Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агроекономика.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
335.47 Кб
Скачать

3. Шляхи підвищення економічної ефективності виробництва продукції соняшнику

Одним із основних напрямів підвищення ефективності виробництва насіння соняшнику є впровадження у виробництво нових, більш перспективних та високоврожайних сортів та гібридів , що пристосовані до регіону. Крім оптимальної сорто-гібридної структури посівів, важливе значення має чітке додержання місця соняшнику в сівозміні. Як показали дослідження, найвищі показники продуктивності та найменший ступінь ураження хворобами й шкідниками було відмічено при поверненні соняшнику на попереднє місце через 9 років та при розміщенні у ланці сівозміни чорний пар - озима пшениця - соняшник.

Забезпечення стабільних показників виробництва неможливе без планування і прогнозування витрат, урожайності, розподілення отриманого врожаю. Обґрунтоване стратегічне прогнозування і планування дозволяє посилити позитивні зрушення в економіці окремих підприємств та галузі в цілому.

Ефективне виробництво соняшнику можливе насамперед у складі соняшникового під комплексу, під яким розуміється сукупність різноманітних галузей і видів діяльності, серед яких виробництво, заготівля, зберігання, переробка та реалізація насіння соняшнику і продукції його переробки формує основне виробництво під комплексу. Ефективне функціонування під комплексу неможливе без добре розвиненого інфраструктурного забезпечення: наявності спеціалізованого транспорту, діяльності науково-дослідних інститутів, селекційних станцій, конструкторських бюро, які забезпечують селекцію культури, насінництво та агротехніку вирощування, технологію зберігання і переробки насіння соняшнику, олії, зеленого корму, силосу, макухи та шроту.

Висновок

Соняшник є однією із найпоширеніших та найбільш рентабельних сільськогосподарських культур в Україні. Рентабельність виробництва

соняшнику в країні протягом 2006–2011 рр. зросла у1,8 разу до рівня57,0%.

Соняшник знаходиться на першому місці серед олійних культур за обсягами виробництва та переробки. Проведений нами аналіз свідчить, що у 2011 р. виробництво даної культури зросло на 62,9 % порівняно з 2006 р., а посівні площі під соняшником за аналогічний період збільшилися на19,0 %.

Насіння соняшнику користується сталим попитом, що доводить його високу ліквідність. Виробництво даної культури є досить рентабельним для сільськогосподарських товаровиробників і не потребує значних додаткових затрат.

Тому все більшого значення набуває науково обґрунтоване дотримання сівозміни у процесі вирощування соняшнику.

Зважаючи на агроекологічні особливості соняшнику та його вплив на якість ґрунтів, розширення його посівних площ призводить до проблем виснаження ґрунтів, порушення агроекологічних умов.

Список використаної літератури

  1. Державна служба статистики

  2. Анна Бурка - «Ринок Соняшнику України: стан, тенденції, перспективи», 2008.

  3. Євчук Л. А. Напрями підвищення ефективності вирощування соняшнику та виробництва соняшникової олії // Вісник аграрної науки Причорномор'я.- 2005.- №1.- С.42-46

  4. Карпенко А.В. Проблеми ефективності виробництва соняшнику в регіоні / Механізм господарювання і економічна динаміка в АПК: Вісник ХДАУ. – Харків, 2001. - №7. - С. 218-220.

  5. Крестьянінова В.В. Розвиток інтеграції підприємств соняшникового під комплексу // Матеріали VII Міжнар. наук.практ. конф. „Наука і освіта 2004”. Наука і освіта, 2004. С.27-28.

  6. Кузьмінська Н. Л. Особливості функціонування олійножирової галузі України// Економіка АПК. – 2011. – №12. – С. 161–165.

  7. Маслак О. Нові олійні рекорди// Пропозиція. – 2012. – №6. – С. 36–40.

  8. Федоряка В. П. Ефективність виробництва і реалізації соняшнику в Україні/ В. П. Федоряка, Л. А. Бахчиванжи, С. В. Почколіна// Вісник

соц.екон. досл. – 2011. – №41(2). – С. 139–144.

  1.  Портал аграрний сектор України http://agroua.net/statis

  2. Агропромисловий комплекс України: тенденції та перспективи розвитку. - К.: ІАЕ УААН, 2000. - 574 с

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]