Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word (2010) с титулом и заданиями.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Лабораторна робота №7. Робота з графічними об'єктами

У Word Ви можете додати графічні об'єкти прямо в текст документа. Можна вставити в документ готовий об'єкт, можна рисувати його за допомогою засобів рисування. Документи з великим числом уставлених об'єктів сильно збільшуються в розмірах і з ними важко працювати.

Бібліотека зображень ClipArt містить тисячі рисунків, фотографій, звуків, відеокліпів. Об'єкти ClipArt являють собою текст, оформлений із застосуванням спеціальних ефектів. В об'єктах ClipArt ви можете змінювати форму букв написів, стискати їх, розтягувати, додавати тіні й безліч інших ефектів.

Засоби рисування Word дозволяють рисувати практично будь-який об'єкт із нуля.

Для того щоб приступити до роботи з графічними об'єктами необхідно викликати на екран панель інструментів Рисування. Для цього виконайте команду

Вид Панель інструментів Рисування

Рисування фігур і ліній.

Для цієї мети клацніть на одній із кнопок на панелі Рисування: Лінія, Стрілка, Прямокутник чи Овал.

Покажчик миші перетвориться в невеликий хрестик. Перетаскуючи його, задайте розміри й положення нової фігури.

Щоб провести лінію під кутами, кратними 15, під час рисування утримуйте натиснутою клавішу Shift .

Щоб рисувати квадрат чи коло, під час рисування також необхідно утримувати натиснутою клавішу Shift .

Вставка автофігури

Якщо клацнути на кнопці Автофігури, то в текст можна вставити більш складний геометричний об'єкт, наприклад, трапецію, кільце, різні фігурні стрілки, зірки й стрічки і т.д. чи рисувати ламану лінію чи довільну криву, яку рисуємо олівцем.

За замовчуванням при рисуванні будь-яких фігур за допомогою миші положення їхньої границі задається від кута до кута. Якщо під час рисування утримувати натиснутою клавішу Ctrl , то положення фігури буде задаватися щодо центра. Якщо під час рисування утримувати натиснутою клавішу Shift , вона буде вписана в невидимий квадрат, а не в прямокутник.

Вставка тексту й об'єктів ClipArt і WordArt

Для цих цілей існують відповідні кнопки на панелі інструментів Рисування.

Робота з об'єктами

Після додавання графічного об'єкта в документ він може зажадати деяких змін. Щоб змінити параметри об'єкта його потрібно спочатку виділити, а потім застосувати до нього потрібні дії. Для виділення об'єкта досить клацнути на ньому мишкою. Щоб виділити кілька об'єктів, зручно використовувати кнопку Вибір об'єкта на панеліРисування. Клацаємо на клавішу вибір об'єкта й обводимо потрібні нам об'єкти. Навколо виділеного об'єкта з'являються маркери виділення. Виділений об'єкт можна перетягнути в інше місце за допомогою миші. Для копіювання об'єкта його потрібно перетягнути з натиснутою клавішею Ctrl

Для зміни розмірів об'єкта треба перемістити покажчик миші на який-небудь з маркерів виділення, при цьому покажчик миші повинен прийняти вид двонаправленої стрілки. Утримуючи натиснутою кнопку миші, переміщуємо маркер у потрібну сторону.

Якщо під час зміни розмірів рисунка утримувати натиснутої клавішу Ctrl , то зміна буде виконуватися щодо центра рисунка. При натиснутій клавіші Shift зберігаються пропорції об'єкта.

Для виділення декількох об'єктів необхідне виділення потрібно робити при натиснутій клавіші Shift .

За допомогою кнопки Дії на панелі інструментів Рисування відкривається меню команд для редагування об'єкта. Можна робити наступні дії над об'єктами:

Групувати

Розгрупувати

Перегрупувати____ _

Порядок____________

Сітка

Зрушення

Вирівняти/розподілити

Повернути/відобразити

Обтікання текстом

Почати зміна вузлів

Змінити автофігуру

За замовчуванням для автофігур

Для обертання об'єкта навколо центра симетрії призначена кнопка Вільне обертання

Форматування об'єктів

Word дозволяє змінити тип ліній, якими намальований об'єкт, тобто вибирати їхню товщину,вид і колір. Крім того, для замкнутих об'єктів Ви можете змінювати колір їхнього заливання. Можна указати визначені візерунки чи заповнювати їх готовими рисунками. Для цього на панелі інструментів Рисування є кнопки: Колір заливання, Колір ліній, Колір шрифту, Тип ліній, Тип штриха, Вид стрілки

У Word можна рисувати фігури з ефектом об’єму.

Існує кілька готових стилів об'ємних фігур. Наприклад, Ви можете створити плоску фігуру і потім зробити її об'ємною, клацнувши мишею на кнопку Об'єм. При виборі команди Настроювання об'єму на екрані з'являється панель інструментів Настроювання об'єму.

На цій панелі є кнопки, що дозволяють обертати виділений об'єкт, змінювати глибину його об'єму, змінювати кут висвітлення об'єкта, а також змінювати його колір.

За допомогою кнопки Тінь Ви можете показати на екрані тіні, що відкидаються обраним об'єктом.

Порядок виконання роботи.

  1. Відкрийте папку, ім'я якої відповідає назві вашої групи. У цій папці створіть документ. Як ім'я цього документа уведіть своє прізвище.

  2. На двох сторінках розташуйте малюнки, як показано нижче.

Контрольні питання

  1. Рисування фігур і ліній.

  2. Вставка автофігури.

  3. Вставка тексту й об'єктів ClipArt і WordArt.

  4. Виділення графічних об'єктів і зміна їхніх розмірів.

  5. Редагування графічних об'єктів за допомогою команд меню Дії.

  6. Форматування графічних об'єктів.

  7. Створення фігур з ефектом об'єму.