Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krayinozn_modul.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
56.44 Кб
Скачать

Варіант 18.

Завдання 1. Тести:

  1. Дайте визначення концепції атлантизму.

Атлантизм або Євроатлантизм — геополітична філософія політичного, економічного та військового зближення держав Північної Америки та Західної Європи на базі спільних цінностей демократії, індивідуальної свободи та верховенства закону.

Теорія атлантизму зародилася в кінці Другої світової війни. Її основоположником вважають англійського географа та геополітика Гелфорда Маккіндера. На основі цієї ідеї був запущений план Маршалла, а 1949 року був заснований військово-політичний блок НАТО, метою якого стало запобігання поширенню радянського впливу на територію Західної Європи.

  1. Яка із країн за формою правління є монархією?

Г) Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ).

  1. Вкажіть унітарну державу.

Г) Греція.

  1. Яка із країн належить до субрегіону Західна Європа?

А) Великобританія;

  1. Які фактори повинна включати характеристика природи країни?

Г) всі вищеназвані.

  1. Дайте визначення закономірності неминучого розпаду імперій. Наведіть приклади.

Причини розпаду імперій:

  • Суперечки і конфлікти у регіонах (Австро-Угорська імперія)

  • Війни і завоювання територій (Османська імперія)

  • Відсутність імператора - наслідника престолу (Римська імперія)

  • Розгромлення чужими військами (Візантійська імперія)

  1. Яка із країн за формою правління є монархією?

Б) Велика Британія;.

  1. Вкажіть унітарну державу.

А) Польща;

  1. Яка із країн належить до субрегіону Західна Європа?

Б) Мальта;

  1. Яка із країн належить до субрегіону Південно-Західна Азія?

Г) Іран.

Завдання 2. Теоретичне питання.

Вивчення вод світового океану та внутрішніх вод, як елементів туристичної характеристики країни.

Водні ресурси планети — моря, океани, ріки, озера — є не лише зручними шляхами й окрасою ландшафту, а й популярними об'єктами туризму. Попит на круїзні подорожі залишається стабільним десятки років. Дедалі більшого поширення набуває таласотерапія — оздоровлення і лікування за допомогою морської води. Якщо на узбережжі моря, ріки, озера чи океану є зручні пляжі, а вода поблизу берега добре прогрівається, це сприяє створенню курортів. Відомими курортними регіонами є Французька й Італійська Рив'єра, Канарські, Балеарські, Багамські острови та багато інших.

Світови́й океа́н — водний простір земної кулі за межами суходолу.  Площа поверхні світового океану, до складу якого входять океани і моря, становить близько 71 відсотка поверхні Землі (близько 361 мільйона квадратних кілометрів). Мо́ре — частина океану, яка відокремлена від нього суходолом, підвищеннями підводного рельєфу або островами і має своєрідний гідрометеорологічний режим, відрізняється своїми властивостями (солоністю, прозорістю, температурою та біологічним складом). Рі́чка — природний водний потік, який витікає з джерел чи з озера, болота (рідше), має сформоване річище і тече під дією сили тяжіння; живиться поверхневими й підземними водами, з атмосферних опадів свого басейну. Розрізняють ріки сталі й сезонні, гірські та рівнинні.

Існує зв’язок між екологічним, шанобливим і заслуговуючим на підтримку туризмом та захистом водних ресурсів. Туризм буде приносити дійсну користь мірою того, як зможе бути відповідальним за збереження і використання водних ресурсів, зберігаючи в допустимих межах екологічний вплив на навколишнє середовище.

Завдання 3. Теоретичне питання.

Туристична характеристика клімату в країні.

Характеристика кліматичних умов, використовувана при опису того чи іншого району, являє собою комплекс середніх добових, місячних і річних значень усіх метеорологічних величі, а також даних про їхню мінливість. Кожна метеорологічна величина безпосередньо впливає на інші характеристики стану атмосфери, що у сполученні і взаємодії і створюють те, що ми називаємо «кліматичними умовами". Будь-які зміни, у визначених границях, кліматичних умов навіть в одній і тій же кліматичній області впливають на рослинний і тваринний світ, що пристосовується до кліматичних умов даної області. Діяльність людини і його самопочуття також залежать від кліматичних умов. Нарешті, економічне й особливо сільськогосподарське значення кожного географічного району безпосередньо визначається його кліматом.

Морський клімат. У районах з морським кліматом, особливо на океанічних островах, коливання температури повітря невеликі, вона дуже незначно змінюється від дня до ночі і від літа до зими. Унаслідок зм'якшуючого впливу великої водойми температурні коливання тут відстають від змін сонячної радіації значно більше, ніж на континентах. Клімат прибережних районів. Клімат узбережжя — прямий результат впливу морських течій, а також вітру, що піддається впливу цих плинів. Узбережжя лежать у перехідній зоні між областями з морським і континентальним кліматом.

Клімат гір і плоскогір'їв. Вплив рельєфу на клімат помітніше всього в гірських районах і особливо на плоскогір'ях. Температура повітря, звичайно, знижується зі збільшенням висоти місця над рівнем моря. Опади в гірських районах частіше випадають на висотах у середньому до 2100 м, вище сезонні суми опадів сильно зменшуються. Висхідний рух повітря по схилах гір зменшує амплітуду коливання його температури і згладжує міжсезонне її контрасти. На плоскогір'ях повітря перемішується слабко і стає досить стійким, унаслідок чого амплітуда змін його температури тут значно більше, ніж над рівнинами. Якщо повітря змушене підніматися по схилах гір, його властивості сильно змінюються. Це приводить до того, що повітряні маси, що формуються на навітряних і на підвітряних схилах гір, сильно розрізняються.

Завдяки снігу в Андах є можливість розвивати зимовий туризм та облаштовувати лижні центри. Інші кліматичні особливі зони створюють умови для розвитку туризма у таких відомих місцях як Валье-де-ла-Пунілья у Кордові або Мерло у Сан-Луїсі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]