Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G_Berezova.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
716.14 Кб
Скачать

Екзерсис біля станка

Демі-пліє

Пліє у класичному танці — це присідання, а демі-пліє — напівприсідання. Воно розвиває виворітність та еластичність ніг. Виконують рух, не відокремлю­ючи п'яток від підлоги; за цим треба уважно стежити, тому що затримання п'я­ток на підлозі добре розвиває сухожилля та зв'язки гомілкового суглоба.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції.

На «раз», «два» — повільно опуститися, не відокремлюючи п'яток від під­логи і зберігаючи виворітність верхньої частини стегна. Коліна обох ніг широко розвести в сторони. Корпус прямий, підтягнутий.

На «три», «чотири» — повільно піднятися, зберігаючи виворітність, і стати у вихідне положення (рис. 8).

Батман тандю

Ця вправа сприяє виробленню рухливості гомілко-ступного суглоба, зміцнен­ню всієї ступні і коліна.

Батман тандю в сторону. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Корпус підтягнутий, коліна витягнуті. Руки покласти на ста­нок, лікті опущені. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз», «два» — праву витягнуту ногу у виворітному положенні ковзним рухом винести в другу позицію на всю ступню. Потім, у міру віддален­ня від опорної ноги, підйом і пальці витягнути, а ступню відокремити від під­логи. В останній момент руху працююча нога торкається підлоги лише носком.

На «три», «чотири» — пауза.

2-й такт. На «раз», «два» — працюючу ногу, поступово переводячи з носка на всю ступню, ковзним рухом повернути у першу позицію.

На «три», «чотири» — пауза (рис. 9).

Рис.8 рис.9 рис.10 рис.11

23

За таким же принципом батман тандю виконують вперед та назад. Під час руху вперед, щоб уникнути викривлення підйому, носок повинен торкатися під­логи тільки першим та другим пальцями, п'ятка залишається виворітною. Вико­нуючи рух назад, необхідно стежити за тим, щоб плечі та стегна були рівними (рис. 10, 11).

Примітка. Спочатку рух виконують на 2 такти, потім на один, пізніше — на кожну чверть.

Пассе пар терр

Це ковзний рух працюючої ноги по підлозі, який пов'язує рухи у деяких вправах, а також є елементом рон де жамб пар терр, який виконують без зупи­нок. Спочатку його вивчають самостійно, обличчям до станка.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух ви­конується на 2 такти.

Затакт. Працюючу ногу витягнути назад (за принципом батман тандю) так, щоб п'ятка була навпроти п'ятки опорної ноги.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — працюючу ногу виворітно ковзним рухом про­вести всією ступнею по підлозі через першу позицію і витягнути попереду нос­ком у підлогу (п'ятка навпроти п'ятки).

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — ковзним рухом назад провести працюючу ногу всією ступнею по підлозі через першу позицію і витягнути назад носком у під­логу (п'ятка навпроти п'ятки).

Положення ноги на кісточці (сюр ле ку-де-п'є)

Вихідне положення: опорна нога у виворітному положенні знаходиться на підлозі. Працююча нога, зігнута в коліні і витягнута у підйомі, охоплює кісточку опорної ноги так, щоб п'ятка знаходилась попереду, а сильно витягнуті пальці — відведені назад. При виконанні руху назад, підйом і пальці в тому ж положенні, але п'ятка працюючої ноги торкається кісточки опорної ноги і(рис. 12).

Рон де жамб пар терр ан деор та ан дедан

Це — коловий рух, який описує працююча нога по підлозі назовні (ан деор) і всередину (ан дедан). Він сприяє розвиткові виворітності, рухливості в гомілковостопному суглобі, виробляє підйом.

Рис.12 рис.13

24

Ан деор. Працююча нога, витягнута вперед, описує носком^по підлозі пів­коло, рухаючись через другу позицію назад (тобто ковзаючи1 носком назовні в напрямку опорної ноги).

Ан дедан. Працююча нога, витягнута назад, описує носком по підлозі пів­коло, рухаючись через другу позицію вперед (тобто ковзаючи носком всередину в напрямку опорної ноги).

Рон де жамб пар терр ан деор

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух вико­нується декілька разів.

На «раз-і» — працюючу ногу, витягнуту в коліні і підйомі, винести вперед.

На «два-і», «три-і» — описати носком (виворітно) дугу через другу позицію назад.

На «чотири-і» — не затримуючись, ногу ковзним рухом провести через пер­шу позицію.

Рон де жамб пар терр ан дедан

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух вико­нується декілька разів.

На «раз-і» — працюючу ногу, витягнуту в коліні і підйомі, винести назад.

На «два-і», «три-і» — описати носком (виворітно) дугу через другу позицію вперед.

