Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивидуальная Моргунова.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
45 Кб
Скачать

4. Що є підставою виникнення авторського права? Чи підлягає авторське право обов’язковій реєстрації? Яким чином особа може сповістити про свої авторські права?

Підставами виникнення прав інтелектуальної власності на об'єкти авторського права і суміжних прав виникає з моменту створення твору, тобто надання творам науки, літератури, мистецтва об'єктивної форми.

Так, відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права» № 3792-XII від 23.12.1993:

Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Особа, яка має авторське право (автор твору чи будь-яка інша особа, якій на законних підставах передано авторське майнове право на цей твір), для сповіщення пріо свої права може використовувати знак охорони авторського права. Цей знак складається з таких елементів:

  • латинська літера "c", обведена колом;

  • ім'я особи, яка має авторське право;

  • рік першої публікації твору.

Знак охорони авторського права проставляється на оригіналі і кожному примірнику твору.

Задача.

У торговця аудіокасетами на ринку представником агентства з колективного управління авторськими і суміжними правами було виявлено у продажу примірники не ліцензованих аудіокасет із записами популярних виконавців. Майнові права та інтереси ряду з них агентство представляло на підставі договору з продюсерами та національним Агентством з авторських і суміжних прав.

Крім того, виявлено декілька касет з новими піснями гурту «Океан Ельзи», які ще не вийшли у продаж із студії запису. Як пояснив продавець, цей запис він не продавав, а використовував лише для особистого користування. Зазначені копії зробив у цей день на випадок втрати „дорогого” для нього оригіналу запису.

Дайте правову кваліфікацію наведеному. Обґрунтуйте позицію продавця, вкажіть, які юридичні факти входять у предмет доказування за цією справою. Складіть позовну заяву.

Відповідно до ст. 176 Кримінального кодексу України (05.04.2001 № 2341-III):

Порушення авторського права і суміжних прав

1. Незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації, або інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, - караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувались для їх виготовлення.

Згідно зі ст. 11 Закону України «Про авторське право і суміжні права», Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Згідно зі ст. 15, ч. 3, Закону України «Про авторське право і суміжні права», Виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти:

  • розповсюдження творів шляхом першого продажу, відчуження іншим способом або шляхом здавання в майновий найм чи у прокат та шляхом іншої передачі до першого продажу примірників твору;

Отже, фактично, продавець порушив авторські права музичних виконавців на їх твори (зокрема, гурту «Океан Ельзи»), оскільки, діючи без їхнього відома, він намагався отримати грошову вигоду від незаконного розповсюдження творів. Тому, продавець фактично порушував положення ст. 176 ККУ, ч. 1.

Але, оскільки фактично матеріальну шкоду (збиток) від такої діяльності продавця оцінити неможливо (так як немає фактів щодо продажу та отримання незаконної винагороди творів, захищених законом «Про авторське право і суміжні права»), на практиці притягнути до відповідальності продавця буде майже нереально. Позиція продавця зрозуміла, оскільки, стверджуючи, що він не намагався продати неліцензійні копії музичних творів, та при відсутності фактів, що підтверджують противне, він мінімізував правопорушення, в якому його можна звинуватити.

Серед юридичних фактів, які входять до предмету доказування за цією справою можна вказати як факт діяльності торговця (наявність чи відсутність ліцензії), знаходження не ліцензованих примірників (піратських копій) на прилавках, факт відсутності дозволу авторів музичних творів на використання и розповсюдження.

Нижче складений текст позовної заяви за цією справою.

________________________

________________________

Позивач: ________________________ ________________________

Відповідач:________________________ ________________________

ПОЗОВНА ЗАЯВА про захист авторських прав та стягнення моральної шкоди

___________ року представником агентства з колективного управління авторськими і суміжними правами було виявлено факт спроби розповсюдження об’єктів авторського права, згідно якого Відповідач здійснював розповсюдження компакт – дисків, що містять музичні твори _______________, без отримання дозволу та без відома Позивача, про що було складено відповідний _____________.

Конституцією України в ст. 54 закріплено: “Кожний громадянин має право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності; ніхто не може використовувати або поширювати їх без згоди, за винятками, встановленими законом.

Згідно зі ст. 433 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) та пп. 1 п.1 Закону “Про авторські та суміжні права”, об’єктами авторського права є, зокрема, музичні твори (з текстом або без тексту).

Частиною 1 ст. 435 ЦК України та ч. 1 ст. 11 Закону “Про авторські та суміжні права” встановлено, що первинним суб’єктом авторського права є автор твору. За відсутності доказів іншого, автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства). Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

Таким чином, Відповідач своїми діями порушив особисті немайнові авторські права Позивача на Статтю, а саме _______________________________________________ .

Порушивши немайнові авторські права Позивача Відповідач завдав моральної шкоди Позивачу, яка полягає в наступному: _________________________(в чому саме полягає шкода).

З урахуванням вищевикладеного, Позивач вважає за необхідне стягнути з Відповідача компенсацію за завдану моральну шкоду у розмірі ____________ гривень 00 коп.

Майнові авторські права пов’язані, насамперед, з можливостями використання твору. Згідно вимог ст. 15 Закону “Про авторські та суміжні права” до майнових прав автора чи особи, яка має авторське право, належать, зокрема, виключне право на використання твору у будь-якій формі і будь-яким способом та виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами, що дає йому право дозволяти або забороняти, зокрема: відтворення творів, включення їх як складових частин до збірників, антологій, енциклопедій тощо.

В тому числі ст. ст. 440, 441, 443 ЦК України використання твору має здійснюватись лише за згодою власника відповідних майнових прав, крім випадків правомірного використання твору.

Згідно Закону “Про авторські та суміжні права” порушенням авторського права, що дає підстави для судового захисту, є вчинення будь-якою особою дій, які порушують майнові права суб’єктів авторського права, з урахуванням передбачених статтями 21-25 Закону “Про авторські та суміжні права” обмежень майнових прав, зокрема використання твору без дозволу особи, яка має авторське право.

Отже, підставою для захисту авторського права Позивача є порушення його майнових прав в результаті неправомірного розповсюдження Відповідачем копій компакт-дисків на через роздрібну точку продаж на ринку ________.

Законом “Про авторські та суміжні права” також передбачено, що особа, авторські права якої було порушено, має право на компенсацію, що визначається судом, у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат, замість відшкодування збитків або стягнення доходу (ст. 53 Закону “Про авторські та суміжні права”).

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. ……………-

ПРОСИМО:

  1. Заборонити Відповідачу в будь-якій формі використовувати та поширювати ___________ автором якої є Позивач.

  2. Стягнути з Відповідача на користь Позивача компенсацію за завдану моральну шкоду в розмірі _____________ гривень 00 коп.

  3. Стягнути з Відповідача компенсацію за порушення майнових авторських прав в сумі ________________ гривень 00 коп.

  4. Судові витрати покласти на Відповідача

Додатки:

1)

Позивач ________________/ ____________

Дата