Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рудники.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1 Mб
Скачать

Статуя Божої Матері

Статую Божої Матері було замовлено в селі Демня у місцевих майстрів, які за помірну ціну погодилися з каменю виготовити для нашого села статую. За весняно-літній період 1997 року на площі йшли будівельні роботи. Сільською радою було вишукано кошти на закупівлю цементу, з якого виготовили постамент, тротуарну плитку і фундамент загорожі. Кошти для придбання статуї виділила церковна громада. Згодом було виготовлено алюмінієву загорожу, купол та освітлення.

21 листопада 1997 року у нашому селі було посвячено статую Пресвятої Богородиці. Фігура Божої Матері стала справжньою окрасою села і є гідним подарунком віруючих до 2000-ліття від Різдва.

Залізодобувний центр в с. Рудники

Під час проведення земляних робіт при насипанні ставкових гребель на північній околиці с. Рудники робітниками було звернуто увагу на значні скупчення залізних шлаків, шматків сильно випаленої глини, вугликів. Попередніми спостереженнями, проведеними весною 1980р. Дністровською розвідувальною археологічною експедицією, була стверджена можливість існування об'єктів, пов'язаних з процесом добування заліза.

Пам'ятка знаходиться в 1,5 км на північ від с. Рудники за ставками рибгоспу в урочищі Надіське. Урочище являє собою незначне підвищення, що тягнеться зі сходу на захід на довжину до 400 м. ширина його в середньому доходить до 30 м.

У 1980 р. знищена частина пам'ятки була залита водою, в якій ще слабо прослідковувалися округлі плями червоного кольору, велика кількість залізних шлаків.

Всього у процесі двохрічних розкопок на площі 310 кв. м. відкрито вісім заглиблених споруд з двадцятьма залізоплавильними горнами, дві легко заглиблені ями. Крім того дві споруди були зачеплені розкопом лише частково і повним дослідженням не піддавалися.

В процесі проведення досліджень виявлених об'єктів стверджено, що це були майстерні по добуванню заліза.

Виходячи з результатів трьохрічних досліджень, беручи до уваги відкриття дев'яти споруд, двадцяти залізоплавильних горнів, враховуючи, що західна частина пам'ятки була знищена земляними роботами, після яких все одно вдалося простежити сліди значної кількості горнів, можна вважати, що тут йдеться про

існування великого спеціалізованого центру по добуванню заліза. Великі розміри пам'ятки, відсутність житлових споруд, стаціонарні горни з ознаками багаторазового використання, а точніше наявність залізоплавильних майстерень з недалекими заляганнями болотної руди підтверджують таку думку. Та й сама назва села – Рудники – теж пов’язана з залізодобувними комплексами – руднями.

Рибне господарство «Рудники»

Найбільшим підприємством на території села є рибне господарство «Рудники», яке вступило в дію в 1932 р. На будівництві ставків, яке розпочалося в 1926 році, працювали селяни з Рудників, а також робітники з Польщі, так звані «мазури». Важкі будівельні роботи тривали кілька років і вже у 1932 році перші стави дали товарну рибу. За цей час було викопано 27 ставків. Рудниківською рибою смакували жителі Варшави, Кракова, Львова, Дрогобича, Стрия, Трускавця. У післявоєнні роки площа ставків перевищила 500 гектарів, а обсяг вилову риби досягнув 800 тонн.

У кінці 50-их років вперше провели літування ставків, яке дало напрочуд хороші результати. Літування сприяло зменшенню хвороб риби, збільшенню продуктивності. Крім цього проводився ремонт спускних водяних труб.

Найпродуктивнішими – 950 т. – ставки були наприкінці 80-их років.

Знаний рибгосп є не лише центром вирощування риби, а й прекрасним місцем відпочинку...

5.Сучасна туристична інфраструктура поселення

Туристична інфраструктура Рудник представлена сукупністю матеріально-речових об'єктів, діяльність яких спрямована на задоволення туристичних потреб населення. Вона включає матеріально-технічну базу функціонально-господарських структур. До туристичної інфраструктури Рудник відносять також і туристичні об’єкти природного походження, пам’ятки які були вище згадані, музей що знаходиться у приміщенні Рудниківської ЗОШ, де представлені предмети побуду і культури, ілюстративні матеріали, що знайомлять відвідувачів з історією земель Рудник, сукупність природних та штучно створених людиною об'єктів, що мають комфортні властивості та придатні для створення туристичного продукту, елементи транспортної інфраструктури, заклади культури, бібліотека, лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, які задіяні в наданні туристичних послуг. Працює 12 закладів торгівлі та громадського харчування. Виробничі підприємства – рибгосп «Рудники» та фермерське господарство «Максимович».

6.Перспективи туристичного освоєння

Популяризація туризму в Рудниках багато в чому залежить від самих його людей та сільської влади. В якому стані знаходяться культурні пам’ятки? Чи облаштована територія біля масового відпочинку людей, дітей? На якому рівні тримаються кафе, де є найближчий готель? Хтось розробляв туристичні маршрути, чи існують шляхові сполучення і реклама всіх наявних об’єктів туризму? Це ключові питання, що мають бути на постійному контролі в плані розвитку сучасного туризму. В селі є завжди цікаві місця, які з боку пересічного жителя не є занадто особливими. Тільки туристичний бізнес внесе певну родзинку простим місцям, які потім стануть привабливими для подорожуючих. Нові враження, приємний відпочинок, гарні спогади змусять гостей повертатись знову і знову у улюблене село.

Висновки

Отже,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]