На «чотири-і» — не затримуючись, ногу ковзним рухом поставити в першу позицію.

Батман тандю жете

Цей рух розвиває силу й легкість ніг, рухливість тазостегнового суглоба.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попе­реду.

На «раз-і» — маленький виворітний кидок правою ногою вперед на 25°; ко­ліно і підйом витягнуті.

На «два-і» — праву ногу опустити в першу позицію, торкаючись носком під­логи, а потім перевести її на всю ступню.

Батман тандю можна виконувати кілька разів підряд, в різні боки, хрес­том і т. д.

Під час виконання цього руху необхідно стежити, щоб працююча нога була у виворітному положенні (рис. 13). Спочатку вивчають в першій позиції.

Батман фраппе

Цей ударний рух розвиває силу ніг, спритність та рухливість коліна. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

На вступ — праву руку через першу позицію відкрити в другу, одночасно

25

праву ногу винести в другу позицію носком у підлогу. Голову злегка нахилити ліворуч, підняту праву руку повернути ан фас. Верхня частина ноги нерухома і виворітна.

На «раз» — одночасно з поворотом голови ан фас зігнути працюючу ногу і виворітно, з легким ударом обхопити кісточку опорної ноги (ку-де-п'є попе­реду).

На «два» — пауза.

На «три» — працюючу ногу, зберігаючи виворітність її верхньої частини, сильно витягнути в сторону на 45°. Або300

На «чотири» — пауза.

Рух виконується в усіх напрямках. Корпус спокійний, підтягнутий. Опорна нога виворітна і гранично витягнута. Спочатку вивчають носком у підлогу.

Релеве на півпальці

Піднімання на півпальці розвиває силу ніг і є підготовкою до виконання вправ на півпальцях. Виконується в першій, другій і п'ятій позиціях обличчям до станка. Вага корпуса рівномірно розподіляється на обидві ноги.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Рух ви­конується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — зберігаючи виворітність, поступово відокре­мити п'ятки ніг від підлоги, витягуючи підйом; корпус підтягнутий.

На «три-і», «чотири-і» — пауза.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — п'ятки поступово опустити на підлогу, збері­гаючи виворітність. Рух закінчити в першій позиції.

На «три-і», «чотири-і» — пауза (рис. 14).

Пті батман

Рух розвиває рухливість коліна.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Підготовка: на 2 такти вступу — праву руку відкрити в другу позицію, одно­часно праву ногу винести в другу позицію носком у підлогу.

На «раз» — праву ногу зігнути на ку-де-п'є попереду лівої.

На «і» — випрямити в напрямку другої позиції.

На «два-і» — праву ногу зігнути на ку-де-п'є позаду лівої.

Рис. 14 Рис. 1

26

Рух виконується безперервно 8 тактів. Корпус підтягнутий, опорна нога виворітна. Закінчують вправу в п'ятій позиції назад, руку опускають у підготов­че положення, голову повертають праворуч.

Гран п л і є

Велике присідання розвиває силу та еластичність ніг.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Ліва рука на станку, права у підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Рух виконується на 2 такти. На два акорди вступу праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

1-й такт. Одночасно з глибоким присіданням праву руку і голову повернути праворуч, опустити, погляд спрямований на кисть руки. Коли ноги досягають граничної точки, руку повернути у підготовче положення. 2-й такт. Піднімаючись з глибокого присідання, руку підняти в першу пози­цію, голову нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисть руки. На закінчення руху руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд супро­воджує кисть руки (рис. 15).

Вивчаючи гран пліє, необхідно розподіляти вагу корпуса рівномірно не тіль­ки на обидві ноги, а й на обидві ступні, не налягаючи на їхню передню частину, тобто на великі пальці. Дуже важливо зберігати повну виворітність всієї ноги, широко розкривати коліна, особливо стежачи за верхньою частиною стегна до коліна. Коліно завжди згинати у напрямку носка.

Виконуючи повне присідання, необхідно якомога довше затримувати п'ятки на підлозі, не відокремлюючи. Коли вже неможливо розтягувати сухожилля ніг, слід відокремлювати їх від підлоги м'яко і поступово, без ривків. Довго затримувати п'ятки над підлогою не можна: піднімаючись з пліє, п'ятки опуска­ти без затримки.

При виконанні пліє в другій позиції п'ятки від підлоги не відривати, ноги розставити на відстані однієї ступні. Таке положення найбільш ефективне для розвитку їхньої гнучкості. Ні в якому разі не можна вип'ячувати сідниці, це на­дає неправильної форми рухам, не виробляє достатньої виворітності.

Опускаючись донизу (до крайньої точки), не можна жодної секунди затри­муватися, а слід негайно підніматися, бо якщо продовжувати «сидіти» на пліє, не виробиться енергія м'язів, не буде пружності ноги.

