Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теми 5,6,7.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
46.95 Кб
Скачать

Тема: Митне обслуговування міжнародних перевезень, що здійснюються авіатранспортом

  1. Загальні засади митного контролю за міжнародними авіаперевезеннями. Пропуск товарів і багажу транзитних пасажирів.

  2. Митне оформлення авіапасажирів і літаків «НА ВІДЛІТ».

  3. Митне оформлення авіапасажирів і літака «НА ПРИЛІТ».

1. Повітряні зв'язки з аеропортів, відкритих для міжнародних сполучень з усіма державами, здійснюються при обов'язковому проведенні прикордонного та митного контролю.

Митний контроль за міжнародними авіаційними перевезеннями включає:

  • контроль товарів, що переміщуються у міжнародному пасажирському сполученні;

  • контроль товарів, що переміщуються у міжнародному вантажному сполученні;

  • контроль транспортних засобів;

  • контроль території аеропортів.

Митний контроль на повітряному транспорті здійснюється в зонах митного контролю, які розміщуються в авіаційних пунктах пропуску через державний кордон України.

Переміщення товарів повітряним шляхом здійснюється через міжнародні аеропорти, в яких розташовані митні органи. Перелік міжнародних аеропортів визначається Кабінетом Міністрів України.

Переміщення товарів під митним контролем через інші аеропорти та поза місцем розташування митних органів допускається у виняткових випадках з дозволу Кабінету Міністрів України або у випадках вимушеної посадки повітряного судна.

Митний контроль на лініях міжнародного пасажирського авіасполучення та митне оформлення товарів, що переміщуються у ручній поклажі і багажі авіапасажирів, здійснюється у спеціально відведених для митного оформлення місцях.

Залежно від того, чи прилітає літак з-за кордону, чи вилітає за митну територію України, розрізняють митний контроль "на відліт" і митний контроль "на приліт".

Товари, що перевозяться транзитними авіапасажирами, та їх супроводжуваний багаж (за винятком заборонених до транзиту) не підлягають обкладенню митними платежами та безперешкодно переміщуються в межах зони митного контролю міжнародного аеропорту.

Митний контроль за міжнародними авіаперевезеннями здійснюється митним органом міжнародного аеропорту у взаємодії з контрольними та іншими службами, що беруть участь в оформленні міжнародних повітряних суден та їх екіпажів, вантажів, пасажирів і багажу.

Митне оформлення повітряного судна, яке перевозить офіційні державні делегації, здійснюється без митного огляду. Підставою для застосування пільгового режиму митного контролю є подання митному органу офіційного повідомлення Міністерства закордонних справ України.

2. Митне оформлення авіапасажирів і літаків «НА ВІДЛІТ». Митні процедури на повітряному транспорті при відльоті за кордон починаються після оголошення службою аеропорту про початок реєстрації конкретного рейсу та створення перед її початком у залі митного огляду необхідного режиму.

Митне оформлення авіапасажирів здійснюється в оглядових залах (режимних приміщеннях) аеровокзалів, які ізольовані від проникнення в них сторонніх осіб (в окремих випадках – на борту літака).

У залах відльоту аеропортів лінія митного контролю традиційно розташовується перед стояками реєстрації відльоту авіакомпаній.

Розглянемо схему проходження митного контролю пасажиром при відльоті:

  • спочатку проходить митне оформлення;

  • реєструє свій відліт й оформлює перевезення супроводжуваного багажу;

  • здійснюється паспортний контроль;

  • здійснюється спецконтроль (перевірка на відсутність у ручній поклажі, одязі та на тілі пасажира зброї, боєприпасів і вибухонебезпечних речовин).

Митне оформлення повинно здійснюватися не пізніше ніж за дві години до відльоту літака.

Митний контроль пасажирів, їх ручної поклажі та багажу проводиться інспекторами митниці шляхом опитування, огляду речей, особистого огляду. При вході в зону митного контролю оглядового залу пасажир пред'являє інспектору митниці відповідно заповнену та особисто підписану митну декларацію, паспорт, авіаквиток, ручну поклажу та речі. Інспектор перевіряє наявність та правильність заповнення документів, здійснює огляд речей.

По закінченні контролю інспектор проставляє на митній декларації особисту номерну печатку.

Декларації відлітаючих іноземних громадян і осіб, які постійно не проживають в Україні, залишаються у митниці на зберігання протягом установленого строку. Громадянам, які постійно проживають в Україні, оформлені митні декларації видаються на час перебування закордоном.

Митне оформлення екіпажу здійснюється за рішенням митниці на борту літака або в приміщенні аеровокзалу. Митне оформлення громадян і членів екіпажу повинно бути завершено не пізніше як за 40 хв. до відльоту літака.

Розглянемо митне оформлення самого літака. Воно здійснюється після його пред'явлення для контролю службою організації міжнародних перевезень аеропорту. Оглядова комісія доставляється на борт літака автотранспортом служби забезпечення міжнародних перевезень. Інспектор митниці разом з нарядом прикордонників у присутності одного з членів екіпажу оглядає літак й оформляє у митному відношенні членів екіпажу. Перевіряються документи на вантаж, пошта або несупроводжуваний вантаж, а також наявність відміток митниці про митне оформлення, цілісність пломб й упаковок.

Про виявлені порушення, втрати митного забезпечення повідомляється черговому по митниці.

По завершенні повного митного оформлення інспектор митниці проставляє на генеральній декларації особисту номерну печатку.

