Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теми 5,6,7.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
46.95 Кб
Скачать

Тема: Митне обслуговування міжнародних перевезень, що здійснюються залізничним транспортом

  1. Загальні засади митного контролю за залізничними перевезеннями.

  2. Організаційні аспекти митного обслуговування залізничних перевезень.

3. Митне оформлення та митний контроль товарних поїздів. Умови перевезення багажу та вантажобагажу під митним контролем

    1. Митне оформлення поїздів і ввезених товарів

    2. Митне оформлення товарів, що вивозяться з України

  1. Порядок огляду вантажів, що переміщаються через митний кордон України

1. У зонах митного контролю пунктів пропуску залізничного транспорту на державному кордоні України здійснюються перевірка документів, огляд залізничного рухомого складу, а також інші митні операції, передбачені митним законодавством.

Підприємства залізниці зобов'язані проводити розвантажувальні, перевантажувальні та інші види робіт, необхідні для здійснення митного контролю.

Митний контроль на залізничних коліях сполучення здійснюється прикордонними і внутрішніми митними органами в таких місцях:

  • на прикордонних залізничних станціях;

  • на контрольних постах, розташованих безпосередньо на кордоні;

  • на перегонах між державним кордоном і прикордонною залізничною станцією;

  • на перегонах між найближчою до прикордонної внутрішньою станцією та прикордонною (в окремих випадках, коли це передбачено розробленою технологічною схемою контролю осіб, товарів і транспортних засобів, що переміщуються через кордон, – на залізничних під'їзних шляхах, що мають статус митних складів і складів тимчасового зберігання товарів).

Уповноважені особи залізничного транспорту, який тимчасово прибуває на митну територію України або тимчасово вибуває з митної території України, по прибутті в пункт пропуску через митний кордон України подають митному органу такі документи:

1) передатну відомість;

2) багажний список;

3) залізничні накладні;

4) інші документи, передбачені митним законодавством України, міжнародними договорами України

Технологічний процес і строк затримання поїздів на прикордонних залізничних станціях повинен бути таким, щоб максимально враховувалися інтереси пасажирів, залізниці та водночас забезпечувалося в повному обсязі митне оформлення товарів, що переміщуються громадянами та персоналом залізниці через митний кордон України.

Якщо в результаті митного контролю порушується розклад руху поїздів, такий контроль може здійснюватися поза пунктами пропуску на державному кордоні або в місцях, визначених начальником митного органу за погодженням з керівництвом залізничної станції і підрозділу Прикордонних військ України.

У виняткових випадках на вимогу митного органу окремі вагони, локомотиви, інші елементи рухомого складу для здійснення митного контролю можуть бути виключені зі складу поїзда, якщо проведення такого контролю у складі поїзда неможливе.

Внутрішніми митницями митний контроль здійснюється на спеціально виділених залізничних коліях товарних дворів залізничних станцій.

Митне оформлення фізичних осіб здійснюється:

  • безпосередньо у вагонах пасажирського поїзда;

  • на вокзалах прикордонних залізничних станцій.

Розглянемо детальніше технологічний комплекс контролю, який включає лінії контролю служб, що беруть участь в оформленні та контролі.

При вибутті з країни в зазначену схему входять:

  • лінія митного контролю, пошта, телеграф, телефон і відділення банку;

  • лінія оформлення багажу та вантажу транспортним підприємством, що здійснює міжнародні перевезення (обслуговуючий персонал пасажирського відділу перевезень прикордонної залізничної станції);

  • лінія прикордонного контролю;

  • лінія контролю наявності зброї та металу під одягом на людині – лінія безпеки.

На лінії митного контролю в процесі огляду ручної поклажі та багажу в разі потреби, за наявності продукції тваринного та рослинного походження, запрошуються співробітники органів ветеринарного і фітосанітарного контролю.