Гран пліє посеред залу виконується так само. Обидві руки супроводжують рух у всіх позиціях.

Батман фондю

Цей рух розвиває еластичність і силу ніг, надає рухам плавності та м'якості.

Спочатку рух в сторону та назад виконують обличчям до палки, тримаючись за неї обома руками, пізніше — у всіх напрямках, тримаючись однією рукою. Починають вивчати рух носком у підлогу, пізніше на 45°.

27

Батман фондю вперед. Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Ліва рука на станку, права у підготовчому поло­женні, голова повернута праворуч.

Підготовка: на перший акорд — праву руку розкрити в другу позицію, на другий — праву ногу витягнути в другу позицію носком у підлогу.

На «раз-і» — зігнути обидві ноги, посилюючи виворітність, праву ногу на­близити до кісточки лівої, яка опускається на демі-пліє. Коліна обох ніг розвес­ти в сторони.

На «два-і» — праву ногу підняти попереду кісточки лівої (ку-де-п'є), одно­часно ліва нога продовжує присідання.

На «три-і», «чотири-і» — обидві ноги, не затримуючи, поступово витягнути, зберігаючи виворітність, причому праву ногу відкрити вперед, торкаючись нос­ком підлоги (пізніше її виносять вперед на 45°) — рис. 16.

Рис.16

Так само рух виконують в сторону та назад.

Батман дубль фраппе

Батман дубль фраппе — це рух з подвійним переносом, який поєднується з пті батман та батман фраппе. Рух розвиває спритність та рухливість ніг. Викону­ється на 2 такти.

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення, як у батман фраппе.

1-й такт. На «раз» — зігнутою правою ногою охопити кісточку лівої (ку-де-п'є попереду).

На «два» — перенести її назад, як в пті батман.

На «три» — витягнути в другу позицію носком у підлогу.

На «чотири» — пауза.

2-й такт. На «раз» — ногу зігнути на ку-де-п'є позаду.

На «два» — перенести на ку-де-п'є попереду.

На «три» — витягнути в другу позицію носком у підлогу.

На «чотири» — пауза.

Спочатку рух виконується носком у підлогу, пізніше — на 45°.

28

Батман релеве лан

Рух розвиває силу і спритність ніг у танцювальному кроці.

Музичний розмір 3/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Рух виконується на 4 такти.

1-й такт. Праву ногу ковзним рухом винести вперед, не затримуючи на під­лозі, і виворітно поступово підняти на 90°. Корпус підтягнутий, коліна обох ніг гранично витягнуті.

2-й такт. Підняту ногу залишити у повітрі, фіксуючи висоту.

3-й такт. Ногу у витягнутому положенні повільно опустити донизу.

4-й такт. Торкнувшись пальцями підлоги, ногу ковзним рухом повернути в п'яту позицію. Спочатку рух виконують на 45°, пізніше — на 90°. Так само вико­нують у всіх напрямках (рис. 17).

Рис.17

Рон де жамб ан лер

Це коловий рух ногою у повітрі, який виховує рухливість ноги від коліна до пальців. Виконується ан деор та ан дедан.

Підготовча вправа до рон де жамб ан лер. Музичний розмір 4/4 (пізніше 2/4). Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду: корпус підтягнутий, руки на станку, обличчям до палки.

Виконується вступ. На перший акорд — зберегти попередню позу, на дру­гий — праву ногу витягнути в сторону, носком у підлогу.

На «раз-і» — праву ногу виворітно підняти на 45°.

На «два-і» — зберігаючи виворітність, зігнути її в коліні, носок спрямувати до литки опорної ноги.

На «три-і» — зберігаючи виворітне положення на висоті 45°, праву ногу ви­нести в другу позицію.

На «чотири-і» — ногу опустити витягнутим носком у підлогу.

Рух повторити декілька разів і закінчити в п'ятій позиції назад.

Рон де жамб ан лер ан деор

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду.

29

Підготовка: на перший акорд — праву руку підняти в першу позицію. Го­лову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисть руки.

На другий — праву ногу винести в другу позицію, носком у підлогу, праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На третій — праву ногу підняти в другу позицію на 45°, голову повернути ан фас.

На четвертий — пауза.

На «раз-і» — праву ногу, нерухому в стегні, зігнути в коліні і, зберігаючи виворітність п'ятки, описати нею дугу назовні (ан деор) трохи назад, потім спрямувати витягнутий носок до середини литки опорної ноги.

На «два-і» — правою ногою, збільшуючи виворітність п'ятки і витягуючи її, описати дугу трохи вперед. Закінчити рух у другій позиції на висоті 45° (нога гранично витягнута і виворітна).

