Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DIS.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
87.33 Кб
Скачать

3. Класифікація потреб і взаємозв’язки між потребами.

Потреби — це прояв необхідності людей мати певні блага, бажання володіти ними, відчуття нестачі, якщо таке бажання залишається незадоволеним.

Разом із розвитком людини відбувається розвиток її потреб. У сучасному суспільстві недостатньо задовольняти потреби в їжі, помешканні, одязі. Дедалі більшого значення набуває задоволення духовних, культурних, освітніх потреб.

Кінцевою метою функціонування економіки є максимально повне задоволення потреб суспільства та індивідів. Свідомий процес створення матеріальних благ і послуг є основним способом задоволення потреб. Виробництво - це доцільна діяльність людей, спрямована на задоволення їхніх потреб. Виробництво і потреби роблять взаємний вплив один на одного. З одного боку потреби направляють і створюють стимул для виробництва конкретних видів матеріальних цінностей і надання послуг, з іншого боку виробництво і технічний прогрес розширюють якість і кількість потреб. Закон узвишшя потреб - з розвитком суспільства якість і кількість потреб постійно зростає. Закон спадної інтенсивності (насичення потреб) - чоло-вік, випробовуючи безліч потреб, найбільш інтенсивно споживає якусь частину певного товару і в міру його споживання спочатку відбувається процес зменшення, а потім і повного насичення потребно -сти.

Існують різні підходи до класифікації потреб:1) від необхідності процесу виробництва:- неекономічні - це потреби, які можуть бути удовлетво рени без наявності виробництва (потреба в повітрі, сонячному теплі і т. д.);- економічні - це потреби, для задоволення яких необ-ходимо процес виробництва (автомобіль, меблі, житло і т. д.);2) від сфери реалізації:- матеріальні (потреби людини в їжі, одязі);- духовні (потреби в освіті, культурі, відпочинку, вірі, твор-честве і т. д.);- соціальні (потреби в кар'єрному зростанні, самовираженні, мило-сердиться т. д.) ;3) від черговості задоволення:- первинні (необхідні) потреби, задоволення яких не-можливо відкласти в часі на тривалий термін, і які не можуть бути заміщені іншими потребами (у повітрі, в їжі);- вторинні (надлишкові) потреби, задовольняються після пер-первинних і можуть бути заміщені на інші потреби (відвідування теат-ра).4) за рівнем задоволення:- повністю задовольняються;- частково задовольняються;- неудовлетворяющие;5) від масштабів і структури виробництва:- абсолютні (максимальні) - це потреби, орієнтовані на граничні можливості виробництва, заснованого на останніх досягнень-женіях науки і техніки.

Вони задають орієнтир виробництву і підлягають задоволенню в перспективі;- дійсні (підлягають задоволенню) - це потреби, що підлягають задоволенню в умовах досягнутого рівня виробництва і науково-технічного прогресу ;- фактично задовольняються - це потреби, які задовольнив ряются в даний час.У структурі потреб істотну роль відіграє співвідношення між-ду матеріальними і духовними засобами їх задоволення. З розвитком-ем суспільства прагнення до задоволення потреб в різноманітних послугах зростає, а в товарах скорочується. Структура потреб залежить від рівня доходів споживачів, так при зростанні доходу його частка, яка витрачається на товари нижчої якості, скорочується, а на високоякісні товари зростає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]