По прибутті в країну в технологічний комплекс контролю входять:

  • лінія прикордонного контролю;

  • лінія одержання багажу і вантажів;

  • лінія митного контролю, з яким збігаються фітосанітарний і ветеринарний контроль.

У кожному залізничному пункті пропуску через державний кордон, з урахуванням місцевих умов, керівництво прикордонної залізничної станції разом із прикордонними і митними органами визначає території, шляхи, майданчики і приміщення, де безпосередньо здійснюються прикордонний, митний та інші види контролю.

Відстій вагонів міжнародного сполучення на оглядових майданчиках не допускається.

Доступ осіб до поїздів (вагонів, контейнерів) міжнародного сполучення під час прикордонно-митного контролю заборонено.

Тим, хто зустрічає і проводжає, не дозволяється входити в приміщення, де знаходяться особи, які не пройшли перед відправленням закордон (або після прибуття з-за кордону) митний і паспортний контроль.,

Посадка і висадка пасажирів на прикордонних залізничних станціях із поїздів (вагонів) міжнародного сполучення, а також навантаження (розвантаження) пошти, багажу й іншого майна провадиться тільки з дозволу прикордонної та митної влади.

У пунктах пропуску через кордон уводиться пропускний режим.

Вхід у зону митного оформлення та контролю дозволяється тільки за перепустками, що видаються митними органами.

2. Відстань між контрольним постом і залізничною станцією буває різною. Територія контрольного посту може співпадати з територією прикордонної залізничної станції, в окремих випадках відстань від контрольного посту до залізничної станції досягає десятків кілометрів. Тому служба прикордонних і митних нарядів з перевірки документів, огляду, спостереження, супроводу поїздів будується з урахуванням місцевих умов.

Під контрольним постом прикордонної залізничної станції розуміється інженерна споруда, що являє собою майданчик для огляду довгомірних поїздів (50-60 вагонів) із однією-двома чи однією-чотирма залізничними коліями.

По периметру поста встановлюється огорожа, обладнана сигналізацією або іншими засобами охорони від несанкціонованого доступу.

На контрольних постах будуються спеціальні приміщення для працюючих змін співробітників прикордонних і митних органів.

Основне призначення контрольного поста – здійснення зовнішнього огляду пасажирських поїздів і повний зовнішній, а в разі необхідності і внутрішній огляд усіх вантажних, як завантажених, так і порожніх поїздів (вагонів), що вибувають закордон і прибувають з-за кордону.

Підрозділи митного органу й ОКПП (КПП) - відділення прикордонного контролю за вантажними поїздами у ході служби на контрольному посту мають право розкривати з метою здійснення митного та прикордонного контролю опломбовані вагони (контейнери). Розпечатування вагонів (контейнерів) зі зняттям пломб здійснюється в присутності представника залізничної станції (товарної контори залізничної станції) й оформлюється актом розкривання, що підписується представниками залізничної станції, митного органу і контрольно-пропускного пункту Прикордонних військ.

Транспортні засоби – пасажирські і вантажні поїзди, оформлені на контрольному посту, враховуються митними і прикордонними органами в спеціальних книгах обліку руху через кордон транспортних засобів.

Розглянемо окремо організацію служби на залізничних вокзалах і станціях.

На вокзалах і в інших станційних спорудах виділяються службові приміщення для ОКПП Прикордонних військ, митних органів і інших організацій, що здійснюють контроль за переміщенням через державний кордон України осіб, транспортних засобів, товарів та іншого майна.

Для цілей митного оформлення та контролю в залізничних вокзалах виділяються й обладнуються зали митного оформлення та прикордонного контролю з технологічними лініями паспортно-митного та інших видів прикордонного оформлення осіб, які перетинають кордон, приміщення для особистого огляду осіб, котрі переміщуються через кордон.

Фізичні особи, які переміщуються з-за кордону до прикордонної станції або виїжджають закордон на такій станції, проходять прикордонний контроль і митне оформлення ручної поклажі та багажу тільки у зазначених місцях, а інші – безпосередньо в поїздах.