На «три-і», «чотири-і» — пауза. Зберігається попереднє положення (рис. 18).

Рис.18 рис.19

Рон де жамб ан лер ан дедан

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду.

Підготовка — три акорди, як у попередньому русі.

На «раз-і» — праву ногу, нерухому в стегні, зігнути в коліні і, зберігаючи виворітність п'ятки, описати нею дугу в середину (ан дедан) трохи вперед, по­тім спрямувати витягнутий носок до середини литки опорної ноги.

На «два-і» — витягуючи праву ногу, описати дугу трохи назад і закінчити рух в другій позиції на 45°. Нога витягнута і виворітна.

На «три-і», «чотири-і» — зберігається попереднє положення (рис. 19).

Батман сутеню

Цей безперервний рух розвиває еластичність та виворітність ніг. Музичний розмір 4/4. Темп плавний. Вихідне положення: ноги в п'ятій по­зиції, права попереду (на півпальцях).

30

Підготовка: на два акорди праву руку відкрити в другу позицію.

Праву ногу, разом з поворотом голови ан фас, підняти на умовне ку-де-п'є.

На «раз-і» — збільшуючи виворітність, ковзним рухом по підлозі витягну­ти її вперед, одночасно ліва (опорна) нога виконує демі-пліє.

На «два-і» — правою ногою продовжити ковзний рух вперед по підлозі, носок витягнутий. Ліва нога продовжує напівприсідання.

На «три-і» — праву ногу, витягнуту та виворітну, підтягнути носком по підлозі, повертаючи в п'яту позицію; одночасно ліву ногу витягнути.

На «чотири-і» — обидві ноги поставити в п'яту позицію (рис. 20).

Рис.20

Батман сутеню виконується з підйомом на півпальці в п'ятій позиції на­прикінці року.

Гран батман жете

Розвиває силу, еластичність ніг у танцювальному кроці.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

На «раз» — праву ногу ковзним рухом швидко й легко винести вперед на 90°.

На «і» — зберігаючи силу м'язів і виворітність, ногу опустити витягнутим носком у підлогу.

На «два» — ковзним рухом повернути в п'яту позицію.

На «і» — пауза.

Так само рух виконується в усіх напрямках. Вага корпуса протягом цього руху — на опорній нозі. Корпус нерухомий. Опорна нога виворітна, коліно витягнуте. Працююча нога витягнута в підйомі та коліні.

Примітка. Спочатку гран батман жете вивчають на 2 такти. 1-й такт. На «раз» — праву ногу винести вперед на носок, на «два» — кидком підняти ногу на 90°. 2-й такт. На «раз» — опустити ногу на носок, на «два» — поставити в п'яту позицію.

Батман девелоппе в сторону

Рух розвиває силу ніг та виворітність тазостегнового суглоба, необхідного для танцювального кроку та основних поз класичного танцю.

31

Музичний розмір 4/4. Темп повільний, плавний. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

Затакт. Праву руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — працюючу ногу, витягнуту в підйомі, підняти на умовне, ку-де-п'є.

На «два» — ковзним рухом по опорній нозі, не затримуючись, підняти до коліна.

На «три», «чотири» — працюючу ногу поступово витягнути в сторони на 90°.

2-й такт. На «раз» — працюючу ногу залишити у попередньому положення

На «два», «три» — повільно опустити її на підлогу.

На «чотири» — торкнувшись пальцями підлоги, ковзним рухом повернути у п'яту позицію вперед (рис. 21).

Рис. 21

Так само рух виконується у всіх напрямках. Спочатку батман девелоппе вивчають в сторону та назад обличчям до палки.

Рон де жамб пар терр на пліє ан деор

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. На «раз» — демі-пліє в першій позиції, права рука у підготовчому положенні.

На «і» — працюючу ногу ковзним рухом витягнути вперед, праву руку підняти в першу позицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисть руки.

На «два-і» — працюючою ногою, зберігаючи виворітність, ковзним рухом по підлозі описати носком півколо в сторону другої позиції. Праву руку роз­крити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд супроводжує кисть руки.

На «три-і» — працююча нога продовжує описувати носком по підлозі пів­коло назад. Корпус злегка нахилити вперед, опорна нога весь час на демі-пліє.

На «чотири-і» — опорну ногу витягнути, працюючу повернути в першу позицію. Корпус підтягнути, руку опустити у підготовче положення. Голову повернути праворуч.

Так само рух виконується у зворотному напрямку.

32

Перегинання корпуса

Перегинання корпуса назад і в сторону виконують на закінчення екзерси­су біля станка обличчям до нього.

Необхідно слідкувати, щоб під час перегинання ноги були гранично витя­гнуті, стегна підтягнуті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]