Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vibirkovi_Zavdannya.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
218.62 Кб
Скачать

Завдання

Для самостійної роботи студентів

З макроекономіки

Варіант 25.

Прокоментуйте нижченаведені твердження:

а) "Технічний прогрес в майбутньому матиме набагато важливіше|поважніше| значення для економічного зростання|зросту|, ніж у минулому".

б) "Нерівність доходів населення країни пов'язана з проблемами перерозподілу національного доходу, а не економічного зростання|зросту|".

в) "Економічне зростання|зріст| і забруднення навколишнього середовища є цілком|сповна| непов’язаними один з одним| явищами".

Задача 1. Валові внутрішні приватні інвестиції в країні Епсілон характеризуються рівнянням (млрд. євро):

Іg = 900 млрд.$ – 4000млрд.$×r, де r – реальна ставка відсотку.

Визначте обсяг валових внутрішніх приватних інвестицій, якщо номінальна ставка відсотку дорівнює 7% протягом року, а очікуваний темп інфляції: 2% на рік.

Задача 2. У 1990 р. економіка певної країни функціонувала в умовах повної зайнятості. За таких умов фактичний ВВП склав 3000 млн. гр. од. Природний рівень безробіття в цієї країні дорівнює 6%. У 2000 р. фактичний ВВП дорівнював 3712 млн. гр. од., а потенційний ВВП, відповідно, 4125 млн. гр. од. За даними 2000 р. визначте:

а) абсолютне та відносне відставання ВВП;

б) використовуючи закон Оукена, визначте рівень фактичного безробіття, якщо β = 2,5.

Завдання

Для самостійної роботи студентів

З макроекономіки

Варіант 26.

В індустріально розвинутих країнах світу від 40% до 55% національного доходу перерозподіляється через державний бюджет. Ознаками яких процесів в Україні, на вашу думку, є перерозподіл через державний бюджет понад 80% національного доходу країни?

Задача 1. Економіка країни характеризується наступними даними (у млрд. гр. од.):

C = 275+0,7(YT )

In = 50+0,1Y

G = 100

XN = 10

T = 250

Визначте рівноважний ЧВП.

Задача 2. Сукупні депозити комерційних банків в банківській системі складають 3000 млн. дол. Величина обов'язкових резервів – 600 млн. дол. Якщо центральний банк зменшить норму обов’язкових резервів на 5%, то на яку величину може змінитися пропозиція грошей за умови, що банківська система повністю використовує кредитні можливості? Як змінитися величина банківського мультиплікатора?

Завдання

Для самостійної роботи студентів

З макроекономіки

Варіант 27.

Які негативні наслідки для кожної постсоціалістичної країни, що увійшли в Євросоюз, має процес інтеграції в ЄС? Чи враховує це Україна?

Задача 1. Депозити комерційного банку складають 500 тис. дол. Обов'язкові резерви дорівнюють 50 тис. дол. Як зміняться кредитні можливості даного комерційного банку і пропозиція грошей з боку банківської системи, якщо вкладник цього банку вилучить з свого рахунку 20 тис. дол. з метою купівлі нового автомобілю?

Задача 2. Економіка країни перебуває у стані довгострокової рівноваги, за якої реальний ЧВП дорівнює потенційному і складає 10 млн. грош. од., а загальний рівень цін дорівнює 10 тис. грош. од. Функція сукупного попиту має вид: ЧВПD = 10,006млн. грош. од. – 0,6Р. Визначте, до яких наслідків приведе стрімке зменшення ЧВП до 9 млн. грош. од. при незмінному сукупному попиті? (Для вирішення задачі скористайтеся загальною моделлю AD-AS).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]