Зняття ручної поклажі та багажу пасажирів, які переміщуються у прямому без пересадки пасажирському сполученні через кордон, для проведення ретельного митного оформлення і контролю в залах провадиться за рішенням посадової особи митного органу.

Повсякденна служба це узгоджені за місцем, метою і часом безперервні дії оперативних підрозділів, підрозділів правоохоронного блоку спільно з режимними заходами, що проводяться митними органами за єдиним планом у визначеному районі. Ці заходи застосовуються з метою припинення контрабандної діяльності, порушень митних правил, забезпечення безпеки роботи митних органів, посадових осіб митних органів і членів їхніх сімей.

3. У даному питанні розглянемо особливості митного оформлення та митного контролю поїздів.

Товарні поїзди та перевезені на них вантажі підлягають митному контролю. При цьому локомотиви і рухомий склад оформляються в митному відношенні як транспортні засоби тільки на прикордонних залізничних станціях, а перевезені товари можуть оформлятися як у внутрішніх митницях, так і на кордоні.

Митне оформлення вантажних поїздів (вагонів, контейнерів) здійснюється на контрольних постах (КП), перегонах між контрольним постом і прикордонною залізничною станцією та на прикордонній залізничній станції.

На контрольних постах ведеться оформлення бригад поїздів, здійснюється візуальний огляд, у потрібних випадках – огляд вантажів. У разі необхідності організовується їхнє супроводження.

Розглянемо умови перевезення багажу та вантажобагажу під митним контролем.

Багаж і вантажобагаж, що переміщуються під митним контролем, можуть прийматися до перевезення у відправника та видаватися одержувачу тільки на визначених залізничних станціях, розташованих відповідно в зонах діяльності митниці відправлення і митниці призначення. Перелік таких залізничних станцій визначається Укрзалізницею за погодженням з Держмитслужбою.

Для проведення митного оформлення багажу та вантажобагожу митниці подаються вантажна або пасажирська митна декларація, документи, які містять відомості про відправника, одержувача, транспортний засіб, вартість товарів, їхні вагові характеристики тощо, а також, у разі необхідності, дозвільні документи, на підставі яких багаж чи вантаж може бути пропущений через митний кордон України.

Після митного оформлення комплект документів (або копії з них), на підставі яких здійснювалося митне оформлення, залишається в справах митниці.

3.2. В цьому підпитанні зосередимо свою увагу на митному оформленні поїздів та імпортованих товарів.

Товари, ввезені в країну, з митниці, розташованої в пункті пропуску на кордоні (митниця відправлення), направляються з документом контролю за доставкою до митниці, у зоні діяльності якої розташований одержувач (митниця призначення), під відповідальність перевізника для остаточного митного оформлення в усіх випадках, коли видача товарів одержувачу не провадиться безпосередньо на кордоні.

Документ контролю за доставкою товарів між митницями (ДКД) митний документ (провізна відомість, четвертий основний аркуш ВМД або роздрукований витяг з електронної копії попереднього повідомлення (ПП)), що містить відомості про характеристики товарів, відправника, одержувача, транспортний засіб тощо. Він потрібний для надійного контролю за доставкою товарів між митницями.

Зауважимо, що товари перевозяться між митницями під митним забезпеченням (пломби, печатки, штампи, окантовка, голографічні мітки) в упаковці, транспортних засобах – вагонах, контейнерах, виготовлених і обладнаних таким чином, щоб предмети не могли витягатися з опечатаного вантажного місця, транспортного засобу або контейнера. По закінченні формування поїзд з імпортними товарами для відправлення до середини митної території підлягає пред'явленню до технічного, комерційного огляду.

3.3. У цьому питанні розглянемо митне оформлення товарів, що вивозяться з України. Вивезення товарів допускається за умови дотримання встановленого порядку і здійснення митного оформлення відповідно до заявленого митного режиму.

