного бізнесу

Тема 7. Облік та аудит необоротних активів

Поняття, класифікація та оцінка основних засобів. Документальне оформлення руху основних засобів. Синтетичний облік основних засобів. Аналітичний облік основних засобів. Облік амортизації основних засобів. Облік ремонтів основних засобів. Облік інших необоротних активів. Економічна суть нематеріальних активів та їх оцінка. Облік наявності і руху нематеріальних активів. Амортизація нематеріальних активів. Особливості обліку гудвілу. Аудит основних засобів. Аудит нематеріальних активів.

Тема 8. Облік та аудит виробничих запасів

Поняття оцінки і класифікація виробничих запасів. Документальне оформлення надходження виробничих запасів на склад. Документальне оформлення відпуску ТМЦ. Облік виробничих запасів на складі і в бухгалтерії. Інвентаризація ТМЦ. Синтетичний облік виробничих запасів. Облік МШП. Аудит виробничих запасів.

Тема 9. Облік та аудит готової продукції, товарів та їх реалізація

Поняття готової продукції. Формування собівартості готової продукції. Документування операцій з руху готової продукції. Облік операцій руху готової продукції. Товари, їх оцінка, облік. Документальне оформлення надходження товарів. Документальне надходження вибуття товарів. Звітність матеріально-відповідальних осіб по товарах і тарі. Синтетичний облік операцій з руху товарів. Аудит готової продукції. Аудит товарів.

Тема 10. Облік та аудит витрат виробництва

Склад витрат виробництва. Характеристика основних методів калькулювання. Облік витрат виробництва. Аудит витрат виробництва.

Тема 11. Облік та аудит грошових коштів і розрахункових операцій

Порядок ведення касових операцій та їх документальне оформлення. Облік касових операцій. Порядок відкриття рахунків у банках. Документальне оформлення та облік операцій на рахунках у банках. Характеристика основних форм безготівкових розрахунків. Визначення та визнання дебіторської заборгованості. Облік розрахунків з покупцями і замовниками, з підзвітними особами, з відшкодування матеріальних збитків. Аудит грошових коштів та розрахунків.

Змістовий модуль ІІІ.

Методика ведення бухгалтерського обліку та аудиту пасивів на підприємствах туристичного та готельно-ресторанного бізнесу

Тема 12. Облік та аудит власного капіталу

Види капіталу та їх характеристика. Формування та облік статутного капіталу туристичних підприємств. Облік неоплаченого капіталу. Облік резервного та інших видів капіталу. Аудит власного капіталу.

Тема 13. Облік та аудит зобов’язань

Визначення та визнання зобов’язань. Класифікація зобов’язань. Облік довгострокових і поточних зобов’язань. Облік розрахунків з постачальниками та іншими кредиторами. Аудит зобов’язань.

Тема 14. Облік та аудит праці та її оплати

Поняття, види та форми оплати праці. Облік та документування особового складу, робочого часу та виробітку. Нарахування заробітної плати за відпрацьований час або за виконану роботу. Нарахування відпускних. Нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності. Порядок здійснення відрахувань на обов’язкове соціальне страхування. Утримання із заробітної плати. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з оплати праці. Аудит праці та її оплати. Аудит розрахунків з органами соціального страхування.

Тема 15. Облік та аудит витрат, доходів і результатів діяльності

Основні вимоги до визнання та оцінки витрат. Класифікація витрат. Формування та облік собівартості реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Облік загальновиробничих витрат. Облік операційних витрат. Облік фінансових витрат та витрат від інвестиційної діяльності. Облік надзвичайних витрат. Облік податку на прибуток Основні вимоги до визнання, складу та оцінки доходів. Класифікація доходів. Облік доходів від звичайної діяльності. Облік доходів від надзвичайної діяльності. Порядок формування та облік фінансових результатів. Облік використання прибутку підприємств. Аудит доходів, витрат та фінансових результатів.