При частковому митному оформленні, коли літак прямує за кордон через іншу митницю (випускну), проставляється штамп "Під митним контролем" і робиться відмітка для випускної митниці: "Оформлено у митному відношенні". Дооформления проводиться випускною митницею, після чого інспектор цієї митниці проставляє особисту номерну печатку та робить відмітку "У митному відношенні оформлено повністю" або проставляє штамп "Під митним контролем" й особисту номерну печатку.

Перед виходом з літака інспектор митниці повідомляє про закінчення митного оформлення старшому прикордонного наряду, черговому по митниці та екіпажу.

3. При оформленні літака „НА ПРИЛІТ” інспектор отримує інформацію у чергового по митниці про номер маршруту та рейсу, тип літака, відведене місце стоянки, кількість пасажирів на борту, наявність вантажу та пошти.

Після прибуття літака на стоянку інспектор отримує від екіпажу дані про кількість пасажирів, вантаж, пошту, виконує попередній огляд документів і через засоби зв'язку передає інформацію черговому по митниці.

Інспектор митниці одержує від командира літака такі документи:

  • генеральну декларацію;

  • вантажну відомість;

  • вантажні накладні, специфікації до них, поштові накладні, інші документи на вантажі;

  • сертифікати.

Митне оформлення екіпажу літака проводиться під час прикордонного контролю у присутності на борту всіх членів екіпажу зі своїми речами або в оглядовому залі аеропорту. У разі виявлення порушень інформуються командир літака та черговий по митниці. Літак оглядається інспектором митниці разом з нарядом прикордонників у присутності бортінженера.

По закінченні огляду на генеральній декларації інспектор митниці проставляє особисту номерну печатку із зазначенням часу оформлення. Один її примірник залишається в митниці. На вантажній відомості, вантажних накладних, поштових накладних інспектор проставляє штамп "Під митним контролем – імпорт" і направляє їх для подальшого митного контролю на вантажний склад аеропорту.

При частковому митному оформленні, коли літак прямує далі на територію України, на генеральній декларації інспектором проставляється штамп "Під митним контролем" і робиться відмітка про те, що оформлено у пункті першої посадки літака (наприклад: пасажири до пункту N в митному відношенні оформлені. Літак, екіпаж, пасажири та їх багаж до кінцевого пункту в митному відношенні не оформлені). Інспектор митниці в кінцевому пункті посадки літака після остаточного митного оформлення проставляє особисту номерну печатку.

Члени екіпажу зі своїми речами залишають борт літака лише з дозволу прикордонної та митної служб.

У залах прильоту митний контроль завершує всі види формальностей.

Прибулі пасажири по закінченні паспортного контролю одержують свій багаж і прямують до лінії митного контролю. Порядок митного оформлення аналогічний тому, що здійснюється перед відльотом.

Громадяни, які постійно проживають в Україні, заповнюють два примірники в'їзної декларації та пред'являють інспектору виїзну декларацію. Один примірник в'їзної декларації та виїзна декларація залишаються в митниці. Оформлені митні декларації громадян, що проживають постійно в Україні, залишаються у них.

У зонах митного контролю аеропорту (включаючи повітряні судна) забороняється одночасне перебування фізичних осіб і товарів, які не переміщуються через митний кордон України, з тими, що перебувають під митним контролем. Як виняток дозволяється перебування в зонах митного контролю (включаючи повітряні судна) посадових осіб аеропорту й авіакомпаній, що здійснюють оформлення та перевезення фізичних осіб і товарів через митний кордон України.

Зоною митного контролю є вся територія аеродрому та міжнародного аеровокзального комплексу, у тому числі місця стоянки повітряних суден і майданчики технічної підготовки та проведення регламентних робіт.

Час на проведення огляду не обмежується законом, але визначається з урахуванням вимог забезпечення дотримання розкладу польотів повітряних суден і дотримання вимог законодавства про порядок переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон.

Повітряні судна теж є об'єктами митного оформлення та контролю як транспортні засоби, а також як об'єкти, що вимагають для своєї експлуатації певного товарного забезпечення (палива, запасних частин, інструментів тощо).

Згідно з Міжнародною конвенцією (Чикаго, 1944), митне оформлення повітряних суден здійснюється на основі єдиного міжнародного документа – генеральної декларації повітряного судна – у таких випадках:

  • політ є міжнародним протягом усього маршруту;

  • відсутні вказівки на митні правопорушення;

  • у митні органи надані гарантійні обов'язки перевізника про невикористання повітряного судна з метою, непередбаченою завданням польоту міжнародного авіарейсу.

Розглянемо, які документи подає командир судна. Командир повітряного судна відразу після прибуття з-за кордону або не пізніше ніж за годину до відльоту зобов'язаний подати для митного контролю такі документи:

  • генеральну декларацію;

  • документи про поштові відправлення, вантажі та товаросупровідні документи;

  • інші документи, передбачені митним законодавством України, міжнародними чи міждержавними угодами.

Дозвіл митного органу на розвантаження або завантаження судна надається після перевірки поданих документів і встановлення їх відповідності вимогам митного законодавства та "Положенню про митний контроль за повітряними суднами", яке затверджується головою Державної митної служби України.

Командир повітряного судна, який здійснив вимушену посадку за межами міжнародного аеропорту внаслідок дії непередбачених і непереборних обставин, зобов'язаний вжити необхідних заходів для забезпечення збереження товарів, які підлягають митному контролю, та протягом доби повідомити найближчий міжнародний аеропорт про місце посадки судна.

Керівник міжнародного аеропорту після одержання такого повідомлення зобов'язаний забезпечити перевезення посадових осіб митного органу до місця посадки судна чи доставити пасажирів, екіпаж, товари, що підлягають митному контролю, до митного органу.