До прикордонної станції прибувають товари як вже оформлені до вивезення внутрішніми митницями, так і не оформлені. Останні підлягають декларуванню в прикордонній митниці перш ніж буде дозволено їхнє вивезення закордон.

Заявлені до перевезення юридичними особами товари, вартість яких перевищує $100 США, декларуються митниці шляхом заявлення відомостей про них у вантажній митній декларації, дорожній відомості, товаросупровідних та інших документах.

У разі вивезення юридичними особами товарів вартістю менше $100 США декларування здійснюється шляхом заявлення відомостей про такі товари в дорожній відомості, товаросупровідних та інших документах.

Заявлені до перевезення громадянами товари декларуються митниці шляхом подання заповненої в установленому порядку пасажирської митної декларації, дорожньої відомості, товаросупро­відних та інших необхідних документів.

За оформлення товарів, що являють собою товарну партію, стягуються відповідні митні платежі. На товари, що вивозяться, митницею оформляється ДКД.

У разі потреби на відправлення накладаються митні пломби. На кожне оформлене місце наноситься залізничне маркування.

Митне оформлення завершується після перевірки всіх відомостей і документів, поданих для контролю, і, у разі потреби, проведення огляду заявлених товарів.

У примірниках перевізних документів наводиться перелік наявних митних та інших документів (сертифікатів якості, фітосанітарних сертифікатів тощо), які супроводжуватимуть багажну чи вантажну відправку на шляху прямування і подаватимуться для контролю митним та іншим зацікавленим органам України та інших країн до прибуття на кінцеву станцію призначення.

Маршрут перевезення багажу та вантажобагажу визначає залізниця.

Відправнику видається багажна квитанція, один примірник оформленої митницею ВМД або пасажирської митної декларації і квитанція форми МД-1 (у разі стягнення відповідних митних платежів за митне оформлення товарів, що вивозяться громадянами і являють собою товарну партію) як підтвердження прийняття багажу до перевезення.

Відповідальність за неправильно (недостатньо) оформлені документи на багаж чи вантажобагаж несе:

  • відповідно до митних правил - митниця відправлення;

  • відповідно до залізничних правил – залізнична станція відправлення.

4. У цьому питанні дамо характеристику порядку огляду вантажів, що переміщуються через митний кордон України.

На вимогу митниці залізниця зобов'язана пред'явити до огляду товари і транспортні засоби і забезпечити виконання необхідних технологічних операцій (розчеплення вагонів, зняття і розпечатування контейнерів, розвантаження товарів і т.ін.).

Під час огляду рефрижераторних секцій, а також інших вагонів, де передбачені приміщення для провідників, стрільців варти та інших осіб, які супроводжують вантажі, оглядова група робить огляд безпосередньо таких приміщень і робочих місць з метою виявлення заборонених до ввезення/вивезення товарів; товарів, на ввезення/вивезення яких є кількісні обмеження; недекларованих товарів; незаконного провозу валютної готівки провідниками. У процесі огляду перевіряється також наявність документів на право носіння зброї та її відповідність зазначеному в дозволі.

Проведення оглядових заходів здійснюється, як правило, у парках прибуття й оглядових парках.

Огляд повинен проводитися не менше ніж двома інспекторами на один вагон із дотриманням положень інструкції з техніки безпеки, технологічних норм роботи станції.

Існують винятки із правила, зокрема, у разі ввезення на митну територію України і вивезення з цієї території товарів, необхідних при стихійних лихах, аваріях, катастрофах, живих тварин, товарів, що не довго зберігаються, радіоактивних матеріалів, товарів для цілей масової інформації, товарів, що спрямовуються на адресу вищих органів законодавчої, виконавчої і судової влади України, та інших подібних товарів їхнє митне оформлення відбувається за спрощеною формою та у пріоритетному порядку.