Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
музеєзнавство 19 -24.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
35.61 Кб
Скачать

23. Загальна характеристика музею Лувр

Назву цього французького музею виводять за співзвучністю від французького слова «loчuve» (вовчиця). Деякі дослідники вважають, що на місці сучасного музею знаходився легендарний «вовчатник». Основні етапи формування музею:

  • історично Лувр виник у кінці XII століття як одна з паризьких фортець ― саме тут Філіп Август близько 1190 р. збудував укріплення;

  • у XIII столітті фортеця була перебудована королем Карлом V, а вже до XIV століття тут височіла не одна фортеця, а цілий ланцюг веж. Найдавніша з них служила надійною в'язницею, інша ― королівською скарбницею;

  • у такому вигляді фортеця-замок проіснувала до 1527 р., коли король Франциск І наказав збудувати на місці замку палац. Цей палац було збудовано в 1546-1574 рр. провідним архітектором французького Відродження П’єром Леско і прикрашено скульптуром Жана Гужона. Тепер палац входить до складу так званого сучасного Квадратного подвір'я Лувра.

  • у другій половині XVI ст. з'явився корпус «Малої галереї», спрямований до Сени, а вздовж її берега — крило «Великої галереї». Саме тут король Генріх ІV вирішив поселити найкращих майстрів: художників, скульпторів, живописців, ювелірів, годинникарів, виникли килимові майстерні, тут чеканились монети та медалі, а з 1640 р. друкувалися книги. Вже тоді Лувр стає своєрідним центром художнього життя Франції.

  • у XVII столітті проводилася грандіозна реконструкція Лувра, в результаті якої замок повинен був перетворитися на палац. «Король-сонце» Людовик XIV у період свого правління (1643-1715) навкруги великої площі збудував основні будівлі палацу і значно поповнив королівську колекцію. Але в 1678 році він перебрався до Версаля, і Луврський палац протягом декількох років був порожнім. Іноді в його залах навіть поселялися бідні парижани, що лишилися без притулку.

  • згадане Квадратне подвір'я (замкнута палацова площа Лувра) створювалося протягом XVII ст. В 1624 р. архітектор Ж. Аемер-сье збудував симетрично до корпусу її. Леско споруду «Павільйон годинників», а А. Аево замкнув Квадратне подвір'я і оздобив внутрішні фасади. З колишньої «Малої галереї» Лево створив «Галерею Аполлона», інтер'єри якої оформив живописець Ш. Аебрен. Східний фасад Лувра завершує велична колоннада, зведена в 1667-1674 рр. архітектором К. Перро.

  • будівництво Луврського ансамблю завершилося лише в 1850-ті роки, коли архітектори А. Вісконті та Е. Лефюель добудували так званий «Новий Лувр» — два комплекси корпусів, які замкнули ансамбль з півночі та вздовж «Великої галереї».

Основу художньої колекції Лувра складають королівські зібрання картин, скульптур, предметів декоративно-прикладного мистецтва. В 1791 р. декретом Національного зібрання Лувр було оголошено національним художнім музеєм і 8 листопада 1793 р. його було відкрито для широкої публіки. В ці роки він значно поповнився колекціями, націоналізованими у окремих монастирів, церков та аристократичних сімей. Колекції Лувра виставлено в 6 відділах:

  • відділ Давнього Сходу (Месопотамії, Вавилону, Ассирії);

  • відділ Єгипетських старожитностей;

  • відділ Греції та Риму, античний відділ (прикрашають статуї Ніки Самофракійської та Венери Мілоської);

  • відділ живопису

  • відділ скульптури

  • відділ декоративно-прикладного мистецтва

Сучасний стан музею: в даний час Лувр займає величезну територію — 18 гектарів.Шедеври Лувру:

  • Венеціанське дзеркало ― у Луврі виставлено дзеркало, оправлене золотом та сріблом, прикрашене смарагдами та камеями, оформлене дорогоцінним кольоровим мармуром. Це весільний подарунок Марії Медичі від Венеціанської республіки;

  • Алмаз «Регент-Пітт» ― серед коштовних каменів Лувра знаходиться і знаменитий алмаз «Регент» (137 каратів). Він був знайдений в 1700 році в Індії.

  • найстарішим у Луврі є «Зал каріатид». В ньому проходили радісні і сумні церемонії, святкувалося весілля Марії Стюарт, тут же Мольєр вперше показав одну з своїх п'єс королівському двору.

  • у відділі античного мистецтва виставлена знаменита на весь світ Венера Мілоська

  • картинна галерея Лувра, навіть узята окремо, могла б стати музеєм світового значення. Тут зібрані великі твори найбільших живописців — Франциско Гойї, Рафаеля, Делакруа, Рубенса, Рембрандта («Купання Вірсавії»).Перлиною Лувра є всесвітньо відома картина Леонардо да Вінчі «Джоконда».

Графік роботи : понеділок – неділя 09:00- 18:00. Вихідний вівторок, 25 грудня, 1 січня, 1 травня. Вартість – 10 Є, до 18 років – вхід безкоштовний.