Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корпоративне управління шпора.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
215.55 Кб
Скачать

13. Перелічите установчі документи ку господарського товариства

Для ведення господарської діяльності та регламентації основних принципів і форм корпоративного управління в товариствах необхідною умовою є розроблення установчих документів. Акціонерне товариство, товариство з обмеженою і товариство з додатковою відповідальністю створюються і діють на підставі статуту, повне і командитне товариство - засновницького договору. Установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного (складеного) капіталу, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства. Відсутність зазначених відомостей в установчих документах є підставою для відмови у державній реєстрації товариства. До установчих документів можуть бути включені інші умови, що не суперечать законодавству України.

Засновники (засновник) та учасники (учасник) товариства можуть самостійно змінювати установчий документ. Зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Вимоги до змісту установчих документів:

- у статуті товариства вказуються: найменування юридичної особи; органи управління товариством, їхня компетенція, порядок прийняття ними рішень; порядок вступу до товариства та вихід з нього;

- в установчому договорі товариства визначаються: зобов'язання учасників створити товариство; порядок їхньої спільної діяльності щодо його створення; умови передачі товариству майна учасників.

14.

Акціонерним товариством є господарське товариство, яке має статутний фонд, розділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій.

Відмінності між публічними Ат (ПАТ) і приватними Ат (ПрАТ)

Критерій відмінностей

ПАТ

ПрАТ

Кількість учасників

не обмежена

1-100 осіб

Процедура лістингу

обов'язкова

-

Розміщення акцій

публічне та приватне

приватне

Порядок руху учасників

Вільний

обмежений

Види акцій, що випускаються цими товариствами

іменні акції та акції на пред'явника

тільки іменні

Річна фінансова звітність

обов'язкова перевірка незалежн аудитором

-

Повідомлення про виплату дивідендів

фондову біржу, де перебуває в біржовому реєстрі

лише осіб, які мають право на отримання дивідендів

Повідомлення про загальні збори акціонерів

акціонерів та фондову біржу, де пройдено лістинг

лише акціонерів персонально

Порядок голосування на загальних зборах

тільки з використанням бюлетенів

не встановлено; якщо кількість учасників не більше 25 осіб, допускається прийняття рішення методом опитування

Власна веб-сторінка в мережі Інтернет

обов'язкова

-

Розкриття інформації про діяльність

на основі міжнар стандартів бухобліку

-