Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова4.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
36.63 Кб
Скачать

Розділ 2: Програма введення музейної експозиції «Ремесло епохи енеоліту та бронзи на території України»в систему музейної комунікації, і документальна основа її реалізації.

2.1. Соціологічні дослідження на основі експозиції «Ремесло епохи енеоліту та бронзи на території України»

Дана програма складається з пакету документів, завдяки яким діє механізм введення нового експозиційного твору до системи музейних культурно – історичних комунікацій.

Програма розрахована на широке коло аудиторії – як школярів молодшого шкільного віку, так і на доросле населення. За основу взято результати проведеного автором попереднього соціологічного дослідження.

Було проведено опитування серед різних вікових верств населення. Респондентам задано одне питання: «Чи є для вас цікавою експозиція, присвячена ремесло епохи енеоліту та бронзи на території України»?». Результати вказані у діаграмі:

Загальна кількість опитуваних взята за 100%. Таким чином, бачимо відсотковий показник різних верств населення, зацікавлених у відвідуванні експозиції «Ремесло епохи енеоліту та бронзи на території України»

Школярів(15%) дана експозиція зацікавила як додаткове джерело по вивченню давньої історії України.

Для студентів(31%) музейна експозиція є цікавою з точки зору ознайомлення та наукового дослідження зв’язаним з різновидами ремесел, які були на території України в епоху енеоліту та бронзи.

Доросле населення.(54%) Дана категорія респондентів відвідає експозицію з метою ознайомлення з історії розвитку ремесла епохи енеоліту та бронзи на території України».

Дана програма розрахована на довгий строк дії – 5-6 років. Це зумовлено широтою теми, й, внаслідок цього, можливістю широкого використання як традиційних, так і нетрадиційних форм музейної комунікації. Дана експозиція дозволяє розробити й проводити численні екскурсії та лекції різної тематичної направленості у контексті теми; безпосереднє виконання освітньої функції музею за допомогою створення багатьох гуртків, студій та клубів. Створено всі умови для розвитку наукових досліджень та обміну науковими знаннями через проведення семінарів та конференцій пов’язаних із тематикою експозиції. Крім того, вона дозволяє організовувати й такі форми нетрадиційних музейних форм музейної комунікації, як презентації, вечори, конкурси, фестивалі різних рівнів, різноманітні музейні свята, комплексні програми, історичні реконструкції та ін. Усі ці форми музейної комунікації дозволять ввести дану експозицію в активне соціокультурне життя суспільства, зроблять її цікавою та незабутньою.

2.2.1.Перелік екскурсійної тематики «Ремесло епохи енеоліту та бронзи на території України»

Назва теми екскурсії

Вид

Тип

Жанр

Аудиторія

1

«Ремесла епохи енеоліту та бронзи на території України»

Внутрішньо-музейна

Оглядова

Загальноосвітній

Широке коло аудиторії

2

«Трипільська культура, як вершина праукраїнської культури»

Внутрішньо-музейна

Вузько-тематична

Учбова, лекція вузівського рівня

Спеціалісти історики та статисти.

3

«Багатство України її ресурси (питання до сировинної бази України)»

Внутрішньо-музейна

Вузько-тематична

Загальноосвітній

Широке коло аудиторії

4

«Архітектурне розмаїття в спадщині Трипільської культури»

Позамузейна

Спеціальна

Учбова, лекція вузівського рівня

Студенти, спеціалісти-архітектори

5

«Ремесла як засіб для виживання.»

Внутрішньо-музейна

Тематична, наскрізна

Загальноосвітній

Студенти, діти зацікавлені історією